Muutoksen merkkejä

0
Työmarkkinat ovat kestäneet hyvin talouskasvun hiipumisen. Muutoksen merkkejä on kuitenkin jo näkyvissä.

Lokakuun työllisyystilastot näyttävät vielä hyviltä, mutta muutoksen merkkejä on ilmassa. Työttömyys vähenee edelleen, mutta vauhti on hidastunut. Myös työvoiman kysyntä ja avoimien työpaikkojen määrä ovat laskussa.

Talouden arvioidaan yleisesti kulkevan kohti taantumaa, mutta työllisyysluvuissa synkkyys ei vielä näy. Työllisyysaste on noussut 74,4 prosenttiin. Työllisiä oli lokakuussa 66 000 enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Luvut kertovat, että työmarkkinat ovat ainakin toistaiseksi kestäneet talouskasvun hiipumisen hyvin.

Asiantuntijoiden mukaan työllisyys jatkoi jopa yllättävän vahvassa nousussa. Tähän voi vaikuttaa monia aloja vaivaava osaavan työvoiman pula. Vaikka taantuman merkit vahvistuvat, työmarkkinoilla riittää vielä kysyntää osaaville tekijöille.

Suhdannenäkymien synkkeneminen heijastuu todennäköisesti myös työmarkkinoille, mutta lokakuun tilastoissa heikkenemistä ei vielä näkynyt. Päinvastoin, työllisyyden paraneminen on ehkä merkittävin valopilkku Suomen harmaassa taloussäässä.

Työllisyysasteen nousu on hyvä uutinen myös pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitukselle, jonka tavoitteena on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin vuoden 2023 loppuun mennessä. Tavoite ei ole enää kaukana. Ensi vaalikaudella SDP kurkottaa jopa 80 prosentin työllisyysasteeseen.

Vaikka työllisyys kasvaa, on avoimien työpaikkojen määrä jo hiipumaan päin. Koko maassa uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin lokakuussa 79 800. Lukema on 11 800 pienempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Salossa työttömyysaste on pysynyt matalana. Työtä vailla on 8,7 prosenttia työvoimasta, kun vuosi sitten luku oli 9,1 prosenttia. Salon työttömyysaste on hieman suurempi kuin maakunnassa. Varsinais-Suomen työttömyysaste on 8,5 prosenttia.

Avoimien työpaikkojen määrä sen sijaan romahti Salossa. Avoimia työpaikkoja on nyt 354, kun vuosi sitten paikkoja oli 776. Avoimien työpaikkojen määrä on siis vähentynyt alle puoleen vuoden takaisesta tilanteesta.

Maakunnan alhaisin työttömyysaste mitattiin taas Sauvossa, tällä kertaa tasan kolme prosenttia. Korkein työttömyys on Turussa, 11,4 prosenttia.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments