Riittävätkö sanat kertomaan? Pelkistetään: Vilpas ei olisi ansainnutkaan voittaa

0
BC Nokia hallitsi vielä kolmannen neljänneksen jälkeen korinaluspelaamista selvästi. Vilpas (kuvassa vasemmalta Isaiah Crawley, Perttu Blomgren, KeyShawn Feazell ja Mikko Koivisto) sai korjattua asioita, mutta siitä ei lopulta ollut vastaanottamaan voittopalkintoa.

Tiedättehän sen tunteen. Sen, kun tapahtuu niin paljon, ettei ole mitään sanottavaa.

Tämä ajatus pätee makustellessa BC Nokian 103–101-jatkoaikavoittoa Salon Vilppaasta miesten korisliigaottelussa.

Alkuun voi todeta sen, että Vilppaalla oli jo etukäteen ajateltuna vastustajien osalta mahdollisuuksien marraskuu. Neljässä ensimmäisessä ottelussa se hyödynsi tilaisuutensa tuloksien osalta täydellisesti. Tuli jatkoaikavoitto rammasta Kouvoista, tuli uskomattomalla nousulla tapahtunut vierasvoitto KTP:stä.

Hetkinen, että uskomaton? Ei ehkä niin uskomaton kuin käänteet Nokialla olivat.

Lähdetään nyt siitä, ettei Vilpas olisikaan ansainnut lauantaina voittaa. Se ei johtanut varsinaisella peliajalla kertaakaan ja oli kolme minuuttia ennen loppua miltei toivottomassa yhdeksän pisteen tappioasemassa.

BC Nokia ei enää pelitilannekoria tehnyt, mutta Vilppaan kiri näytti silti jäävän vajaaksi. Kellossa oli enää viisi sekuntia ja kotijoukkueella viiden pisteen johto. Quentin Goodin pääsi kolmen pisteen heittoon, mutta Nokian Perrion Callandret’lla oli silti mahdollisuus käytännössä ratkaista vapaaheittoviivalta.

Ensimmäinen meni ohi, ja näin Vilppaalle jäi kolme sekuntia aikaa tasoittaa ottelu omalta päätyrajalta lähteneestä tilanteesta. Nuo kolme sekuntia jäävät niin merkittävinä suomalaiseen koripallohistoriaan kuin ne voivat runkosarjaottelun lopulta hävinneen joukkueen tekeminä jäädä.

Urheiluslangissa käytetään usein vertauksia muilta elämän osa-alueilta. Varsinkin uskontoa ja sotaa pitäisi välttää viimeiseen asti, mutta nyt ei voi mitään. Sanat luoti ja rukous pulpahtelevat tekstiin vääjäämättä.

Goodin lähetti ilmaan kuvaannollisen rukouksen kaltaisen heiton puolen kentän takaa ja vieläpä melko viistosta. Pallo meni levyn kautta koriin. Vilpas oli väistänyt kuvaannollisen luodin eli tässä tapauksessa ottelun häviämisen.

Tässä vaiheessa olisi voinut kuvitella käyvän, kuten kävi Kouvoja vastaan. Leveämmän materiaalin joukkue, tässä tapauksessa Vilpas, vyöryy vastustajansa tavoittamattomiin jatkoajalla.

Nokian avainpelaajat olivat viettäneet kentällä varsinaisella peliajalla lähes täydet 40 minuuttia, kun taas salolaisryhmässä ei olisi kuvitellut väsymystä olevan lainkaan samalla mitalla. Kaiken lisäksi virhevaikeudetkin olivat kotijoukkueella.

Mitä vielä. Vilppaan neljättä neljännestä vaille synkkä ilta ei saanut onnellista loppua. Mikko Koiviston vahingossa suorittama jalkakamppi johti minuutti ja 47 sekuntia ennen loppua epäurheilijamaiseen virheeseen, vaihtopenkille tuomittuun tekniseen virheeseen ja samalla kapteeni Koiviston pelin päättymiseen.

Vilpas tuli silti vielä kerran lähes mahdottoman näköisestä tilanteesta (101–94) tasoihin. Callandret pääsi kuitenkin jälleen vapaaheittoihin, ja Goodinin toiseen ”rukoukseen” ei enää vastattu.

