Nuorisotyöprojektille halutaan Perniössä jatkoa – vuoden kestänyt hanke toi lisää aikuisia perniöläisnuorten arkeen

0
Walkers-nuorisotyöntekijä Matti Pääkkösestä tuli vuoden aikana tuttu monelle perniöläiselle nuorelle ja tärkeä luotettava aikuinen. Hän aikoo jäädä seudulle ja on halukas tekemään vapaaehtoistyötä paikallisten nuorten hyväksi. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Perniössä on kylvetty siemen uudenlaiselle nuorisotyölle, jolle toivotaan alueella jatkoa.

Paikkakunnalla on juuri päättymässä vuoden mittainen projekti, jonka aikana siellä on työskennellyt Aseman Lapset ry:n palkkaama Walkers-nuorisotyöntekijä Matti Pääkkönen. Hänen kanssaan nuoria on kohdannut liuta yhteistyökumppaneita ja vapaaehtoistyöntekijöitä, joita saatiin projektin aikana rekrytoitua kuusi.

Pääkkönen on toiminut nuorten parissa muun muassa nuorisotilalla, huoltoasemalla ja grillin tiloissa. Lisäksi hän on jalkautunut kaduille ja parkkipaikoille, sinne missä nuoret kokoontuvat.

Työ on rauhoittanut nuorten ajanviettoa ja liikennekäyttäytymistä sekä lisännyt nuorten parissa työskentelevien ammattilaisten yhteistyötä. Myös nuorilta on saatu kiitosta.

– Projektin aikana saatiin luotua hyvin kontakteja nuoriin ja nuorten suhtautuminen aikuisia kohtaan muuttui luottavaisemmaksi, kertoo valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava Minna Lahtela.

– Nuorten pelko on, että kenelle menen ilmoittamaan, jos he kertovat minulle jotakin. Minä olen kertonut heille, että minulla on vaitiolovelvollisuus, Matti Pääkkönen toteaa.

Perniön nuorten keskuudessa tapahtui muutama vuosi sitten huolestuttavia asioita, kuten huumekuolemia, murtovarkauksia ja levottomuuksia. Paikallinen kosmetiikkayritys Saaren Taika havahtui nuorten pahoinvointiin ja halusi tehdä asialle jotain. Niinpä he ottivat vuosi sitten yhteyttä Aseman Lapset -järjestöön, ja järjestö palkkasi Perniöön vuodeksi Walkers-nuorisotyöntekijän yrityksen tuella.

– On poikkeuksellisen arvokasta, että yritys haluaa näin isolla panoksella kantaa vastuuta alueensa nuorista, Lahtela kiittää.

– Nuorten pahoinvointi koskettaa meitä yrityksemme henkilökunnan kautta läheisesti, ja halusimme olla mukana antamassa paremmat olot perniöläisille nuorille. Toivomme, että Walkers-hankkeessa aloitettu työ jäisi elämään ja toiminta nuorten parissa jatkuisi alueella edelleen, sanoo Saaren Taian toimitusjohtaja Veera Amnelin-Kylämäki.

Projekti tehtiin tiiviissä yhteistyössä muun muassa koulun, nuorisotoimen, seurakunnan ja poliisin kanssa. Pääkohderyhmänä olivat 16–18-vuotiaat perniöläisnuoret.

Lahtela korostaa, että valtaosalla perniöläisnuorista asiat ovat kunnossa ja he voivat hyvin. Mutta osalla nuorista on pinnan alla ongelmia. Kaikilla ei ole elämässä luotettavaa aikuista.

Sosiaalisessa mediassa jaetaan videoita, jotka herättävät kuohuntaa ja joihin aikuisten on vaikea päästä käsiksi. Pieni osa nuorista on kiinnostunut gangsta-maailmasta ammentavasta roadman-kulttuurista, joka on noussut nuorisoilmiöksi pääkaupunkiseudulla.

– Se on vasta ihailevaa, ja halutaan vaikka pukeutua roadman-kulttuurin kaltaisesti, mutta siitä kannattaa olla kartalla, Lahtela muistuttaa.

Hänen mukaansa aikuisten olisi syytä kiinnittää huomiota myös omaan some-käyttäytymiseensä. Lahtela huomauttaa, että monet aikuiset kirjoittavat somessa nuorista todella rumasti.

– Se provosoi entistä enemmän nuoria käyttäytymään huonosti. Aikuisten olisi syytä katsoa peiliin.

Lahtela toteaa projektin yhteenvetona, että Perniössä olisi tarvetta muun muassa 16–18-vuotiaiden ajanviettopaikalle, matalan kynnyksen harrastamismahdollisuuksille ja moponuorten luvalliselle kokoontumispaikalle.

– Lisäksi paikallisia nuoria ja heidän tarpeitaan pitää kuulla. Tarvitaan pitkäjänteistä asiantuntijuutta: että joku kuuntelee herkällä korvalla hiljaisia signaaleja.

Projekti osoitti, että säännönmukaisella ja pitkäjänteisellä, jalkautuvalla nuorisotyöllä saataisiin Perniössä parannettua nuorten hyvinvointia.

– Alueella olisi nyt aktiivisia vapaaehtoisia, mutta valitettavasti ei ole näköpiirissä toimijaa, jonka alle he voisivat nyt siirtyä. Onko toimijaa, joka ottaisi kopin jalkautuvasta nuorisotoiminnasta? Lahtela kysyy.

Projektin päätöstilaisuutta vietettiin maanantaina Perniössä, ja kaikki paikalle saapuneet yhteistyökumppanit olivat samaa mieltä, että toiminnalle on saatava jatkoa. Samalta istumalta sovittiin, että yhteinen palaveri aiheesta pidetään 18. tammikuuta klo 18 Alvan grillillä (Salontie 5, Perniö). Sinne ovat tervetulleita kaikki, joita kiinnostaa perniöläisten nuorten hyvinvointi.

Esiin nostettiin jo muun muassa nuorisoiltojen järjestäminen vapaaehtoisvoimin Alvan grillillä. Lisäksi Saaren Taika on halukas jatkamaan nuorisotyön tukemista.