”Nautin olostani täysin rinnoin” – Taalintehtaalle asettunut näyttelijä Outi Mäenpää on ihastunut aktiiviseen kotikyläänsä

0
Outi Mäenpää asuu nykyisin Taalintehtaalla. Hänellä on asunto myös Mathildedalissa. Kuva: TS arkisto-Jane Iltanen

Uusi kotimainen rikoselokuva Hetki lyö saa ensi-iltansa ensi viikon perjantaina.

J-P Valkeapään ohjaaman elokuvan naispääosan näyttelee Outi Mäenpää. Hänen roolihahmonsa Marjaleena on alkoholisoitunut ex-missi, joka pyörittää parhaat päivänsä nähnyttä Bar Kaunotar -juottolaa Espanjan Aurinkorannikolla.

Bisneskumppaneina ovat aikamiespoika Vili (Johannes Holopainen) ja Marjaleenan vankilassa istuvan ex-puolison rikoskumppani Mikko (Ilkka Heiskanen).

Mäenpää paljastaa joutuneensa todella koville elokuvan kuvauksissa.

– Kuvausperiodi oli rankin, mitä olen koskaan elänyt. Luulin, että rankin olisi Vuosisadan häät, koska se kuvattiin 23 päivässä ja liidasin siinä jokaisessa kohtauksessa. Mutta kyllä tämä oli vielä rankempi.

Outi Mäenpää, Ilkka Heiskanen, Pääru Oja ja Johannes Holopainen näyttelevät J-P Valkeapään ohjaamassa ja käsikirjoittamassa Hetki lyö -elokuvassa. Rikostarina sijoittuu Espanjaan. Kuva: Sami Kuokkanen

Elokuva kuvattiin viime syksynä Teneriffalla.

Rankaksi kuvaukset teki se, että Mäenpään roolihahmo Marjaleena on eräänlainen ihmisraunio.

– Siinä roolissa heitän koko kehon täysin alas voimattomaksi. Kun hahmo on juonut kuusi pulloa punaviiniä joka päivä kaksikymmentä vuotta, niin se vaikuttaa hänen kehonsa ilmaisuun ja liikehdintään hyvin paljon. Sen yritän tuoda elokuvaan.

Mäenpään oma keho ja kehosuhde ovat hyvin erilaiset: hän vesijumppaa monta kertaa viikossa ja ulkoilee päivittäin. Mäenpää asuu Taalintehtaalla puolisonsa kirjailija Juha Ruusuvuoren kanssa.

– Vien kävellen hevosille heinää, ja alue on iso. Kävelyä tulee minimissään viisi kilometriä päivässä.

Marjaleenan hahmossa Mäenpää sukelsi alkoholistin olotilaan ja eli elokuvanteon mittaisen episodin erilaisessa maailmassa.

– Olin ihan romu joka ilta ja menin peiton alle tärisemään. Heiskasen Ilkka kuulemma istui sängyn reunalla ja tuijotti eteensä tunnin. Vapaapäivinä vain käytännössä makasin ja yritin toipua. Se tuntui niin rankalta, ettei ollut oikein muuta vaihtoehtoa.

Outi Mäenpään roolihahmo Marjaleena on ex-missi. Kuva: Sami Kuokkanen

Rankkojen kuvausten lopputulosta Mäenpää kuvailee rikoselokuvaksi, jossa on mustaa huumoria.

– Siinä on monenlaisia tyylilajeja ja viittauksia. Vähän samaa kuin esimerkiksi Tarantinon elokuvissa, väkivaltaa.

Elokuvan tarinassa huoleton baarielämä saa lopun, kun Marjaleenan ex-mies on vapautumassa vankilasta ja suuntaa Aurinkorannikolle nauttimaan ryöstösaaliistaan. Kaikki haluavat osansa miljoonista.

– Se on vähän veijaritarinakin, kun nämä yrittävät itse olla veijareita ja on ihan selvää, että se on tuomittu epäonnistumaan heidän spekseillään.

Vaikka elokuvan hahmot ovat roiseja, Mäenpää uskoo katsojien tykästyvän heihin.

– Heille haluaa hyvää, ja he ovat hyvin liikuttavia.

Seuraavasta elokuvaroolistaan Outi Mäenpää ei voi vielä puhua.

Hänellä on jo käsikirjoituksen ensimmäinen versio luettavana, mutta projektin jatko on avoinna.

– En uskalla vielä yhtään hurrata ja ilakoida, koska en ole varma päästäänkö sitä tekemään. Riippuu siitä, saako elokuva täyden rahoituksen. Toivon sitä kädet kyynärpäitä myöten ristissä.

Mäenpää arvioi teattereiden ja elokuva-alan olevan edelleen henkitoreissaan.

– Koronan jäljiltä on isoja taloudellisia haasteita. Sekä teatteri- että elokuva-ala käytännössä kaatuivat. Katsotaan, miten kukakin nyt selviytyy.

Mäenpään arki jatkuu Taalintehtaalla sekä Mathildedalissa, jossa hänellä on ollut asunto jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän puhuu lämpimin sanoin molemmista paikoista.

– Mathildedalissa on aivan oma maailmansa, ja rakastan sitä. Nyt kun olen tutustunut lähemmin vielä Taalintehtaaseen, niin sielläkin on vaikka mitä. Se on hyvin aktiivinen kylä. Se on minusta hurmaava asuinpaikka, ja nautin olostani täysin rinnoin.

Vuorokauden valoisien tuntien vähetessä lähestyy myös Mäenpäälle mieluinen pyhä.

– Olen jouluihminen henkeen ja vereen. Vietämme joulua veljeni luona Hangossa ja kotona perheen kesken, hän kertoo.

Outi Mäenpää on mukana Hetki lyö -elokuvan yleisönäytöksessä Bio Salossa 11.11. klo 19. Mäenpää avaa näytöksen ja jää keskustelemaan esityksen jälkeen yleisön kanssa.