Paljetit lämmittävät Saloon saapuvaa laulajaa koleissa kirkoissa – mutta yhtä joulun klassikkoa Diandra ei halua ohjelmistoonsa ottaa

0
Diandra tunnustautuu jouluihmiseksi, ja hän on julkaissut vuonna 2015 joululevyn. Kuva: Yle/Atte Mäläskä

Oi jouluyö on laulettava aina.

Sen Diandra oppi joulukonserttikiertueillaan jo vuosia sitten. Hän erehtyi kerran jättämään laulun pois ohjelmistosta, ja pettynyttä palautetta tuli paljon. Siitä lähtien laulu on ollut mukana vakioelementtinä.

– Olin silloin nuorempi enkä ehkä ollut niin hiffannut biisin hienoutta. Se otettiin heti takaisin biisilistalle. On ihana huomata, että kun laulu alkaa, yleisöstä kuuluu huokaus. Se on monen lemppari, Diandra kertoo.

Diandran Kerran joulun aikaan -kiertue saapuu Uskelan kirkkoon 19. joulukuuta. Ohjelmisto koostuu perinteisistä joululauluista kuten Varpunen jouluaamuna, mutta mukana on myös uudempia kappaleita kuten Taivas sylissäni ja Tulkoon joulu.

– Opin Pekka Simojoen Tulkoon joulu -laulun jo pienenä. Siitä ei voi olla pitämättä, ja se on jopa poikkeuksellisesti duurissa.

Diandra on konsertoinut vuosia eri kokoonpanojen kanssa. Kuva vuodelta 2016. Kuva: SSS-arkisto/Marko Silfergren

Diandra soittaa konsertissa viulua, ja häntä säestävät viulisti ja pianisti. Kolmikko laulaa stemmalaulua ja soittaa yhdessä.

– Viulut tuovat mahdollisuuden ilotteluun ja kansanmusiikkimeininkiin, eikä ohjelmisto ole pelkästään surullinen. Toivottavasti saamme luotua joulun tunnelman ja ihmiset ottamaan sen mukaansa.

Diandra vastaa puhelimeen huoltoaseman pihalla Parikkalassa, aivan itärajan tuntumassa. Hän on konsertoinut edellisenä iltana Imatralla ja suuntana on Savonlinnan tuomiokirkko.

– Minulla on kirkkohupparini jo päällä. Kirkoissa on nimittäin soundcheckien aikaan kylmä, mutta kun yleisö tulee paikalle, tila lämpenee. Yleisön kannattaa varata lämmin takki mukaan.

Myös esiintyjän on varauduttava talvisten kirkkojen viileyteen asuvalinnoillaan. Diandran vakiotyyliin kuuluvat paksut, lämpimät legginssit, nilkkurit ja paljon paljetteja ja glitteriä hehkuva mekko.

Elämäni biisin kuvauksissa studiovaloissa paljetit ovat hiostavia, mutta kirkossa ne lämmittävät. Ei pidä ihmetellä, miksi minulla on kirkossa paljetteja päällä, Diandra naurahtaa.

Harmaakivikirkkojen akustiikka ja tunnelma saavat laulajalta kiitosta.

– Akustiikka on ihana ja sopii joululauluihin, joissa pääsee tunnelmoimaan. Kaikua voi melkein käyttää yhtenä instrumenttina, mikä on harvinaista herkkua. Konserttisaleissakaan ei ole sellaista.

Diandra on esiintynyt Salossa useasti, mutta paikkakuntaan hän ei ole juurikaan ehtinyt tutustua. Kuva: MagnumLive kuvapankki

Diandra on esiintynyt Salossa viime vuosina useita kertoja Kivaa ja Perniön kirkkoa myöten. Tiiviin kiertueaikataulun takia hän ei juuri ehdi paikkakuntiin tutustua. Syyskaudella artisti esiintyy yli 60 kertaa.

