Rakennuttaja on varannut Halikosta tontin hoivakodille –  Salon vanhuspalvelut ja Varsinais-Suomen hyvinvointialue eivät tiedä hankkeesta

6
Uusi hoivakoti on tulossa Putolaan Linnankoskentien varteen tontille, jonne Halikon kuntakin aikoinaan mietti vanhainkodin rakentamista. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo.

Hoivakotien rakentamiseen erikoistunut Vestera Oy vuokraa Halikon Putolasta tontin, jonne jo Halikon kunta mietti aikoinaan vanhainkodin rakentamista.

– Etenemme loppuvuoden aikana rivakalla vauhdilla kohti rakennuslupaa, Vesteran varatoimitusjohtaja Antti Kurkela sanoo.

Raisiolainen perheyhtiö ei vielä paljasta, mitä yleisten rakennusten alueeksi kaavoitetulle tontilla on tarkoitus tehdä. Salon Seudun Sanomien tietojen mukaan Vestera aikoo rakentaa perustettavan yhtiön lukuun noin 30-paikkaisen hoivakodin.

Kaupunki on jo päättänyt vuokrata 11 500 neliön tontin Linnankoskentien varrelta viideksikymmeneksi vuodeksi. Vuokrasopimus voidaan allekirjoittaa ennen joulukuun puoliväliä. Toteutuessaan hanke tarkoittaa sitä, että Salossa rakennetaan ensi vuonna samanaikaisesti jopa neljää uutta hoivakotia.

Hoivakotien rakentamisesta kilpailevat Suomessa enimmäkseen rakennusliikkeet, jotka rakentavat kiinteistöjä vuokratakseen ne avaimet käteen -periaatteella hoivapalveluyrityksille.

Esimerkiksi Vestera hoitaa asiakkaansa puolesta käytännössä kaiken. Se etsii vapaita tontteja ympäri Suomea, rahoittaa, suunnittelee, rakentaa ja vuokraa valmiin kiinteistön asiakkaalle 15–20 vuoden sopimuksella.

– Meillä on hankkeita vireillä eri puolilla, Kurkela toteaa.

Tonttien ei tarvitse olla tyhjiäkään. ”Onko kunnassasi tai kaupungissasi on elinkaarensa päähän tullut palvelukiinteistö, joka ei ole enää käytössä vaikkapa sisäilmaongelmien vuoksi”, Vestera mainostaa.

Esimerkki löytyy Salosta, jossa yritys varasi Ollikkalan vanhan päiväkodin tontin talvella 2020, purki päiväkodin ja rakensi tilalle 30-paikkaisen hoivakodin Kuusjoen Kotisatama Oy:lle.

Vesteran nimi oli tuolloin vielä Rakennusurakointi S. Tikakoski Oy. Yhtiö vaihtoi nimensä tänä kesänä. ”Otimme uuden nimen, koska olemme lähes 30 vuodessa kasvaneet edellisestä ulos”, Vestera tiedotti elokuussa.

Ensimmäisen kerran raisiolaisyritys haki jalansijaa Salosta jo tammikuussa 2019. Salon kaupunki oli saanut hoivapalveluyrityksiltä useita kyselyitä vapaista rakennuspaikoista ja kaupunki päätti järjestää tarjouskilpailun Peurankatu 8:n tontista Pahkavuoressa.

Tikakoski voitti huutokaupan kirkkaasti. Se tarjosi tontista 556 000 euroa, kun muut tarjoukset olivat 150 000 – 285 000 euron välillä. Kaupunki kummasteli kovaa tarjousta, mutta varasi tontin voittajalle.
Hinta mitä ilmeisimmin yllätti myös Tikakosken ylimmän johdon, ja yritys luopui varauksesta.

Halikon Putolan rakennushankkeesta Vestera lupaa tiedottaa vuoden ensimmäisen kolmanneksen kuluessa.
– Hanke on vireillä, mutta nyt siitä on vielä vähän liian aikaista kertoa. Tontin varauspäätös ei ole lainvoimainen eikä rakennuslupakaan ole vielä vireillä, varatoimitusjohtaja Antti Kurkela muistuttaa.

”Tämä on minulle täysin uusi tieto.”

