Runoviikolla pääsee lukemaan ääneen koiralle – katso tästä ensimmäistä kertaa järjestettävän tapahtuman ohjelma

0
Runoviikko on monen toimijan yhteisponnistus. Kuvassa vasemmalta: Salon kaupungin kulttuurituottaja Suvi Aarnio, Pro Rantakivien Päivikki Franck ja hänen lapsenlapsensa Sophia Franck sekä Kirjan talon Katihanna Heikkinen. Kuva: SSS/Marko Mattila

Salon ensimmäinen Runoviikko käynnistyy perjantaina.

Viikon avausiltana Kulttuuritila Näkkärissä kuullaan lauluilta Marraskuu, Osterikeitto, Leipäjonojenkka ja Lelukaupan häät. Lavalle nousevat Heikki Salo (laulu ja kitara) sekä Tuija Rantalainen (laulu ja piano).

Kahden tarinankertojan lauluilta yhdistelee molempien soolotuotantoa ja duon yhdessä kirjoittamia lauluja. Mukaan mahtuu myös Miljoonasade-yhtyeen klassikoita.

Heikki Salo ja Tuija Rantalainen esiintyvät perjantaina Kulttuuritila Näkkärissä.

Runot ovat kuuluneet Salon syksyyn jo pitkään osana Varsinais-Suomen Runoviikkoa.

– Viime vuonna kaupunki ja Pro Rantakivet tekivät omillaan ohjelmaa Varsinais-Suomen Runoviikolle. Ajatus omasta tapahtumasta lähti keväällä, kertoo Salon kaupungin kulttuurituottaja Suvi Aarnio.

– On ihanaa tehdä kaikkea yhdessä, kun yhteistyö on vaivatonta.

Runoviikkoa on järjestämässä pitkä lista toimijoita: Sanojen Salo, Pro Rantakivet ry, Kirjan talo ry, Runoviikko ry, Perniön Runopiiri, Salon Teatteri ry ja Salon kulttuuripalvelut.

Sanataide saa Runoviikolla monia muotoja. Tekijät muistuttavat, että esimerkiksi laulujen tekstitkin ovat runoutta.

Kirjan talo ry:n maakuntakehittäjä Katihanna Heikkinen toivoo, että Runoviikon tapahtumat pystyisivät osaltaan karistamaan runoudesta ”vaikeuden” leimaa. Hän huomauttaa, että sanat elävät jokaisessa jo hyvin varhain.

– Runous, riimittely ja loruttelu ovat vauvojenkin kieltä.

Runoviikolla jokainen saa mahdollisuuden astua teksteineen esiin. Villissä järjestetään torstaina ja Perniössä perjantaina runoillat, joissa on myös open mic -osuus eli kuka tahansa voi lausua sanansa yleisön edessä.

Lukukoira Likka on ihmisrakas ja ystävällinen hovawart-tyttö. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Runoviikon ohjelmaa on kaikkiaan seitsemässä eri tilassa.

Veturitallissa on lauantaina vetonaulana lukukoira Likka, jolle lapset saavat lukea ääneen.

Likalla on mukana lastenkirjoja, mutta myös oman kirjansa voi ottaa mukaan. Likalle voi lukea millä kielellä tahansa, eikä lukutaitoakaan ole pakko olla: likalle voi myös kuvailla kirjan kuvia omin sanoin.

Koiralle ääneen lukemisen ajatus perustuu siihen, että lukukoira kuuntelee. Se ei huomauta virheistä eikä arvostele. Likka on saanut koulutuksen kuunteluun.

Lue lisää: Lukukoira Likka tykkää lukevista lapsista

Runoviikon viimeinen esitys nähdään Salon kansalaisopiston teatteriluokassa ensi viikon lauantaina, kun runonäytelmä Hullu Tyttö saa ensiesityksensä.

Esitys on runoista koostuva Päivikki Franckin esittämä monologi, jossa kuullaan muun muassa Anja Erämajan ja Satu Erran tuotantoa. Esityksen on ohjannut Sarika Lipasti.

– Lähdimme hakemaan toivoa ja iloa synkkään maailmantilanteeseen. Miten aallonpohjallakin voi löytää toivon ja elämännälän, kuvailee Päivikki Franck.

– Esitys pohtii, millainen maailma on ja miten me selviämme siinä.

Runoviikon ohjelma

  • Pe 4.11. klo 19 Kulttuuritila Näkkärissä lauluilta: Marraskuu, Osterikeitto, Leipäjonojenkka ja Lelukaupan häät. Esiintyjinä Heikki Salo (laulu ja kitara) sekä Tuija Rantalainen (laulu ja piano).
  • Su 6.11. klo 14 Salon Teatterissa Heli Laaksosen Luonto- ja runoilta – keskel päivä!
  • Ma 7.11. klo 8.30. Ilolansalossa musiikkiopiston oppilaiden musiikkiesityksiä ja tilaisuudessa luodun korvarunon esitys.
  • To 10.11. klo 18 Runokahvila Kulttuuritalo Villissä. Runoilijavieraana Kati Neuvonen.
  • Pe 11.11. klo 17 Runokahvila Perniössä Kahvila Pavussa. Runoilijavieraana Riitta Suominen.
  • Pe 11.11. klo 19 Runoilta Salon Teatterilla. Esiintyjinä mm. Janne Kuusinen, Jyrki Nurmi, Kauko Kuparinen ja Otso Lapila.
  • La 12.11. klo 11–14 Salon taidemuseo Veturitallilla lukukoira Likka. Lukuaika varattava etukäteen.
  • La 12.11. klo 13 Kulttuuritila Näkkärissä Hula Hula – visuaalinen konsertti lapsille.
  • La 12.11. klo 15 Salon kansalaisopiston teatteriluokassa runonäytelmä Hullu Tyttö.