Puun ikä yllätti kaatajat – Salon torin joulukuusi on kookas ikäisekseen

1
Joulupuu pystytettiin Salon torille keskiviikkona aamupäivällä. Pystytys kiinnosti ohikulkijoita. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon torin joulukuusi tuotiin jälleen paikoilleen keskiviikkona. Tänä vuonna juhlapaikalle pääsi muhkea metsäkuusi, jossa on koristeena vielä runsaasti käpyjä.

Kuusen hakemisen hoiti sama tiimi kuin edellisinäkin vuosina eli Salon kaupungin puistomestari Marja-Leena Laakso, metsurit Kimmo Åberg ja Jyrki Koivunen sekä Kuljetusliike M. Purtsin yrittäjä Mikko Purtsi.

Moottorisaha laitettiin laulamaan tällä kertaa Karjaskyläntiellä, Anna-Mari Ojaniemen kotipihalla. Puu kasvoi 1950-luvun alussa rakennetun talon piharakennuksen vieressä. Alimmat oksat levittäytyivät jo piharakennuksen päälle. Ojaniemi seurasi itse kaatoa mielenkiinnolla ja otti muistoksi kuvia.

– Ehdotin kuusta kaupungille joulukuuseksi, koska se on mielestäni aika nätti ja aion tehdä siitä polttopuita. Ajattelin, että muutkin voivat ihailla sitä ennen kuin se on tuhkana, hän kertoo.

Torin joulukuusi kaadetaan vuosittain joko kaupungin omasta metsästä tai yksityisen lahjoittajan maalta. Tänä vuonna joulukuusitarjouksia tuli yksityisiltä ihmisiltä yhteensä viisi, kertoo Marja-Leena Laakso.

– Ojaniemi otti yhteyttä jo kesäkuussa, ja muut tarjoukset tulivat vasta syksyllä. Kun oltiin jo sovittu, että tämä otetaan, oli turha käydä edes katsomassa muita, hän toteaa.

Metsuri Jyrki Koivunen sahasi kuusen poikki, jonka jälkeen se roikkui Mikko Purtsin ohjaaman nosturin varassa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kaupungin puunkaatoryhmä saapui Ojaniemen pihamaalle keskiviikkoaamuna ja ryhtyi töihin vuosikymmenten ammattitaidolla. Esimerkiksi Kimmo Åbergille tämä oli seitsemäs torikuusen hakureissu ja Jyrki Koivunen on ollut mukana vuodesta 1987 lähtien.

– Täytin juuri 60 vuotta. Neljä, viisi puuta on vielä jäljellä, Koivunen ynnäsi.

Ennen kaatamista veikkailtiin puun pituutta. 18, 17 vai kenties 15 metriä? Kun puu oli saatu poikki ja se roikkui nosturin varassa, se laskettiin vaakatasoon ja saatiin otettua tarkka mitta.

– Mikko voitti kilpailun ja arvasi oikein: 15 metriä, Laakso ilmoitti.

Purtsilla on jo ehtinyt kehittyä silmää Salon torikuusille, sillä hän on kuljettanut niitä 1990-luvulta lähtien.

Mutta puun ikää ei osannut arvata kukaan. Yllätys oli suuri, kun Laakso laski kannosta kuusen vuosirenkaat: noin 30 vuotta.

– Sitten on kovin kasvanut, Koivunen hämmästeli.

– Se on ollut hyvällä lämpimällä paikalla ja ravinteikkaassa maassa, Laakso arvioi.

Puun vuosirenkaista näkyy, että kasvu on ollut nopeaa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kaadon jälkeen Åberg ja Koivunen lyhensivät puun 13-metriseksi sekä karsivat ja kavensivat sen tyveä, jotta se sopisi torilla olevaan pystytysreikään. Ojaniemen pihalle kertyi tästä työstä jo mukava määrä puuta poltettavaksi. Havuja hän ei tarvinnut, mutta niitäkin pääsee hyötykäyttöön.

– Salon lukion itsenäisyyspäiväjuhlassa tarvitaan havuja pöytäkoristeiksi. Nämä käyvät hyvin sinne, Laakso totesi ja leikkeli muutamia oksia erilleen.

Joulukuusen lahjoittaja saa itse valita, haluaako hän kuusen takaisin joulun jälkeen vai toimittaako kaupunki sen haketettavaksi. Anna-Mari Ojaniemi haluaa puunsa takaisin, koska aikoo lämmittää sillä taloaan.

– Puu tuodaan takaisin rankana, oksat karsittuna, Laakso kertoo.

Tänä jouluna kuusi koristaa toria viikon lyhyemmän ajan kuin tavallisesti. Yleensä joulukuusi on ollut paikoillaan loppaiseen asti, mutta nyt sen valot sammutetaan heti uudenvuoden jälkeen, minkä jälkeen kuusi korjataan pois. Kuusen valot sammuvat samaan aikaan kuin joulukadunkin valot, jotka sammutetaan energian säästämiseksi jo 2. päivänä tammikuuta.

Joulukuusen valot syttyvät tänä sunnuntaina joulukadun avauksen yhteydessä. Joulukadun avajaiskulkue lähtee liikkeelle Oskarinkadulta klo 16 ja päättää kulkunsa torille. Valot syttyvät sitä mukaa, kun kulkue etenee.

 

Kimmo Åberg kavensi pyyn tyveä ja kokeili välillä sapluunalla, joko se on riittävän kapea mahtuakseen torilla olevaan koloon. Kuva: SSS/Minna Määttänen
Kuljetusyrittäjä Mikko Purtsi luotsasi puun autonsa kyytiin ja kuljetti sen Karjaskyläntieltä Salon torille. Kuva: SSS/Minna Määttänen
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Tavis torilta
4 kuukautta sitten

Areenasta tuli suora lähetys Turun tuomiokirkolle tulevan kuusen kaadosta Mellilässä ja sen kuljettamisesta pitkällä rekka-autolla. Kuusi oli 55-vuotias ja 24 metriä, melkoinen jättiläinen Salon kuusen vierellä.