Kurkelan mukaan uudisrakennuksen on määrä valmistua vielä ensi vuoden aikana. Hoivakodille tontti ei olisi täysin uusi. Halikon kunta mietti 40-paikkaisen vanhainkodin rakentamista Linnankoskentielle jo vuonna 2006. Yli 3,2 miljoonan euron rakennushanke ei kuitenkaan toteutunut.

Salon vanhuspalveluiden johtaja Salla Lindegren yllättyy kuullessaan Vesteran aikeista.
– Tämä on minulle täysin uusi tieto.

Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät vuodenvaihteessa kunnilta Varsinais-Suomen hyvinvointialueen järjestettäväksi, mutta uudesta hoivakodista ei ole kuultu sielläkään.

– Meillä ei automaattisesti ole tietoa yksityisten palveluntuottajien hankkeista. Yksityiset voivat hankkia tontin ja rakentaa ilman hyvinvointialueen lupaa, ikääntyneiden palveluista vastaava tulosaluejohtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen toteaa.

Pöyhönen korostaa, että itse toiminta edellyttää kuitenkin lupaa, jonka hakemiseen tarvitaan hyvinvointialueen tarkastus ja lausunto lupaviranomaiselle.

– Olisi suotavaa, että yksityiset olisivat hankkeistaan yhteydessä hyvinvointialueeseen jo varhaisessa vaiheessa. Hyvinvointialuehan tulee kuitenkin olemaan se, joka ne palvelut ostaa, Pöyhönen muistuttaa.

Turkulaisen Plus Hoivakiinteistö Oy:n 46-paikkaisen hoivakodin rakennustyöt Tupurissa alkavat kohtapuoliin. Turkulainen Huhtihovi Oy kertoo käynnistävänsä 30-paikkaisen hoivakodin rakentamisen Palometsässä keväällä.

Molemmat hankkeet ovat hyvinvointialueen tiedossa. Yritykset olivat ottaneet yhteyttä Salon vanhuspalveluihin jo silloin, kun ne vasta alkoivat kartoittaa kaupungin tonttitarjontaa ja suunnitella projektejaan.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue tietää Salon uusista vanhusten hoivapaikoista tarkemmin vain suunnitelmat senioritalosta, joka on tulossa Alhaisiin. Kaupungin käynnistämä yli 13 miljoonan euron rakennushanke odottaa yhä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran rahoituspäätöstä.

Senioritaloakin alettaisiin rakentaa ensi vuonna.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tosi on
2 kuukautta sitten

Mielestäni tontti pitää metsittää.
Ehkäistä ns. sanottua luntookatoa.
Alue on kaupungin omistuksessa niin metsitys on hyvä vaihtoehto.
Eiköhän näitä hoivakoteja ole jo kaupungissa riittämiin.
Kalliitakin on.
Hyvinvointialue voisi nekin rahat panostaa kotihoitoon – sairaalaan kyllä moni ikäihminen haluaa kotonaan viimeiset aikansa olla.

Veka
2 kuukautta sitten
Reply to  Tosi on

Totta! Halvempi jättää vanhukset koteihinsa.
Vai voisiko ajatella, että kun ikäihmisten määrä tulee vain kasvamaan, niin jokainen saisi ansaitsemansa hoitopaikan?

Kuntalainen K
2 kuukautta sitten

Jos kysymyksessä on kuitenkin jo kertaalleen hyväksytyn konseptin kopiointi, niin liekö siinä tapauksessa luvalla ihan niin kiire?

Täti Salosta
2 kuukautta sitten
Reply to  Kuntalainen K

Nyt taas innolla hoivakoteja rakentamaan kuten muutamia vuosia sitten. Se ei kuitenkaan tavallista pieneläkeläistä auta, sillä kaupungilta ei niitä hoivapaikkoja juuri helpolla kukaan saa. Itse maksavana kyllä hoivaa saa ja löytyy paikkoja.

Mä vaan
2 kuukautta sitten

Hienoa.
Vanhukset ovat työnsä tehneet ja ansaitsevat hyvät hoitopaikat.
Jospa tuosta alkaisi vanhainkotien paluu kyläyhteisöihin.
Liian moni joutuu elämänsä loppuvaiheen viettämään jossain missä tutuilla ja omaisilla ei ole mahdollisuutta käydä katsomassa. Tuo on sentään paikkurin reitin varrella.

Putolainen
2 kuukautta sitten

Positiivinen juttu, nostaa meidän Putolan asukkaiden asunnon arvoa.