Pääministeri Marin: Keskustan toiminta ei herätä luottamusta hallituskumppaneissa eikä omassa eduskuntaryhmässäni

0

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei sanoisi hallituksen olevan poikkeuksellisessa kriisissä, mutta tilanne on hänen mielestään hyvin epätavanomainen.

Uudesta-Seelannista kesken virkamatkansa hallituksen tilannetta toimittajille kommentoineen Marinin mukaan keskustan toiminta ei herätä luottamusta hallituskumppaneissa eikä Marinin omassa eduskuntaryhmässä.

Keskusta on toiminut Marinin mielestä poikkeuksellisella tavalla eli hakenut oppositiosta tukea ja sivuuttanut hallituskumppanit. Keskusta hyppäsi tiistaina ympäristövaliokunnassa opposition rinnalle muuttamaan hallituksen aiemmin sopimaa esitystä luonnonsuojelulaista. Puolue äänesti muutoksista yhdessä kokoomuksen ja perussuomalaisten kanssa. Hallitus oli antanut lakiesityksen eduskuntaan yksimielisenä toukokuussa.

–  Ymmärrän hyvin sen, että hallituskumppanien kuin myös oman ryhmäni luottamus keskustan toimintaa kohtaan horjuu sen vuoksi, että hallituksen yhteisistä pelisäännöistä ei ole pidetty kiinni. Tuo eduskunnan valiokunnassa nähty tapa toimia ei edusta sitä, mitä me olemme yhdessä sopineet, Marin sanoo.

”Keskustalla ei ole erivapauksia”

Pääministeri sanoo kysyneensä keskustan puheenjohtajalta, valtiovarainministeri Annika Saarikolta luonnonsuojelulaista hyvinkin monta kertaa kuluneiden viikkojen aikana.

–  Kysynyt aivan suoraan, millä tavalla keskusta aikoo tässä toimia, ja tähän asti minulle on kerrottu, että ei mitään sellaista tietoa ole, että keskustan eduskuntaryhmä toimisi muulla tavalla kuin minkä esityksen hallitus on eduskuntaan vienyt, Marin sanoo.

–  Mutta olen kyllä aistinut, että tässä on ollut keskustan eduskuntaryhmällä kysymyksiä, varmasti painetta toisin toimia. Mutta sehän ei ole mikään peruste ja syy livetä niistä hallituksen yhdessä sopimista pelisäännöistä, että jokin kysymys on ryhmälle vaikea.

Marin painottaa hallituksessa olevan aina kysymyksiä, jotka voivat olla eri ryhmille vaikeita, mutta hallitustyöskentelyyn kuuluu se, että asioista sovitaan yhdessä ja päätösten takana seistään, vaikka se ei olisi itselle kaikkein mieluisin asia.

–  Näin on kaikkien hallituspuolueiden osalta, eikä keskustalla voi olla tässä minkäänlaisia erivapauksia, hän summaa.

Keskustan Saarikko sanoi tänään STT:lle, ettei keskusta aio perääntyä luonnonsuojelulaista muodostamastaan kannasta.

Pelisääntökeskustelua tiedossa ensi viikolle

Pääministerin mukaan keskustan toiminta pistää pohtimaan hallituksen työskentelyn tilaa ja asiasta käydään keskustelu ensi viikon alussa. Marinin mukaan tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun hallituksen sisällä joudutaan käymään pelisääntökeskusteluja.

Marin myöntää, että aikataulut ovat hankalat keskustelun järjestämiselle. Marin palaa itse vasta viikonloppuna virkamatkaltaan Uudesta-Seelannista ja Australiasta. Keskustan puheenjohtaja Saarikko puolestaan on alkuviikosta edustamassa hallitusta Euroopan valtiovarainministerien euroryhmän kokouksessa.

Marinilta kysyttiin mielipidettä siihen, kuinka tilanne vaikutti alkaneen kriisiytyä juuri hänen lähdettyä virkamatkalleen.

–  En minä osaa arvioida tätä aikayhteyttä, että onko siinä sattumaa tai muita tekijöitä. Todennäköisesti kyse on ollut vain eduskunnan käsittelyaikataulusta. Valiokunta on tuolloin käsitellyt tätä asiaa sattumalta todennäköisesti juuri samaan aikaan, kun itse olen ollut matkalla, enkä ole ollut tavoitettavissa, Marin arvioi.

Arttu Mäkelä, Mari Tuohiniemi