Noin kolmasosa Halikon lukion opiskelijoista laulaa koulun omassa kuorossa – ”Teemme kaiken alusta alkaen kimpassa”

0
Opettaja Päivi Tinell ja halukuorolaiset jammailevat kuvassa Village Peoplen tahtiin. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Yli 80-henkinen Halikon lukion kuoro valmistautuu parhaillaan vuotuiseen konserttirypistykseensä. H-hetki on 29. marraskuuta, jolloin kuoro esiintyy Halikon liikuntahallissa.

– Harjoitukset alkoivat elokuussa, ja loppua kohden tahti on kiihtynyt. Nyt treenaamme kahdesti viikossa, Halu-kuoron markkinointitiimiin kuuluva Emilia Räisänen kertoo.

– Tiedämme jo nyt, että konserttitiistai ja sitä edeltävä maanantai menevät täysin kuoron ehdoilla, hän lisää.

Tänä syksynä Halu-kuoro juhlistaa tuotannollaan 50-vuotiasta Halikon lukiota. Musiikkikimarassa kuullaan tunnettuja kappaleita aina 1970-luvulta nykypäivään saakka.

– Jokaiselta vuosikymmeneltä kuullaan kaksi biisiä, joista toinen on suomen- ja toinen englanninkielinen, Siru Mäki valaisee.

Markkinointitiimiläiset eivät halua paljastaa kattausta sen tarkemmin. He kuitenkin suostuvat kertomaan, että konsertissa kajahtaa ainakin Village Peoplen legendaarinen Y.M.C.A.

– Kotimaisista nimistä voimme mainita Juha Tapion, Räisänen hymyilee.

Tiettyihin ohjelmanumeroihin liittyy laulamisen lisäksi muutakin koreografiaa.

– Kuorokurssimme on jakautunut pienempiin tiimeihin. Me vastaamme markkinoinnista, koreografioiden suunnittelulle on oma ryhmänsä, Mäki toteaa.

Halu-kuoron treenitahti on kiihtynyt h-hetkeä lähestyttäessä. Kuva marraskuun puolivälin treeneistä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Halu-kuoro perustettiin vuonna 2008. Ensimmäiselle kuorokurssille osallistui parikymmentä oppilasta, viime vuosina osallistujamäärä on pyörinyt 80–90:n tuntumassa.

– Noin kolmasosa lukiomme opiskelijoista on mukana kuorossa, Emiliä Räisänen tietää.

Konsertointi alkoi Abba-teemalla, ja vuosien saatossa oman produktionsa ovat saaneet esimerkiksi CCR, J. Karjalainen, Haloo Helsinki!, Eppu Normaali ja The Beatles. Viime syksyn Iskelmäradiossa kuultiin muun muassa Katri Helenan, Kirkan ja Vesa-Matti Loirin tuotantoa.

Viime vuonna moni asia oli kuitenkin toisin, kun koronapandemia varjosti kuoron työskentelyä.

– Harjoittelimme maskit naamalla, emmekä voineet treenata kuin pienemmissä ryhmissä. Konsertissa piti tarkastaa koronapasseja, mikä osaltaan aiheutti häslinkiä, Räisänen muistelee.

Kaksi vuotta sitten koronarajoitukset estivät Halu-kuoron toiminnan kokonaan. Tuolloin kurssi jäi välistä esimerkiksi Siru Mäeltä ja Emilia Elovaaralta, jotka ovat nyt abiturientteja.

– Viime vuodesta lähtien tätä on odotettu, nyt toistamiseen mukana olevat Mäki ja Elovaara iloitsevat.

Julius Koskinen ja Venla Saarinen ovat mukana Halu-kuorossa ensi kertaa.

– Olen nähnyt näitä konsertteja jo usean vuoden ajan, joten mukava päästä nyt itsekin mukaan, Koskinen sanoo ja kertoo harkitsevansa kuorokurssia myös ensi vuonna.

– Yhteishenki on ollut todella hyvä, Saarinen lisää.

Halu-kuoron markkinointitiimi. Vasemmalta Siru Mäki, Emilia Elovaara, Venla Virkki, Niko Mannonen, Venla Saarinen, Emilia Räisänen ja Julius Koskinen. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Halikon lukion juhlavuosi tulee näkymään konsertissa esimerkiksi pukeutumisessa.

– Asumme ovat hieman normaalia juhlavammat. Merkkivuotta korostetaan jollain tapaa myös juonnoissa, Emilia Räisänen toteaa.

Kuoroa säestää luonnollisesti taustabändi. Yhteisharjoitukset pidetään kuitenkin vasta viime tipassa.

– Bändi treenaa itsenäisesti, kuten mekin teemme. Yhteistreenejä vedetään maanantaina ja tiistaina, joista tiistai on jo esityspäivä, Räisänen sanoo.

Voimakas yhdessä tekemisen tunne, niin sanottu Halu-henki, näkyy myös kuorotoiminnassa.

– Teemme kaiken alusta alkaen kimpassa. Koska kuorossa on opiskelijoita useilta vuosiluokilta, opimme myös tuntemaan toisiamme laajalla skaalalla, Räisänen ja Siru Mäki painottavat.

Musiikinopettaja Päivi Tinell on luotsannut Halu-kuoroa sen perustamisvuodesta 2008 lähtien. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Halu-kuoron konsertti Halikon liikuntahallissa tiistaina 29. marraskuuta kello 18.30.