– Yleensä koitan nukkua niin paljon kuin mahdollista. Hotelleissa nukun niin kauan kuin pystyn ja jätän aamupalan väliin. Se on liian aikaisin meidän vuorokausirytmiimme nähden. Autossa en pysty nukkumaan, sen olen 10 vuoden aikana oppinut.

Joskus Diandra ja muusikot ottavat omaa aikaa ja käyvät tutustumassa nähtävyyksiin. Vuosi sitten joulukiertueella nähdyiksi tulivat muun muassa Imatran koski, Savonlinnan linna ja Hartolan riippusilta.

Joulukonserttikiertueella Diandralla on mukana kaksi muusikkoa, hänen pikkusisarensa, viulisti Deirdre Flores ja pianisti Emmi Schwartz. Auton ratissa on aina Deirdre Flores.

– Emmillä ja minulla kun ei ole ajokorttia, Diandra kertoo.

”Rakastan riisipuuroa, syön sitä kesälläkin.”

Diandra kertoo olevansa jouluihminen. Joulu on hänen perheelleen iso juhla, jolloin koko suku kokoontuu yhteen.

– Vietämme joulua Hyvinkäällä, kun viimeiset keikat on saatu tehtyä. Syömme hirveästi ja meteli on melkoinen, sillä sukuumme kuuluu äänekästä porukkaa. On kiva katsoa, kun serkkujeni lapset riehuvat.

Diandran jouluperinteisiin kuuluu sitruunamarenkipiirakka. Se tilataan aina samasta leipomosta, sillä leipomiseen ei ole jouluvalmisteluiden kesken kenelläkään aikaa.

Hän pitää myös riisipuurosta, mutta ainoastaan mansikkakiisselin kera. Luumusopat ja kanelit saavat jäädä muille.

– Rakastan riisipuuroa, syön sitä kesälläkin.

Sen sijaan monien perheiden aattoaamun klassikkoa, Lumiukko-animaatiota ei Floresin perheessä katsota.

– Tulen siitä aivan liian surulliseksi. Nimikkokappale Avaruus on niin surullinen, että olen esittänyt sen konsertissani vain yhtenä vuotena. Lumiukko sulaa tarinan lopussa, ja lapsuudessani se itketti niin paljon, etten enää pysty katsomaan sitä.

Diandra aikoo palata studioon, kun keikkailukiireet sen sallivat. Kuva: Yle/Atte Mäläskä

Kun kiertuekiireet hellittävät, Diandra menee studioon tekemään omaa musiikkia. Hänen uusimpiin julkaistuihin biiseihinsä kuuluu Light Up the Ice, Helsingissä vuonna 2017 pidettyjen taitoluistelun MM-kilpailujen tunnuskappale. Kaksi vuotta sitten Diandralta ilmestyi sinkku Koti.

– Olen studiossa silloin, kun ehdin. Valmiina on jo lauluja, mutta niiden julkaisuajankohtaa ei ole päätetty. Olen nyt keskittynyt keikkailuun ja televisioon.

Televisiossa Diandra nähdään jälleen ensi syksynä, kun Elämäni biisi -ohjelma saa jatkoa. Huhtikuussa Dianda esiintyy kahdesti Turussa Turun filharmonisen orkesterin solistina. Diandra & Bond -konsertissa kuullaan suosituimpia kappaleita Bond-leffoista.

Diandra esiintyy Salossa Uskelan kirkossa maanantaina 19. joulukuuta kello 19. Uskelan kirkon osoite on Sairaalantie 5.

Kuka?

