Maakellareita tekevässä yrityksessä törmättiin erikoiseen ilmiöön: ihmiset kyselevät kellareita pommisuojiksi

0
Revonian Suomen maajohtajalla Rauno Hoikkalalla on Kiskon-kodissaan Revonian rakentama viinikellari. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Mielenkiinto yksityisiä pommisuojia kohtaan kasvaa maailmantilanteen kiristyessä.

– Yhteydenotot ovat muuttaneet muotoansa. Nyt kysytään, soveltuuko maakellari pommisuojaksi ja suojaako se säteilyltä, moduulirakentamiseen erikoistuneen Revonia-yrityksen Suomen maajohtaja Rauno Hoikkala kertoo.

– Aiemmin maakellareita kaivettiin tavaroiden ja hyödykkeiden säilyttämistä varten. Nykyään tiedustelut johtavat joko suoraan tai mutkan kautta ihmisten suojaamisen mahdollisuuteen, hän jatkaa.

Revonia on rakentanut moduulikellareita-, saunoja- ja -mökkejä vuodesta 2014 lähtien. Kiskossa asuva Hoikkala toteaa, ettei Revonian maakellareita ole suunniteltu pommisuojiksi.

– Mutta kyllä ne jonkinlaisen suojan antavat, kun syvyys on riittävä ja maarakenteen päälle kasaa vaikka kiviä. Jos pommi toisaalta läsähtää suoraan katolle, ennuste on huono, hän painottaa.

Maakellarin keskimääräinen syvyys on Hoikkalan mukaan noin metrin luokkaa.

– Meillä on periaatteelliset mahdollisuudet rakentaa vaikka viiden tai kymmenenkin metrin syvyyteen, mutta logistisesti se ei välttämättä ole järkevää, hän sanoo.

Yksityisasiakkaat utelevat Revonialta nyt enenevissä määrin maakellareiden perään. Tiedustelut johtavat lähes poikkeuksetta kysymykseen, soveltuvatko kellarit pommisuojiksi. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Paitsi että yhteydenotot ovat muuttaneet muotoansa ne ovat Hoikkalan mukaan myös merkittävästi lisääntyneet.

– Kyselyitä on tullut kolme kertaa enemmän kuin viime vuonna, hän arvioi.

Revonian yksityispuolen myynnin Hoikkala tietää kasvaneen viime vuodesta 40 prosentilla.

– Päämarkkinamme olivat ennen hotellipuolella, mutta nyt trendi on muuttunut. Yrityksissä punnitaan riskejä ja investointeja vaikean taloustilanteen keskellä, joten painopisteemme on siirtynyt yksityisasiakkaisiin, hän mainitsee.

Materiaalitoimitukset rullaavat Hoikkalan mukaan tällä hetkellä hyvin.

– Keväällä uitiin syvällä, kun terästilanne oli vaikea. Sittemmin tuotantoketjut ovat palanneet rattailleen, mutta materiaalien hinnat ovat toisaalta nyt korkeammat. Saatavuudessa ei ole ongelmia, jos asiakas on valmis maksamaan, Hoikkala painottaa.

Revonian rakentamien holvikattoisten moduulitilojen pinta-alat vaihtelevat muutamasta neliöstä useaan sataan neliöön.

– Keskivertoisen maakellarin hinta on noin 30 000 euroa. Puolet pienemmälläkin summalla saa jo jotain, mutta liikkuminen kyseisen budjettiluokan tilassa ei ole järin jouhevaa, Hoikkala muotoilee.

Revonian maajohtaja Rauno Hoikkala viinikellarissaan. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Revonia pitää päämajaansa Virossa, ja sillä on rakennustoimintaa myös Latviassa, Itävallassa sekä Saksassa.

– Teemme yhteistyötä esimerkiksi Viron puolustusteollisuuden kanssa, Hoikkala mainitsee.

Suomessa yritys on saanut yhteydenottoja erityisesti itärajan suunnalta.

– Imatra–Lappeenranta–Kouvola-akselilla on ollut paljon kysyntää, Hoikkala täsmentää.

