Salon A-klinikka vie katkohoitoa kotiinkin – Someron torin laitaan avautui päihteidenkäyttäjien kahvila

0
Tuetun asumisen ohjaaja Niina Paija sekä ryhmä- ja vertaistuen ohjaaja Arien Eijs ottavat kävijöitä vastaan Somerolla Jukolan taloon avatussa päihdekahvilassa. Kuva: SSS/Minna Filppu

Salon A-klinikka on tänä vuonna uusinut palvelujaan ja kehittänyt niitä helpommin saavutettaviksi. Nykyään muun muassa vieroitushoitoa on mahdollista saada kotiin.

Alkusyksystä aloitettuja kotikatkoja hoitaa kotiklinikan sairaanhoitaja Anne Nummila. Hän voi viedä palvelun asiakkaan kotiin silloin, kun tämä on fyysisesti ja psyykkisesti niin hyväkuntoinen, ettei tarvitse ympärivuorokautista seurantaa.

– Kotikatko helpottaa esimerkiksi työssä käyvien ja opiskelijoiden elämää. Myös liikuntarajoitteisille palvelu voidaan viedä kotiin tai palveluasumiseen, palveluesimies Anne Pajuniemi toteaa.

Kotikatko kestää kolmesta viiteen vuorokautta eli lyhyemmän aikaa kuin laitoshoidossa annettava katkaisuhoito. Se sisältää päivittäiset kotikäynnit, vieroitushoidossa käytettävät lääkkeet ja tarvittavat tukisoitot.

Tarvittaessa Nummila vie kotiin riippuvuusongelmien hoidon psykososiaalista tukea.

Avovieroitusta on tarjolla myös paikan päällä Salon A-klinikalla, jonne pääsee päivystävän sairaanhoitajan kautta. Laitosvieroituksessa on 12 paikkaa ja selviämishoitoasemalla neljä paikkaa. Hoitoon voi hakeutua omatoimisesti ilman lähetettä tai esimerkiksi terveyskeskuspäivystyksestä.

”Palveluntarve on muuttanut muotoaan.”

Alkukesästä A-klinikka avasi Somerolle matalan kynnyksen kohtaamispaikan, jonne saa mennä myös päihtyneenä. Se sijaitsee torin laidalla Jukolan talossa ja on avoinna keskiviikkoaamupäivisin.

– Sieltä saa kahvia, pientä purtavaa, keskusteluapua ja terveysneuvontaa, Pajuniemi kertoo.

Neulojen ja ruiskujen vaihtoa Somerolla ei ole. Kahvilan toimintaa vetää tuetun asumisen ohjaaja Niina Paija sekä ryhmä- ja vertaistuen ohjaaja Arien Eijs.

Somerolla on myös Salon A-klinikan sivuvastaanotto, jossa työskentelee sosiaaliterapeutti Marjut Sampinen. Salon A-klinikan muut sivuvastaanotot sijaitsevat Perniössä, Paimiossa, Sauvossa, Kemiössä ja Taalintehtaalla.

Nettiajanvarauksia on tarjolla useammissa palveluissa, joita asiakkaat pystyvät varaamaan itsenäisesti. Salon A-klinikka kehittää myös verkkovastaanottoa ja verkkoterapiaa.

Someron Terttilässä vuosikymmeniä toiminut Louhelan yhteisö on suljettu. Sen sijaan Salon Anjalassa Kalkkitiellä sijaitseva A-klinikkayhteisö laajennettiin kuudella paikalla 21-paikkaiseksi.

– Palveluntarve on muuttanut muotoaan, Pajuniemi toteaa.

A-klinikkayhteisö järjestää pidempiaikaista kuntouttavaa laitoshoitoa muun muassa alkoholi-, lääke-, huume- ja peliriippuvuudesta irtautumiseen. Lisäksi yhteisössä on korvaushoitoasiakkaita.

Hoitoon pääsee kotikunnan maksusitoumuksella. Asiakkaat tulevat Saloon ympäri Suomen.

– Meillä on vuodessa parisataa eri asiakasta. Yli puolet heistä tulee muualta kuin Salon seudulta, A-klinikkayhteisön palveluesimies Elisabeth Mäentausta huomauttaa.

Yhteisössä järjestetään ryhmätoimintaa, yksilökeskusteluja ja vertaisten tapaamisia.

– Lisäksi tehdään retkiä ja harjoitellaan arjen askareita, Mäentausta kertoo.

A-klinikkakodissa on lyhyt- ja pitkäaikaista tehostettua palveluasumista päihdemuistisairaille.

Palveluesimiehet Anne Pajuniemi (vas.) ja Elisabeth Mäentausta kertovat, että Salon A-klinikkayhteisö alkaa alkuvuonna kokeilla salolaisilla modulaarista hoitomuotoa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Vuoden alusta A-klinikkayhteisö alkaa testata Salossa hoitomuotoa, jossa asiakas on vuoroin laitoksessa ja vuoroin kotona. Kotiin tarjotaan tukea vuorokauden ympäri.

Palvelua on suunniteltu erityisesti työelämässä oleville ja opiskelijoille, joille pitkä laitosjakso ei välttämättä ole mahdollinen.

– Se on asiakaslähtöisempää. Ihmisen ei esimerkiksi tarvitse käydä työterveyshuollossa puhaltamassa ja todistamassa työkuntoisuuttaan, jos hänelle on määrätty seuranta. Se säästää myös työnantajan resursseja, Mäentausta toteaa.

Hoidossa hyödynnetään muun muassa älypuhelinsovellus Previct Alcoholia ja taskukokoista alkometriä. Asiakas voi puhaltaa alkometriin kotona ja se pystytään todentamaan verkon kautta sekä seuraamaan hänen vointiaan.

Niina Paijan ja Arien Eijsiin vetämä matalan kynnyksen kohtaamispaikka on avoinna Somerolla keskiviikkoisin. Kuva: SSS/Minna Filppu

Ensi vuonna vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä siirtyy kunnilta hyvinvointialueille. Samalla A-klinikoiden asiakkaiden hoitojen maksut siirtyvät kotikunnilta hyvinvointialueiden hoidettaviksi.

– Vielä emme tiedä, miten sote-muutos tulee vaikuttamaan toimintaamme, mutta tarkoituksena on tarjota palveluja kuten ennenkin, Pajuniemi sanoo.

Yhteistyötä tehdään myös rikosseuraamuslaitoksen kanssa:

–  Vankeudeksi muutettuja sakkorangaistuksia voidaan suorittaa meillä samoin kuin valvottuja koevapauksia, Mäentausta toteaa.

A-klinikka kuulee asiakkaistaan harvoin näiden lähdettyä kuntoutuksesta ja palattua kotipaikkakunnilleen.

– Jotkut soittavat ja paikalliset voivat tulla käymäänkin. Perjantaisin meillä on Kalkkitiellä yhteisökahvit, johon vanhat asiakkaat ovat tervetulleita. On mukavaa, kun he käyvät kertomassa kuulumisiaan, Mäentausta painottaa.