Nuoret ympäri Eurooppaa kokoontuivat Saloon tankkaamaan rohkeutta – ”Tuntuu siltä, että aikuiset käyttävät ympäristöystävällisyyttä teemana saadakseen nuorilta ääniä”

0
Sunnuntaihin asti jatkuva Euroopan nuorten parlamentin alueellinen istunto alkoi perjantaina. Salolainen Alexandra Starckman on mukana järjestämässä tapahtumaa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon lukiolla katsotaan viikonloppuna vahvasti tulevaisuuteen, kun noin 120 nuorta kokoontuu Euroopan nuorten parlamentin alueelliseen istuntoon.

– EYP (European Youth Parliament) haluaa tuottaa uskoa siihen, että me nuoret voimme vaikuttaa ja että meidän ideat ja kaikki mitä teemme on tärkeää, sanoo Alexandra Starckman.

Salon lukiosta viime keväänä ylioppilaaksi valmistunut Starckman on toinen tapahtuman pääjärjestäjistä.

Salossa pidettävän istunnon teemana on ”Small actions, big impact: Citizen engagement for a more sustainable Europe”. Se tarkoittaa vapaasti suomennettuna: ”Pieniä tekoja, suuria vaikutuksia: Kansalaisten sitoutuminen kestävämmän Euroopan puolesta”.

Viikonlopun aikana nuoret työskentelevät Euroopan parlamentin työtapojen mukaisesti. Nuoret tekevät komiteatyötä ja kokoontuvat yleiskokoukseen, jossa äänestetään päätöslauselmista.

Paikalle on tullut nuoria ympäri Eurooppaa, ja kokouskielenä on englanti.

Kestävää kehitystä pohditaan viikonlopun aikana monesta näkökulmasta, ja ilmastonmuutos sekä ympäristökysymykset ovat useammankin komiteatyöryhmän agendalla.

Alexandra Starckman kertoo huomanneensa nuorissa turhautumista tapaan, jolla ympäristökysymyksiin aikuisten maailmassa suhtaudutaan.

– Tuntuu siltä, että aikuiset käyttävät ympäristöystävällisyyttä teemana saadakseen nuorilta ääniä, mutta sitten asiaa ei oteta oikeasti aina kovin vakavasti.

EYP on puolueeton kansainvälinen järjestö, jonka tapahtumiin osallistuu vuosittain yli 34000 nuorta 40 Euroopan maasta.

Salon alueellinen istunto on yksi European Youth Parliament Finlandin neljästä vuosittaisesta alueellisesta istunnoista ja kuluvan vuoden viimeinen istunto.

Toiminta kannustaa nuoria yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen.

– Me haluamme, että meitä kuunneltaisiin enemmän. Meidän pitää olla äänekkäitä ja puhua enemmän, äänestää enemmän ja olla aktiivisempia. EYP yrittää tuottaa sitä rohkeutta ja uskoa, että kyllä me voidaan tehdä sitä kaikkea, sanoo Starckman.