Salo aikoo hakea asuntomessuja – ensimmäinen mahdollinen vuosi olisi 2027, mutta jonossa on todennäköisesti muitakin

17
Kehittämissuunnittelija Saija Karnisto-Toivonen ja kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen esittelivät Salon strategialuonnosta keskiviikkona. Se on tarkoitus hyväksyä valtuustossa joulukuussa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salossa on puhuttu jo pitkään asuntomessujen hakemisesta. Uuteen kaupunkistrategiaan on kirjattu tavoitteeksi, että messujen hakemisesta tehdään päätös vuoden 2023 aikana.

– Olemme halunneet messuille selvän aikataulun, koska asiasta päätetään. Silloin se myös etenee, kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen sanoo.

Koska Salo voisi saada messut järjestettäväkseen ja missä ne järjestettäisiin, ei ole tiedossa.

Asuntomessujen pitopaikat on päätetty neljäksi vuodeksi eteenpäin. Vuoden 2026 asuntomessut on tarkoitus järjestää Lempäälässä, ja sen jälkeen kalenterissa on tyhjää.

– Vuosi 2030 alkaa olla aika lähellä. Nämä ovat aika pitkiä prosesseja, kun ajatellaan esimerkiksi maanhankintaa ja maankäyttöä, Salon kehittämissuunnittelija Saija Karnisto-Toivonen muistuttaa.

Asuntomessujen järjestäminen ei ole pelkästään Salon omasta halusta kiinni. Jonossa on todennäköisesti muitakin asiasta kiinnostuneita.

Suomen Asuntomessut kertoo sivuillaan, että messutapahtumasta kiinnostuneiden kuntien ja kaupunkien kanssa neuvotellaan alustavasti tapahtuman järjestämisestä. Sen jälkeen ne voivat hakea tapahtuman järjestämistä vapaamuotoisella hakemuksella.

Suomen Asuntomessut vastaa messutapahtuman vaatimista yleisöpalveluista, messutekniikasta ja tapahtuman markkinoinnista. Isäntäkunta vastaa kohteen kaavoituksesta ja kunnallistekniikasta aikataulun mukaan sekä messupysäköinnistä.

17 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tosi on
11 päivää sitten

Kyllä ei kannata, liian kallis operaatio. Panostamme 1 000 markkaa, saamme 10 markkaa. Rahat siihen uuteen monitoimijäähalliin.

Vihdoinkin
11 päivää sitten

Nyt on oikea vaihde päällä. Salon pitää näyttää ulospäin, että ollaan kehittyvä kaupunki. Asuntomessut tuo väkeä ja näkyvyyttä sekä ennen kaikkea työtä ja verotuloja meille salolaisille.

Tavis torilta
10 päivää sitten
Reply to  Vihdoinkin

Se vaan, että taloille pitäisi olla tulijoita jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Kysyntää tulisi olla eikä niin, että tehdään ja katsotaan, miten ostajia löytyy.

Amaryllis
11 päivää sitten

Asuntomessuille sopiva paikka on Tunnin junan Suomusjärven aseman lähialue. Maasto on kantavaa metsämaastoa, jota rikastavat pienet metsälammet. Usean suomalaisen unelma on asua vesistön läheisyydessä, ja tuolla se toteutuisi.

Maija
10 päivää sitten
Reply to  Amaryllis

Kannatetaan.

MDI
10 päivää sitten
Reply to  Amaryllis

Mitähän maanomistajat ajattelevat asiasta, eihän lainvoimaista kaavaakaan ole.

Amaryllis
10 päivää sitten
Reply to  MDI

Salo on palkkaamassa kaavoitukseen lisää väkeä, sieltä se lainvoimainen kaava saadaan syntymään. Maanomistajilta ei kannata mitään kysellä, änkyröitä ovat, kun rataakin vastustavat.

MDI
9 päivää sitten
Reply to  Amaryllis

Maanomistajilta kannattaa erityisesti kysyä ja kaava ehditään varmaankin tehdä mutta sehän on lainvoimainen vasta valitusten ratkaisun jälkeen. Asuntomessujen järjestäminen ei muuten liene sellainen yleinen tarve, joka mahdollistaisi pakkolunastuksen.

Marko
10 päivää sitten
Reply to  MDI

Eivät nämä siitä välitä. Ehdottihan joku Kokkilaankin asuntomessuja, kun on meren rannalla. Salolaisilla on se luulo, että kaupunki omistaa rannat. Ei omista, eikä kukaan täysipäinen myy.

Viekää vaan johonkin Viitanlaaksoon tai moottoritien varteen, sinnehän ne visionäärit ovat kaavoittaneet vaikka mitä, taloja tosin ei näy.

Laitakaupungin likka
10 päivää sitten
Reply to  Amaryllis

Kaunis ajatus, mutta tarkoitus on, että vieraiden rahat jäävät keskustan liikkeisiin ja palveluihin. Nähtäväksi jää, epäilen jotain Halikon merenranta-aluetta.

Urpo
10 päivää sitten

Ei taida siellä olla tuollaista määrää rakentamiskelpoista maata. On vain märkää ja pehmeää savea tai jyrkkiä kallioita.

Halikon sairaalan alue Märyssä on sellainen, jonka jatkokäyttöä moni varmasti miettii. Infra on valmiina, samoin uusi koulu, eikä kaikkea tarvitse tehdä neitseelliseen maahan metsäkatoa aiheuttamaan. Omistajan kanssa pääsee sopimukseen alueen käytöstä. Ainoa ongelma on saada säilytettyä hienosti hoidetun alueen ilme. Toisaalta muutama rakennus odottaa purkua.

Päivi
9 päivää sitten
Reply to  Amaryllis

Samaa mieltä. Lyhyt matka pääkaupungin suuntaan.

Mökö
10 päivää sitten

En usko, että salolaiset pääsevät sijainnista sopuun. Kylien asukkaat haluavat jokainen omille alueilleen, jotta koulu säilyisi ja mahdollisesti tulisi lisäpalveluita.

Pertti
10 päivää sitten

Ihan noin niin kuin realistisesti ajatellen, mistä saadaan asukkaat kyseisiin taloihin? Asukasluku on koko ajan laskeva, ja asuntoja tulee lisää myyntiin asukkaiden vähenemisen takia.

Kuka ottaa riskin ja rakentaa tähän aikaan nykyisillä kustannuksilla? Ajat tulevat vielä pahentumaan tästä päivästä. Pakotteet tulevat Suomeen vaikuttamaan taloudellisesti vielä kymmeniä vuosia.

Pakollinen
9 päivää sitten
Reply to  Pertti

Rakennammeko tulevaa vai pelkäämmekö huomista?

Tavis torilta
9 päivää sitten
Reply to  Pakollinen

Tosiasioita huomioimme. Jos asuntomessujen perään haikaillaan, niin yrittäkää saada ne esim puolta pienemmiksi, jos sittenkään kaikkia myydyksi saisi.

Pertti
9 päivää sitten
Reply to  Pakollinen

Pitää olla realisti ja kulkea jalat maassa. Voin kertoa Sinulle, ettei kannata pelätä se vie elämän ilon pois. Sitä enemmän pitää varmistaa tulevat teot varsinkin kun olemme toisen rahapussilla. Sitä ei näemmä taideta ymmärtää, että ihmisen pitäisi tuntea vastuu tekemistään.