 

Väestönsuojia varustetaan kiihtyvällä tahdilla

Epävakaa maailmantilanne on pitänyt väestönsuojia ja väestönsuojatarvikkeita toimittavan kaarinalaisen Suomen Turvakauppa Oy:n kiireisenä.

– Varusteiden kysyntä on kasvanut viime vuodesta huomattavasti, Suomen Turvakaupan väestönsuojeluliiketoiminnan eli FinnFortin liiketoimintajohtaja Lauri Pasola toteaa.

Nykyaikaisessa väestönsuojassa on oltava sisäänkäynnin sulkuteltta tai -huone, yksi tai useampi käsi- ja sähkökäyttöinen ilmanvaihtokoje suodattimineen, lankapuhelinliittymä tai antenni matkapuhelimelle, ainakin yksi varauloskäynti, kuivakäymälöitä, varavesisäiliöitä, säteilymittari (yli 100 henkilön suojissa), raivaustyökaluja, ensiapuvälineitä sekä joditabletteja. Varusteista määrätään lakisääteisesti.

FinnFort toimittaa varusteiden lisäksi myös S1-tyypin väestönsuojien kokonaistoimituksia. S1-suojat ovat tyypillisiä esimerkiksi uusissa kerrostaloissa, ja niiden koko on suurimmillaan 135 neliömetriä.

– Yleensä meitä kontaktoi huoltofirma, jonka mandaatti tulee taloyhtiön hallitukselta. Toisinaan taloyhtiöt ottavat yhteyttä suoraankin, Lauri Pasola kertoo.

Kaarina-lehden huhtikuisessa jutussa (6.4.2022) Pasola paljasti, että FinnFortilta on kyselty mahdollisuutta myös yksityisten väestönsuojien rakentamiseen.

– Meidän toimintamme on kuitenkin sen tyyppistä, että tarvitaan joku tekemään kokonaisurakka, jonka osana teemme tämä väestönsuojapuolen. Emme ole esimerkiksi maankaivun ammattilaisia, Pasola sanoi huhtikuussa.

Väestönsuojan voi rakennuttaa myös vapaaehtoisesti. On kuitenkin huomioitava, että kyseisiä suojia koskevat samat ehdot kuin muitakin väestönsuojia.

FinnFort ei ollut Pasolan mukaan saanut yhteydenottoja omaehtoisista väestönsuojista vielä keväällä.

– Teemme vain vähän yhteistyötä yksityisten tahojen kanssa, hän toteaa tuoreeltaan.

FinnFortin suurimmat panostukset ovat uudisrakentamisessa, vaikka maailmantilanne onkin muuttanut askelmerkkejä.

– Tulevaisuus on epävarma, minkä vuoksi tiettyjä rakennusprojekteja on lykätty, Pasola tietää.

”Varusteiden kysyntä on kasvanut viime vuodesta huomattavasti.”

Termejä pommisuoja ja väestönsuoja ei pidä sotkea keskenään. Siinä missä pommisuoja on sanana puhekielinen ja monilta osin vanhentunut, väestönsuojista ja -suojelusta määrää laki.

Väestönsuoja on rakennettava rakennukseen tai rakennusryhmään, jonka pinta-ala on vähintään 1 200 neliömetriä (pysyvät asuin- ja työskentelyrakennukset) tai 1 500 neliömetriä (teollisuus-, tuotanto-, varasto- ja kokoontumisrakennukset). Väestönsuojan itsensä on oltava kooltaan vähintään kaksi prosenttia rakennuksen kerrosalasta, kuitenkin vähintään 20 neliömetriä.

Väestönsuojia käytetään normaalioloissa esimerkiksi varastoina ja harrastustiloina. Mahdollisen konfliktin tai vaaratilanteen sattuessa suojat on saatava käyttökuntoon 72 tunnin kuluessa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi lisärakenteiden purkamista, ylimääräisen tavaran raivaamista ja suojavarusteiden kunnon tarkastamista.

FinnFortin Lauri Pasola korostaa toivovansa ihmisten noudattavan viranomaisohjeistuksia kaikissa tilanteissa.