45-minuuttisen voi lopulta tiivistää niin, että tätähän tämä on lähes koko ensimmäiset kaksi kuukautta Vilppaan osalta ollut. Ottelujen sisällä voi tapahtua aina ihan mitä tahansa. Kuusi voittoa ja kuusi tappiota eivät ailahtelun tasosta valehtele.

Keskiviikkona Uudessakaupungissa ottelu alkoi Korihaiden 9–0-johdolla, Nokialla 17–2-johdolla. Silti viikinkipursi onnistui lipumaan joko voittoon tai voittoheiton yritykseen. Kuten kävi myös ennen maaottelutaukoa Kotkassa.

– Ei vaan oltu pelin alussa valmiita. Ensimmäiset puoli tuntia vastustaja kamppaili kovempaa ja voitti kaikki 50–50-pallot. Hyvä ryhtiliike viimeisessä erässä, summasi Vilppaan päävalmentaja Jussi Savolainen.

Jos alkukaudella tuottivat ongelmia pallonmenetykset, oli Nokian palloiluhallilla suurin ongelma ensimmäiset puoli tuntia puolustaminen kokonaisuudessaan. BC-sentteri Alan Herndonin viiteen donkkiin riitti pitkälti se, että hän hölkkäsi kohti koria ja kanssapelaaja syötti pallon. Enempää ei tarvittu, kun ensisijaisesti KeyShawn Feazell oli aivan jossain muualla missä piti olla.

Nokia ei ollut tehnyt 11 aiemmassa ottelussa kertaakaan kahdeksaakymmentä pistettä varsinaisella peliajalla. Nyt saldo oli 92.

Juuri Feazell on malliesimerkki siitä, miten hyvä Vilpas voi olla. Ja toisaalta miten huono. Marraskuun alku oli tältä Euroopan kenttien tulokkaalta loistava, kuukauden viimeinen peliviikko sitten toisenlaista.

Alun vaikeuksien keskellä Perttu Blomgren oli ainoa, joka pystyi pyörittämään laadukkaasti Vilppaan hyökkäyspeliä. Viimeisellä neljänneksellä ”yöstä” nousi Goodin.

Varmaa on vain epävarmuus. Eli se, että Vilppaan runkosarjan lopustakaan ei tule tylsä. Tappion myötä se putosi vaihteeksi alemman jatkosarjan paikalle, ja keskinäisten ottelujen saldo on BC Nokiaa vastaan nyt varmuudella tappiollinen. Ja taas toisaalta muiden lähimpänä olevien joukkueiden eli KTP:n ja Kouvojen osalta toistaiseksi voitollinen sekä Katajan suhteen tappiollinen.

MIESTEN KORISLIIGA

BC Nokia–Vilpas 103–101 ja. (23–17, 22–20, 25–24, 22–31, 11–9)

BC Nokian pisteet/levypallot: Perrion Callandret 13/9, Malik Benlevi 27/7, Antero Lehto 9/0, Alan Herndon 21/12, Mikael Laihonen 6/0, Niko Mattila 4/4, Johnathan Stove 23/8/8 syöttöä, Kalle Peltonen 0/3.
Vilpas: Jalon Pipkins 18/4, Quentin Goodin 28/1, KeyShawn Feazell 13/15, Perttu Blomgren 9/6/9 syöttöä, Mikko Koivisto 9/1, Juho Nenonen 6/2, Roope Ahonen 3/1, Riku Laine 0/1, Isaiah Crawley 15/7.

Levypallot: 46–48
Syötöt: 20–24
Menetykset: 17–13

Heittoprosentit:
1 p: 82–90
2 p: 54–51
3 p: 36–26

Tuomarit: Miltos Ioannidis, La Trice Little, Lauri Pitkänen
Yleisöä: 439

OHO!

Mikko Koiviston viimeisimmät vapaaheitot Korisliigassa: 28 onnistumista 28 heitosta. Viimeisimmät kolmoset: 0/11.

Vilppaan seuraava ottelu: la 3.12. Vilpas–Karhubasket klo 18 Salohallissa.