Salon Taiteilijaseuran yhteisnäyttely huipentaa uuden galleriatilan ensimmäisen vuoden – yhdistys järjesti avoimen haun ensi vuoden näyttelyistä, hakemuksia tuli kolmisenkymmentä

0
Salon Taiteilijaseuran vuosinäyttely uusissa Tehdaskadun tiloissa avautuu 2. marraskuuta. Valmistelu- ja ripustustöitä olivat eilen tekemässä Helena Hauta-aho (vas.), Tarja Seewald, Seppo Lagom, Jaana Kähönen ja Arja Pykäri. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon Taiteilijaseuran 2. marraskuuta avautuvan näyttelyn nimi on suora viittaus yhdistyksen tilanteeseen: paljon on tapahtunut, mutta nyt seura purjehtii uusilla aalloilla.

Näyttelyssä on esillä kaikkiaan 24 taiteilijan teoksia, ja työt ovat Taiteilijaseuran sihteerin Arja Pykärin mukaan tältä ja viime vuodelta.

– Yksi yhteen näyttelyn nimen kanssa, Salon Taiteilijaseura ry:n hallituksen puheenjohtaja Jaana Kähönen naurahtaa.

Teoskatras koostuu esimerkiksi maalauksista, veistoksista, tekstiili- ja lasitöistä sekä grafiikasta.

– Työt eivät noudattele mitään yksittäistä punaista lankaa. Jokainen taiteilija valitsi kokonaisuutensa itse, Kähönen painottaa.

– Näyttelyn nimeä, Uusilla aalloilla, voi pitää jonkinlaisena ohjaavana voimana, mutta tekemiseen on ollut käytännössä täysin vapaat kädet, hän jatkaa.

Salon Taiteilijaseura ry:n hallituksen puheenjohtaja Jaana Kähönen loihti ”New waves arising” -teoksen vuosinäyttelyä varten. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kuluneet koronavuodet olivat Salon Taiteilijaseuralle, kuten koko kulttuurialalle, äärimmäisen vaikeita.

Kollektiivi muutti nykyisiin Tehdaskadun tiloihinsa kesän kynnyksellä. Sitä ennen yhdistys piti taidelainaamoa Bar Bizarren yläkerrassa.

– Ennen korona-aikaa teoksia lainattiin vuodessa noin 100–200 kappaletta, mutta korona-aika hiljensi toiminnan käytännössä täysin, Taiteilijaseuran hallituksessa vaikuttava Tarja Seewald totesi kesäkuussa.

Jaana Kähönen kertoo tuoreeltaan, että taidelainaamon toiminta on vireytynyt uusissa tiloissa.

– Tarkoituksenamme on vaihtaa lainattavia teoksia kahdesti vuodessa, ja pian tuo hetki on syksyn osalta edessä, Kähönen tietää.

Taidelainaamo vuokraa Taiteilijaseuran jäsenten teoksia pientä kuukausimaksua vastaan. Teokset ovat myös myytävänä.

– Kaikki näyttelymme ovat aina myyntinäyttelyitä gallerioiden toimintalogiikan mukaisesti, Kähönen muistuttaa ja tekee linjaeron gallerioiden ja museoiden välille.

Taiteilijaseuran pitkäaikainen jäsen Seppo Lagom suunnitteli ja toteutti vuosinäyttelyn ripustuksen. Kuvassa myös Lagomin teos ”Elämää luonnossa 2”. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Taiteilijaseuran lähitulevaisuuden suunnitelmat ovat jo pitkälti selvillä.

– Toteutimme avoimen haun Galleriamme ensi vuoden näyttelyistä. Viimeinen hakupäivä oli 1. marraskuuta, Kähönen mainitsee.

Hän tietää kertoa jo nyt, että hakemuksia on tullut melko runsaasti.

– Kolmisenkymmentä. Mukana on taiteilijaseuroja ja muita kollektiiveja, hän paljastaa.

Kähönen painottaa, ettei Taiteilijaseura aio unohtaa omia taiteilijoitaan.

– Tulemme pitämään yhteisnäyttelyn myös ensi vuonna, hän lupaa.

Hanna Virtomaan teos ”Ruusualttari”. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Tehdaskadun tiloissa on järjestetty näyttelyitä kesäkuusta lähtien.

– Aika lailla puolet ovat olleet omien jäsentemme näyttelyitä, loput ulkopuolisten, Arja Pykäri kertaa.

Näyttelyt ovat kestäneet kerrallaan 2–3 viikkoa.

– Ensi vuonna yksittäisen näyttelyn kestoa pidennetään kuukauteen, Kähönen toteaa.

Yhdistys aikoo pitää avoimen taidemyyntitapahtuman 17. marraskuuta. Muutakin ohjelmaa on hallituksen puheenjohtajan mukaan luvassa.

– Elävän mallin piirustusillat alkoivat lokakuussa, ja niitä jatketaan ensi vuonna, Kähönen vinkkaa jokaiselle avoimesta tapahtumasta.

Oiva Gillstenin ”Koura” on kivikeramiikkateos. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon Taiteilijaseura Uusilla aalloilla -vuosinäyttely Taideseuran Galleriassa. Avajaiset 2. marraskuuta kello 17–19. Näyttely on avoinna 17. joulukuuta asti.