Lukkarinmäen joulukalenteri avautuu jo kolmannen kerran – luukut ovat esillä 30. joulukuuta saakka

0
Rauhalankatu 7:n kohdalle tulee postilaatikko, josta löytyy huomisesta lähtien joulukalenterin paperikarttoja, näyttää Salon Lukkarinmäki-seuran puheenjohtaja Otto Bernoulli. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon Lukkarinmäessä avautuu huomenna jo kolmatta kertaa oma joulukalenteri. Joulukalenteri on tarkoitettu tuomaan kaikille iloa, ja sen toteuttaa Salon Lukkarinmäki-seura.

Kalenterin ideana on, että joka päivä 1.–23. joulukuuta avautuu jossain päin Lukkarinmäkeä kalenteriluukku. Luukku voi sijaita esimerkiksi talon pihalla, ikkunalla, seinustalla tai parvekkeella. Paikalla, josta ohikulkija voi sitä ihailla.

Taloudet, jotka ovat lupautuneet tekemään luukun, ovat saaneet vapaat kädet sen suunnittelemiseen. Luukun voi toteuttaa pienesti tai isosti.

– Ensimmäisenä vuotena haasteena oli myydä kalenterin idea alueen asukkaille. Oli houkuteltava mukaan niitä ihmisiä, jotka tunsi, ja he taas veivät sanaa eteenpäin. Viime vuonna tilanne alkoi helpottaa, ja tänä syksynä ehti tulla jo kyselyjä, että järjestetäänkö joulukalenteri tänäkin vuonna, kertoo Salon Lukkarinmäki-seuran puheenjohtaja Otto Bernoulli.

Tänä vuonna seura jakoi Lukkarinmäen asukkaiden postilaatikoihin tiedotteita, joissa kerrottiin, kuinka joulukalenteriin voi lähteä mukaan. Sitä kautta saatiin osa osallistujista, mutta vielä piti tehdä myös hieman patistustyötä.

– Luukkujen tekijät saatiin kokoon kohtalaisen helposti, mutta yksi jäi kuitenkin puuttumaan. Tänä vuonna luukkuja on 23 kappaletta. Noin puolet tekijöistä on uusia, Bernoulli toteaa.

Kotien lisäksi luukku löytyy tänä vuonna Sinisestä talosta, Prykin kerhotilasta, Salon Vapaaseurakunnan tiloista ja Lukkarinmäen luolasta.

Prykin kerhotilaan Lukkarinmäki-seuran sihteeri Timo Lähteenmäki kokoaa näyttelyn vanhoista Lukkarinmäki-aiheisista valokuvista. Näyttely on avoinna sisätiloissa luukun avautumispäivänä 17. joulukuuta klo 12–18. Sen jälkeen näyttely nähdään pienempänä kerhotilan ikkunoissa.

Idean alueen omasta joulukalenterista toi Lukkarinmäelle Otto Bernoulli, joka on kotoisin Raumalta. Siellä kaikki tuntevat Vanhan Rauman joulukalenterin, jossa kalenteriluukuiksi koristellaan vanhojen puutalojen ikkunoita. Lukkarinmäellä ideaa piti vähän soveltaa, koska talojen ikkunat eivät välttämättä näy tielle.

Joulukalenteri on saanut Salossa innokkaan vastaanoton.

– Ensimmäinen joulukalenteri osui koronajouluun 2020. Silloin alueella kiersi luukkuja katsomassa erilaisia ryhmiä, jopa pikkujouluja viettäviä firmoja, koska mihinkään ei päässyt viettämään juhlia, Bernoulli muistelee.

Kalenteriluukuista on tehty oheinen kartta, jonka Lukkarinmäki-seura julkaisee muun muassa Instagramissa ja jonka paperiversioita on saatavilla 1. joulukuuta lähtien Lukkarinmäestä, Rauhalankatu 7:n kohdalla olevasta postilaatikosta. Ensimmäisenä jouluna karttoja haettiin laatikosta 350 ja viime jouluna noin 200.

– Eniten kiertelijöitä on viikonloppuisin. Eräs nainen kertoi, että hän käveli ystävättärensä kanssa joka päivä katsomaan uuden luukun, ja se oli tosi hyvää kuntoilua. Niin voi tehdä, tai sitten voi käydä katsomassa kaikki luukut kerralla vaikka joulun välipäivinä, Bernoulli vinkkaa.

Luukut pidetään ihmisten katsottavissa avautumispäivästä joulukuun 30. päivään asti.