Onni pitää ansaita – lokakuinen Vilpas opetti siihen, että jatkoaikavoittoon rammasta Kouvoista pitää olla tyytyväinen

0
KeyShawn Feazell, Quentin Goodin ja Isaiah Crawley pääsivät pullistelemaan voiton kunniaksi. (kuvat: Jari Vuorio)

Salon Vilppaan tulokset olivat miesten Korisliigan lokakuussa sitä luokkaa, että joukkuetta seuraava saattoi oppia olemaan tyytyväinen viime vuosina totuttua vähempään.

Tässä tapauksessa vähempi tarkoittaa kotikentällä tullutta 109–105-jatkoaikavoittoa ilman neljää pelaajaansa sinnitellyttä Kouvolan Kouvoja. Vilppaalta puuttui vain yksi, vaikkakin toki sitäkin tärkeämpi mies eli Mikko Koivisto.

Videohaastoineen lähes kaksi- ja puolituntinen tapahtuma tarjosi miltei kaikkea mahdollista. Niin paljon tapahtui ja välillä sattuikin, että esimerkiksi Vilppaan kokonaissuorituksesta on todella vaikeaa antaa arvosanaa.

Sen sijaan kaksi erittäin tärkeää asiaa on helppoa nostaa esille.

1) Voiton tärkeys. Nyt matkaa esimerkiksi neljänteen sijaan on vain yksi voitto, kun tappiolla Vilpas olisi ollut Hongan ohella voittoprosenteissa huonoin joukkue.

2) Tulevaisuutta ajatellen mukaan mahtui huomattavasti enemmän hyvää kuin huonoa. Tässä kohdassa on syytä tuijottaa suorastaan orjallisesti hyökkäystilastoihin. Vilppaan ulkomaalaisnelikolta oli hyvä suoritus päästä tehdyissä pisteissä Kouvojen virkaveljiä vastaan lähes tasoihin pienemmillä peliajoilla ja paremmilla heittoprosenteilla.

– Ensimmäistä kertaa meidän kaikki ulkomaalaispelaajamme onnistuivat samassa ottelussa, totesi Vilppaan päävalmentaja Jussi Savolainen faktan, jonka toteutuminen ei ollut lokakuussa lähellä kertaakaan.

Quentin Goodin oli Salohallissa jo aivan eri pelaaja kuin perjantaina Tapiolassa. Vielä tiistain ensimmäisellä puoliajalla suoritukset koostuivat osittain epätoivoisesta korilleajosta ja syötöstä sivurajan yli Savolaiselle.

Tauon jälkeen takamies onnistui kuitenkin lunastamaan sekä ratkaisijan viittaa että pelintekijän manttelia.

– Olen ollut täällä Salossa vasta viikon. Kylmän sään lisäksi huomasin tänään, että tämä joukkue osoittaa sydäntä. Jo aiemmin olen ehtinyt nähdä sen, että tässä kaupungissa välitetään koripallosta, Goodin sanaili.

– Itselleni oli tärkeää olla tänään pelillisesti aggressiivinen. Se antaa itseluottamusta minulle ja luottamusta joukkuekavereille, hän mainitsi.

Arvoituksellisuutta ei Vilppaan pelaamisesta puuttunut marraskuun puolellakaan. ”Jokainen ihminen on laulun arvoinen” ja jokainen Vilppaan pallonhallinta on arvoitus.

Otetaan tähänkin kaksi esimerkkiä.

1) Ensimmäisen puoliajan lopussa pelikellossa oli jäljellä noin 17 sekuntia. Vilpas olisi voinut pelata pitkän hyökkäyksen ja turvata taukojohtonsa. Pelaajat valitsivat vauhdikkaan suorituksen, joka johti ohimenneeseen KeyShawn Feazellin donkkiin.

Kun Feazell koski korirautaa väärään aikaan, jäi Kouvoille aikaa omaan kolmen pisteen hyökkäykseensä. Näin taukojohto vaihtui.

2) Vilpas näytti lähes varmalta voittajalta muutama sekunti ennen varsinaisen peliajan loppua kolmen pisteen johtoasemassa. Kouvojen Deshon Taylor oli menettää pallon mutta sai aikaiseksi vielä kolmen pisteen heiton.

Jalon Pipkins olisi voinut halutessaan rikkoa ennen heittoa, jolloin Taylor ei olisi pystynyt tasoittamaan ottelua ainakaan vapariviivalta.

Rike tapahtui kuitenkin heittoliikkeen alettua. Urallaan yleensä yli 85 prosentin vapaaheittäjän Taylorin hermot kestivät. Kokonaisuutena Taylorin 47 pistettä uhkasi jättää pahasti varjoonsa jopa Feazellin tilastorivin.

