
Salolainen Lounea on ammentanut sijoituksistaan noin neljäkymmentä miljoonaa euroa investoidakseen rahat valokuituverkon rakennustöihin. Paikallinen puhelinyhtiö on muuttunut valtakunnalliseksi digipalveluyritykseksi, joka kilpailee miljardiomaisuuksia hallinnoivien pääomasijoittajien kanssa.
– Kilpailu on virittänyt meitä aina vain suurempaan ja suurempaan kasvuun. Kilpailijat kirittävät kivasti, Lounean toimitusjohtaja Veli-Matti Viitanen sanoo.
Salolaisyhtiötä on pidetty vuosia vain haja-asutusalueiden verkonrakentajana, mutta nyt yritys työntyy myös maakuntakeskuksiin ja seutukaupunkeihin. Viitasen päätä ei kuulemme huimaa.
– Kaikki tavoitteet tuplataan ensi vuonna!
Se tarkoittaa yli 50 miljoonan euron investointeja. Sen jälkeen Lounea on kaivanut valokuitukaapelia maahan jo yli 200 miljoonalla eurolla.

Veli-Matti Viitanen vastaa puhelimeen autosta. Hänellä on tapana kiertää maata neuvottelemassa eri toimijoiden kanssa mahdollisesta yhteistyöstä.
– Kun keskusteluja käy riittävän pitkään, joku juttu saattaa lähteä liikkeelle.
Palavereja on pienistä paikallisista puhelinyhtiöistä isoihin pörssiyhtiöihin. Lounea ja Elisa perustivat viime vuonna yhteisen yhtiön, joka keskittyy kuituverkon rakentamiseen valtakunnallisesti. Marttilalaisen Härkätien Puhelin Oy:n liiketoiminta puolestaan siirtyi Lounealle tänä vuonna.
– Aina tulee eteen uusia mahdollisuuksia. Joka ikinen vuosi jännittää, mitä ne voivat olla.
Pohjoissavolaisen Savon Voima Oyj:n kanssa syntyi tänä vuonna yhteistyösopimus, jossa säävarman sähköverkon kaivantoihin lasketaan myös valokuitukaapeli.
Kun Viitanen toukokuussa viime vuonna vastasi autosta puhelimeen, hän oli menossa Seinäjoelle omien sanojensa mukaan ”tutkimusmatkalle kartoittamaan tilannetta”. Helmikuussa tänä vuonna sanomalehti Ilkka-Pohjalainen julkaisi uutisen:
”Kuituverkkoa Seinäjoelle kymmenen kaivurin voimalla – Lounean miljoonainvestointi tuo valokuidun tuhansien saataville”.
Lounea on levittäytynyt jo kuuteenkymmeneen kuntaan ja kaupunkiin eri puolille Suomea. Kaivutyöt ovat käynnissä muun muassa Hattulassa, Jyväskylässä, Lappeenrannassa, Nastolassa ja Nokialla. Valokuituverkon liittymiä yhtiö myy parhaillaan esimerkiksi Kokkolassa, Oulussa, Vaasassa ja Vantaalla.
– Olemme Suomessa kaikkialla, missä voi rakentaa kannattavia valokuituverkkoja. Vedämme ne sinne niin nopeasti kuin vain suinkin pystyy, Viitanen sanoo.
Kaiken takana on kuitustrategia, josta ammoinen Salon Seudun Puhelin Oy päätti vuonna 2008. SSP:lla oli tuolloin ehkä joitain satoja valokuituliittymiä Salossa.
– Yhteisöllisen viihteen ja videokuvan jako räjäyttää verkkoliikenteen kasvuun. Meidän roolimme on luoda pääsy verkkoon, puhelinyhtiön silloinen toimitusjohtaja Esko Miikkulainen julisti Salon Seudun Sanomissa.
Miljoonainvestoinnit alkoivat yhtiön kotikaupungissa asuntoalue kerrallaan.
Kun Miikkulainen kymmenen vuotta sitten jäi eläkkeelle, uudeksi toimitusjohtajaksi valittiin tietoliikennetekniikan diplomi-insinööri Veli-Matti Viitanen. Hän tuli Saloon Tampereen Puhelin Oy:n toimitusjohtajan paikalta.
– Kuitua rakennetaan ihan älyttömästi joka paikkaan. Viihdepalvelujen käyttö lisääntyy. Nyt halutaan sirkushuveja, Viitanen visioi Salon Seudun Sanomien tulohaastattelussa.
Salolaisyhtiö jatkoi ojankaivuuta sinnikkäästi samaan aikaan, kun kännykkäoperaattorit kohkasivat supernopeasta 5g-verkosta. Moni uskoi, että mobiiliverkot riittävät. Suomi putosi kiinteiden laajakaistayhteyksien takapajulaksi, kun muualla panostettiin valokuituverkkoon.
Pääomasijoittajat haistoivat kuituverkon rakentamisessa miljardin euron markkinaraon.
– Meille on vuosien aikana tarjottu rahaa satoja miljoonia euroja, että lähtekää kaivamaan valokuitua, Viitanen paljastaa.
Lounean konttorissa Tehtaankadulla oli vain todettava, että aika ei ollut vielä kypsä. Kuluttajat eivät olleet valmiita ”mobiililandiassa” niin kuin Viitanen Suomea kutsuu.

Käänne koitti pari vuotta sitten, kun pääomasijoittajat lähtivät mukaan valokuitubisnekseen. Valokuitunen Oy ja nyttemmin Valooksi muuttunut Täyskuitu ilmoittivat investoivansa kuituverkkoon satoja miljoonia euroja.
– Ne saivat aikaan sen, että markkina lähti käyntiin. Jos on monta tarjoajaa, kuluttajat alkavat uskoa, että tämän täytyy olla hyvä juttu, Viitanen toteaa.
Lounean hallitus tarttui hetkeen ja päätti, että on aika kasvaa markkinan mukana. Pohjalla oli kolmetoista vuotta vanha kuitustrategia, jota oli päivitetty koko ajan. Yhtiö myi 50 miljoonan euron sijoitussalkustaan 40 miljoonan euron edestä sijoituksia saadakseen rahaa investointeihin.
– Olemme realisoineet tuottoja enemmän kuin koskaan.
Rahoitusvaihtoehtona on pohdittu myös listautumista pörssiin, mutta se ei ole Viitasen mukaan nyt ajankohtaista.
– Meillä on tällä hetkellä hyvä kone, joka tuottaa aika hyvää kassavirtaa. Rahoitus on ihan hyvässä hoidossa, Viitanen vakuuttaa.
Valokuituverkon investointien takaisinmaksuaika on Viitasen mukaan kohteesta riippuen 6–15 vuotta.