Pieni tihkusade ei torstaina hidastanut vilinää Salon Urheilupuiston yhteydessä sijaitsevalla perhepuiston leikkipaikalla. Puistoon on rakennettu uusi monitoimilaite, joka muistuttaa puista linnaa ja nousee yli neljään metriin. Oona Leppämäki, 5, ihastui heti sen putkiliukumäkeen.

– Nyt pystyn laskemaan kovaa vauhtia, kun on satanut. Haluaisin kuitenkin, että voisin laskea vielä kovempaa, Oona Leppämäki kommentoi putkahdettuaan ulos putkesta.

Uusi väline korvaa aikaisemmin paikalla yli 20 vuotta olleen laitteen, joka tuli elinkaarensa päähän. Kolmesta liukumäestä ja silloilla yhdistetyistä torneista koostuva väline on tehty hieman isommille lapsille. Paljon korkeuseroja sisältävään laitteeseen ei saa nostaa pieniä lapsia, jotka eivät pysty itse siihen kiipeämään.

Oona oli puistossa äitinsä Jenni Leppämäen ja 3-vuotiaan Alinan kanssa. He ovat viikon aikana ehtineet käydä leikkimässä uudessa laitteessa jo kolme kertaa. Jenni Leppämäki kehuu välineen ulkonäköä ja kertoo lastensa tykästyneen siihen.

– He ovat todella innoissaan odottaneet tämän aukeamista, koska on jo vähän aikaa voinut seurata, miltä laite tulee näyttämään, Jenni Leppämäki kertoo.

Leikkijät löysivät paikalle nopeasti laitteen käyttöönottotarkastuksen jälkeen.

– Viime viikonloppuna laitteessa oli jo ruuhkaa. Onhan tämä parannus edelliseen laitteeseen, koska se alkoi olla jo huonossa kunnossa, ajattelee Jenni Leppämäki.

Oona Leppämäki laski innokkaasti uuden monitoimilaitteen putkiliukumäkeä pitkin. Myös välineen huipulta löytyvä kaukoputki oli Oonan mieleen, vaikkei se oikeasti suurentanut maisemia. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kaupunginpuutarhuri Matti Nikander kertoo, että monitoimilaitteen vaihtoa on suunniteltu muutama vuosi. Välineelle myönnettiin tälle vuodelle määrärahat ja asennus aloitettiin lokakuussa.

Uusi laite on rakennettu soran sijasta turvahakkeen päälle. Nikanderin mukaan se kuluttaa välineen pintoja vähemmän, koska soraa ei kulkeudu itse laitteeseen.

– Käyttöaste on perhepuistossa niin kova, että välineiden kuluminen on aivan omalla tasollaan, mainitsee Nikander.

Korkea monitoimiväline on todellakin poikkeavan näköinen. Nikander kertoo, että siihen on etsitty inspiraatiota lähialueen rakennuksista ja paikan hengestä.

– Tähän haettiin hökkelimäisyyttä sellaisella hyvällä tavalla. Laitteen ulkoasu viittaa esimerkiksi hevostallin vieressä olevaan Anisten kartanorakennukseen, Nikander paljastaa.

Laitetta parannellaan vielä, sillä leikkijöiden on ainakin kerran havaittu kiipeävän välineen katolle putkiliu’un ulkopuolta pitkin. Se on sekä kiellettyä että vaarallista. Nikanderin mukaan laitevalmistajalta löytyy ongelmaan ratkaisu.

Olli Kiurun suosikkileikkiväline löytyy puiston vanhemmasta tarjonnasta. Taustalla perhepuiston uusi monitoimilaite. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Ensimmäistä kertaa uuden laitteen luona oli Satu Kiuru lastensa Ollin ja Islan kanssa. Myös Kiurut kertoivat ihastelleensa uutta laitetta jo työmaa-aidan takaa, ja pitävät sitä hienona.

– Lupasin lapsille, että tulemme uudestaan, kun laite aukeaa, Satu Kiuru mainitsee.

Sirkkulassa asuvat Kiurut vierailevat yleensä lähipuistonsa leikkipaikalla, mutta etenkin ystäväperheiden kanssa on helppo sopia tapaamisia perhepuistoon, josta löytyy tekemistä jokaiselle.

– On todella hienoa, että tulee uusia leikkivälineitä. Leikkipaikkoja on tarpeeksi, mutta toisaalta esimerkiksi lähipuistomme laitteet kaipaisivat ehostusta, pohtii Satu Kiuru.

– Alussa mietin, että onpa tämä uusi laite hassun näköinen, mutta lapset tykkäävät, Satu Kiuru naurahtaa.

Kuusjoella Leinolantien leikkipaikan uudistus valmistui alkusyksystä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Tänä vuonna kaupunki on panostanut myös kahteen muuhun leikkipaikkaan. Kuusjoella Leinolantien leikkipaikka rakennettiin täysin uusiksi. Saneeraus tehtiin kesällä ja valmistui alkusyksystä.

­– Vanhan leikkipaikan välineet olivat Kuusjoen kunnan ajalta ja heikkokuntoisia. Kyse on myös palvelutasosta ja tasapainon hakemisesta, että tehdään parannuksia myös ympäristötaajamiin, Nikander kertoo.

Nikander mainitsee, että Leinolantien leikkipaikalle haettiin esimerkiksi väri- ja laitetoiveita paikalliselta MLL:n Kuusjoen yhdistykseltä.

Inkereelle Tortosmäentien varrelle on taas parhaillaan rakentumassa kokonaan uusi leikkipaikka. Nikander toivoo sen valmistuvan vielä marraskuun aikana, vaikka talvisäät voivat hidastaa töitä.

Perhepuistossa ja Kuusjoella voi kuitenkin iloita leikkipaikkojen uutuuksista jo nyt. Perhepuistossa telminyt 5-vuotias Olli Kiuru on tyytyväinen uuteen monitoimilaitteeseen, vaikkei aivan kaikkia sen ominaisuuksia vielä ehtinyt testaamaan.

­– Kävin ihan ylhäällä ja tulin sitten alas. Joskus voisin uskaltaa laskea vielä tuosta korkeammasta mäestä, jos olisi joku mukana, Olli Kiuru miettii.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Ari Peltosalo
2 kuukautta sitten

Yes, kyllä odotettu on. Näyttää hienolta ja pitäisi lasten tykätä. Taitaa Hoplop jäädä väliin. Herra 3v varmaan innoissaan.