Diandra Flores

  • 28-vuotias sopraano on kotoisin Hyvinkäältä, asuu Helsingissä
  • Aloitti viulunsoiton kuusivuotiaana, suorittanut muusikon tutkinnon Lahden konservatoriossa
  • Tuli tunnetuksi voittamalla vuoden 2012 Idols-kilpailun
  • Levyttänyt kolme levyä Outta My Head (2012), Dynamiitti (2014), Kerran joulun aikaan (2015), joista kaksi ensimmäistä myivät kultaa
  • Mukana muun muassa Cheekin, Mikael Gabrielin ja Uniikin biiseillä
  • Ääninäyttelijänä muun muassa Ice Age 4:ssä ja Muumien taikatalvessa
  • Esiintynyt Yle TV1:n Elämäni biisi -ohjelmassa sen kaikilla kausilla vuodesta 2019 lähtien

Elämäni biisi perehdytti Diandran saksalaiseen punkkiin

Diandra on viime vuosina tullut tutuksi tv:n katsojille taitavana tulkitsijana Elämäni biisi -ohjelmassa.

Ohjelmassa Diandra ja muut solistit esittävät kutsuvieraille tärkeitä kappaleita, joiden skaala on laaja. Diandra on laulanut niin Spice Girlsin Wannaben kuin Simon & Garfunkelin Sound of Silencen.

Hänelle on osunut paljon herkkyyttä vaativia lauluja, mutta solistit eivät itse valitse kappaleitaan.

– Saamme elokuussa biisilistan, ja pian kapellimestarimme Kalle Torniainen soittaa ja kysyy, onko jotain mitä et ehdottomasti halua esittää. Yleensä kappaleet ovat tuntuneet tosi hyviltä.

Ohjelma esitetään nykyisin suorana lähetyksenä. Solistit treenaavat yleensä kahden viikon kappaleet kerralla. Melodiat Diandra oppii nopeasti.

– Iso osa kappaleista on ollut minulle entuudestaan tuntemattomia. Googlaan, kuuntelen ja opettelen sanoja paperilta lukemalla. Jos vieras vaihtuu, vaihtuu laulukin. Sitten vain mennään pää kylmänä kohti uutta, hän kuvailee.

Diandran tulkintoja on osunut suorana yleisön sydämiin. Hän on saanut erityisen runsaasti palautetta ja kiitoksia kirjailija Eve Hietamiehen toivomasta Evakon laulusta sekä Vesa-Matti Loirin muistelujakson Elegiasta.

Artistille itselleen yksi erikoisimmista lauluista on ollut Nenan 99 Luftballons, joka oli työelämäprofessori Sami Sykön elämän biisi.

– Lauloin punkbiisin saksaksi, ja se oli aika räjähtävä juttu! Kun kuulin kappaleen ensimmäisen kerran, ajattelin, että apua, mikä tämä juttu oikein on. Sitä olikin tosi kivaa esittää. En olisi ikinä uskonut, että saksalainen punkbiisi on noin hauska, Diandra muistelee nauraen.

Diandra on ollut mukana Elämäni biisi -ohjelman kaikilla kausilla vuodesta 2019 lähtien. Kuva: Yle/Atte Mäläskä

Tv-ohjelman kappaleita on jäänyt osaksi Diandran omia kevyen musiikin konserttiohjelmistoa. Syyskauden lauluista I Love Paris pääsi mukaan, samoin Maailma on kaunis kahden vuoden takaisesta Vexi Salmi -erikoisjaksosta.

Laulaja ei itse ehdi katsoa miten kutsuvieraat reagoivat heille tärkeisiin lauluihin, vaan hänen on keskityttävä esitykseen ja kameroihin. Myöskään vieraiden tarinoita ja arvuutteluja artisti ei ehdi kuulla.

– Kappaleiden välissä pitää vaihtaa vaatteet samalla, kun on piuhat korvissa. Siinä on aikamoinen härdelli.

Entä mikä on Diandran elämän biisi?

– Yksi oman elämäni biisi olisi varmaankin Lady Gagan Born This Way. Hän on ollut isoin esikuvani 14-vuotiaasta lähtien, heti kun kuulin hänestä ensimmäisen kerran. Hänen fanittamisensa on tuonut nuoresta lähtien elämääni hirveästi iloa ja parhautta!