Merja Valaskarin eläintaulut lämmittävät mieltä – pian Galleria Levolan valtaavat myös Valaskarin nuket ja joulumaa

1
Kaisa-Leena Kaarlonen (vas.) ja Merja Valaskari alkavat aivan pian rakentaa perniöläiseen Galleria Levolaan joulumaata, jonka pääosassa ovat Valaskarin tekemät jouluiset nukkehahmot. Lisäksi Levolassa on ensi kertaa näyttely Valaskarin maalauksista. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Karhun köllötys ja ketun lepohetki piirtyvät kankaalle niin aitoina, että eläimiä haluaisi koskettaa. Realistisuuteen yhdistyy rauha ja hellyttävyys. Salolaisen Merja Valaskarin eläintaulut ovat tunnelmaltaan lämpimiä kuin jäniksen turkki, ja niitä katsellessa tulee hyvä olo kaiken ikäisille.

– Minun eläimeni ovat lempeitä ja sympaattisia. Ne ovat hyvän tuulen eläimiä, Valaskari kuvailee.

Valaskari on harrastanut taiteen tekemistä koko ikänsä. Moni tuntee hänet huopataiteilijana ja tietää hänen huovutetut eläin- ja satuhahmonsa. Nyt hän on tuonut ensimmäistä kertaa yleisön nähtäville eläintaulujaan. Niiden satumaiseen maailmaan voi uppoutua Perniössä, Galleria Levolassa, näyttelyssä nimeltä Eläinten jäljillä.

Merja Valaskarin kettumaalauksen nimi on Eteenpäin.

Merja Valaskari on taiteen tekijänä ja kädentaitajana pääasiassa itseoppinut. Erityinen innostus öljymaalausten tekemiseen kuitenkin syttyi, kun kävi viime keväänä Karkussa Tatsuo Hoshikan ohjaaman maalauskurssin.

– Olen maalanut koko ikäni: pastellia, akvarellia, öljyväriä, kaikkea on tullut kokeiltua. Nyt hurahdin öljyväreihin. Oli hyvä opettaja, hän kertoo.

Eläinten jäljillä -näyttelyssä nähdään noin 30 öljymaalausta, joista suurin osa on valmistunut viimeisen puolen vuoden aikana. Niiden aiheena ovat suomalaiset metsäneläimet, kuten kettu, karhu, peura ja ilves, sekä satueläimet. Satumaalauksissa veikistelevät söpöt puput, ketut, oravat ja yksisarviset. Esillä on myös satuaiheisia akvarellitöitä.

– Eläimet ja luonto ovat minun juttuni. Kuvaan maalauksissani eläimet realistisesti. Satumaalauksissa tyylini ja värimaailmani ovat erilaisia, hän luonnehtii.

Ammatiltaan Merja Valaskari on varhaiskasvatuksen opettaja. Hänen piirtämis- ja maalaustaitonsa ovatkin tuttuja monille entisille ja nykyisille salolaisille päiväkotilapsille.

– Päiväkodissa saan leikkiä Kylli-tätiä. Lapset kertovat tarinoita, ja minä kuvitan ne lasten kertomusten mukaan, Valaskari naurahtaa.

Maalaus nimeltä Pelko syntyi Ukrainan sodan kirvoittamana.

Eläinten jäljillä -näyttelyssä nähdään myös Valaskarin lumoavia nukkeja. On lapsia talvisissa tamineissa, hiihtämässä ja kelkkailemassa. Ja mäyrä-äiti poikineen, rinnallaan arvokas herra kettu.

– Nukkien pää ja vartalo on tehty nukkemassasta, jota voi muovailla ja polttaa ihan kotiuunissa. Vaatteet olen huovuttanut tai ommellut, tämäkin kangas on kirpputorilta, Valaskari näyttää.

4. joulukuuta alkaen Valaskarin nukkeja voi nähdä Levolassa enemmänkin, sillä Valaskari ja gallerian emäntä, nukketeatteriohjaaja Kaisa-Leena Kaarlonen, luovat taloon Valaskarin nukkeja käyttäen joulumaan.

– Esille tulee lisää nukkehahmojani: tonttuja ja eläinhahmoja. Osa on vanhoja, mutta suurin osa on uusia, Valaskari kertoo.

Merjan Valaskari ja Kaisa-Leena Kaarlonen ovat tehneet jouluisin yhteistyötä jo yli 10 vuoden ajan. He luovat yhdessä Levolaan joulun tunnelmaa, ja pääosassa ovat Valaskarin sympaattiset nukkehahmot.

– Teemme joka vuosi erilaisen joulumaailman. Kaisa-Leena on hyvä keksimään, Valaskari kiittää.

– Galleria Levola on niin tunnelmallinen, että moni aloittaa sieltä joulunsa, hän vinkkaa.

Merja Valaskarin Eläinten jäljillä -näyttely Galleria Levolassa (Perniöntie 1719, Perniö as.) 18. joulukuuta saakka, 4. joulukuuta alkaen myös joulumaa. Avoinna sunnuntaisin klo 13–17. Vapaa pääsy. Kahvio.

Eläinten jäljillä -näyttelyssä nähdään myös joitakin Valaskarin nukkehahmoja. Joulukuussa niitä tulee lisää, kun galleriaan saapuu joulu. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Allan
2 kuukautta sitten

Todella huikean upeita teoksia.