Feazell piti seitsemällä donkillaan ja kuudella torjunnallaan huolen siitä, ettei varjoon jäämisen mahdollisuutta ollut. Suuri osa pisteistä tuli epäreiluun tilanteeseen Korisliigassa joutuvaa Veeti Helakorpea vastaan, mutta Feazell väläytti joitain kertoja osaavansa sittenkin myös syöttää palloa.

Jos Kouvot on epäonninen pelaajatilanteensa osalta, oli Vilpas poikkeuksellisen epäonninen pelitilanteiden aikana. Kiistapallossa suuntanuoli osoitti kolmesti Kouvoille eikä kertaakaan Vilppaalle.

Isaiah Crawleyn hurja donkki ei johtanut kahteen pisteeseen, kun virhe oli ehditty viheltää juuri ennen sitä. Myöhemmin hyökkäysaika ehti loppua noin sekunnin kymmenys ennen Goodinin onnistunutta kolmosta.

Onni pitää ansaita, ja torstaina Vilpas oli tarpeeksi hyvä ansaitakseen voiton tuoman onnen.

– Toivottavasti Keijo (Vilppaan joukkueenjohtaja Poutiainen), Antero (manageri Jokinen) ja Jussi (päävalmentaja Savolainen) nukkuvat tämän voiton jälkeen paremmin. Meidän osaltamme on uskomatonta, että väännämme voitosta jokaisessa ottelussa kuudella pelaajalla, pohti Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen01.

Kotimaisesta koripallosta puhutaan tai kirjoitetaan nykyisin parissa–kolmessa podcastissa ja yhdellä keskustelupalstalla. Pääaihe on ollut perjantaista alkaen seuraava: Pitäisikö Jussi Savolaiselle antaa potkut?

Miltä tällainen julkisuus tuntuu, Jussi Savolainen?

– En itse asiassa tiennyt, että nyt vaaditaan jo potkuja. Toivottavasti ei ainakaan heti ole niitä tulossa.

MIESTEN KORISLIIGA

Vilpas–Kouvot 109–105 (24–21, 24–28, 23–22, 23–23, 15–11)

Vilppaan pisteet/levypallot: Jalon Pipkins 21/3/3 riistoa, Quentin Goodin 21/4/7 syöttöä, KeyShawn Feazell 28/11/6 torjuntaa, Perttu Blomgren 9/4/5/5 riistoa, Juho Nenonen 3/1, Roope Ahonen 3/1, Niilo Kärkkäinen 1/0, Riku Laine 0/1, Isaiah Crawley 23/8.
Kouvot: Wayne Martin 20/8/4 riistoa, Quanterrius Jackson 22/2/3 riistoa, Austin Butler 9/9, Veeti Helakorpi 0/0, Emil Uotila 4/5, Deshon Taylor 47/6/5 riistoa, Aarni Korkiatupa 3/4, Daniel Rantapaju 0/0, Teemu Kristeri 0/0.

Levypallot: 39–42
Syötöt: 24–9
Menetykset: 18–18
Heittoprosentit:
1 p: 80–85
2 p: 56–48
3 p: 41–35

OHO!

KeyShawn Feazellin kuusi torjuntaa oli suurin Vilppaan pelaajan luku yksittäisessä ottelussa yli viiteen vuoteen. Viimeksi moiseen ylsi Aaron Jones lokakuussa 2017.
Tuomarit: Ari Mikkola, Karoliina Andersson ja Jouni Tilli.
Yleisöä: 931

Vilppaan seuraava ottelu: pe 4.11. KTP–Vilpas klo 18.30 Steveco Areenalla.

Jalon Pipkinsillä oli kädet ja jalat täynnä Deshon Taylorin puolustamisessa. Onnistuminen oli sekä puolustuksessa että hyökkäyksessä erittäin vaihtelevaa.

Mitä Kouvot tekee jatkossa?

Wayne Martin on pelannut Kouvoissa ottelukohtaisella sopimuksella. Kotimaiset sentterit Hannes Pöllä ja Ilmari Toikkanen ovat näillä näkymin palaamassa harjoituksiin ensi viikolla.

Tällä hetkellä ryhmässä on viisi amerikkalaista, joista Vilppaasta siirtynyt Bo Hodges pelasi sunnuntaina I divisioona A:ta.

– Ensimmäinen ajatus on se, että olemme rakentaneet pelitapamme kahden suomalaisen sentterin ympärille. Ei me varmaan voida kolmatta sentteriä siihen ottaa, ellemme sitten lähde muuttamaan pelitapaa, miettii Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen.

– Lisäksi Martin on vähän kalliimpi pelaaja kuin nämä meidän muut amerikkalaisemme, mutta olemme vaikean päätöksen edessä. Alkuperäinen idea oli se, että Hodges pelaa tauon jälkeen ja etsimme lisäksi viidettä ulkomaalaista. Mutta Martinin suhteen tilanne ei ole helppo, Lehtonen pyörittelee.