Perniön Liha lopetti klassikkotuotteen valmistuksen ja sai palauteryöpyn – ”Yritämme nyt kuitenkin harrastaa tässä jonkinlaista liiketoimintaa”

4
Useimmiten uunissa kypsennetty laukkamakkara tunnetaan vanhana länsisuomalaisena perinneruokana, joka sisältää ryynejä tai perunaa, sianlihaa ja sipulia. Jotkut tykkäävät syödä sitä puolukan kanssa. Kuva: SSS-arkisto/Anneli Kajander-Ekström

Perniön Liha ei valmista enää yrityksen perinnetuotetta, perunalaukkamakkaraa. Perunalaukkamakkara oli Perniön Lihan ensimmäisiä makkaratyyppisiä tuotteita, joita se valmisti yrityksen perustamisesta lähtien 1930-luvulta.

Tuotetta tehtiin viimeiseen asti maanviljelijä Artturi Salmelan luomalla reseptillä. Salmela perusti vuonna 1930 Perniön keskustaan pienen lihakaupan, ja siitä sai alkunsa Perniön Lihan tarina.

Maataloissa perunalaukkamakkaraa oltiin toki valmistettu jo satojen vuosien ajan.

– Sääli, että näin perinteinen tuote piti lopettaa. Menekki meni niin pieneksi, ettei perunalaukkamakkaraa ollut enää kannattavaa tehdä. Syöjät loppuivat, Perniön Liha Oy:n varatoimitusjohtaja Rami Himanto harmittelee.

Yritys valmisti viimeiset perunalaukkamakkaransa kuluttajille keväällä. Kesäisin tuotteen tekeminen on jäänyt aina tauolle, koska siihen ei käytetä uutta perunaa. Tänä syksynä valmistusta ei päätetty jatkaa.

– Ongelmaksi muodostui se, että raakamakkarana tuote säilyy vain muutaman päivän ajan, se piti saada nopeasti kauppoihin ja omalla jakeluautolla kuljettaa Salon talousalueelle sekä Länsi-Uudellemaalle Kirkkonummelle asti. Jakeluauto kuljettamassa pelkkää perunalaukkamakkaraa yhden päivän ajan ei ollut enää millään muotoa perusteltavissa, Himanto selvittää.

Perniön Liha valmisti loppuaikoina perunalaukkamakkaraa muutama sata kiloa viikossa, eikä sillä ollut kilpailevia valmistajia.

– Toki perinneherkun valmistusta olisi voinut jatkaa talkoovoimin, mutta yritämme nyt kuitenkin harrastaa tässä jonkinlaista liiketoimintaa.

Onko laukkamakkaran lopettamisesta tullut palautetta kuluttajilta?

– Voi kuule. Voin kertoa, että on tullut ihan riittävästi, Himanto naurahtaa.

Naurussa ei ole kuitenkaan ivaa kuluttajia kohtaan. Himanto ymmärtää tuotteen kaipuun.

– Vaikka valmistusmäärät olivat nykyisellään jo pieniä, nyt se tuote puuttuu 500 taloudesta.

Perniön Liha pakkasi laukkamakkaran noin 500 gramman paketteihin maanantaisin. Laukkamakkara olikin juuri alkuviikon tuote, jota riitti ostettavaksi korkeintaan keskiviikoksi. Monet myös pakastivat laukkamakkaraa niin sanotusti pahan päivän varalle.

– Laukkamakkaran kultakausi ajoittuu 1960–1970-luvuille, jolloin alkuviikosta voitiin valmistaa jopa 2 000–3 000 kiloa laukkamakkaraa, Himanto kertoo.

Kaikesta huolimatta Himanto jättää pienen takaportin sille, että perunalaukkamakkara tekisi vielä joskus comebackin.

– Eihän sitä tiedä, mihin maailma menee. Edessä voi olla tuotteen uudelleenlanseeraus tai freesaus. Missään nimessä laukkamakkaran paluu ei ole poissuljettu juttu, Himanto korostaa.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Maija
3 kuukautta sitten

Voisiko ajatella, että resepti pysyisi kuitenkin jemmassa, ja makkaraa saisi vaikka markkina-aikaan?

Parkkipaikat valmiiksi
3 kuukautta sitten
Reply to  Maija

Ehdottomasti kannattaisi rakentaa Perniöön makkaran ympärille samanlainen tapahtuma kuin kurpitsan ympärille Halikossa. Ajankohtana juuri marraskuu, jolloin on ulkona jääkaappilämpötila. Laukkamakkaraa ja muita makkaraherkkuja roikkumaan orsille tien varteen, lyhtyjen loisteessa, ilotulitusta ja MTV3:n Tommolalle vinkki, että Perniöntie on ruuhkautunut uudesta hittitapahtumasta.

Laukkanen
3 kuukautta sitten

Siihen loppui sitten kyseisen tehtaan muidenkin tuotteiden ostaminen.

Hauskoja nämä boikotoijat
3 kuukautta sitten
Reply to  Laukkanen

Hauskoja nämä kommentit, joissa uhataan täysboikotilla firmaa milloin mistäkin syystä.

Itsekin kaipaan monia tuotteita elämäni varrelta takaisin valikoimiin, mutta en sen takia mihinkään boikottiin ole alkanut. Sen sijaan olen kysynyt kaupalta tai valmistajalta, miksi tuote on hävinnyt, ja vastauksen saatuani jatkanut elämää.