Salon Teatteri vuokraa Kulttuuritalo Kivaa esityksiinsä, Mariankadun kiinteistön jättäminen on kova paikka jäsenistölle – ”Teatterilaiset ovat kuitenkin saaneet talossa hälyttävän paljon oireita huonosta sisäilmasta”

0
Salon Teatterin uudet harjoitus- ja näytäntötilat sijaitsevat Kulttuuritalo Kivassa. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Mariankadun kiinteistön vuodenvaihteessa jättävä Salon Teatteri on tehnyt sopimuksen Kulttuuritalo Kivan tilojen vuokraamisesta harjoitus- ja näytäntöpäivikseen. Kivan kiinteistön omistavat Karolina Blom ja Teppo Nieminen.

Kivassa järjestetään muun muassa konsertteja ja teatterivierailuja, mutta taloon mahtuu myös vakituista teatteritoimintaa. Salon Teatterin lavastesuunnittelulle Kiva asettaa haasteensa, koska lavasteet on siirrettävä pois, jos teatterinäytäntöjen välissä on muita esityksiä.

Salon Teatterin toiminnanjohtaja Mia Kuisma iloitsee uuteen tilaan siirtymisen lisäävän katsomopaikkoja ja parantavan sekä esteettömyyttä että saavutettavuutta. Mariankadun katsomossa on 150 paikkaa, kun Kivan katsomoon mahtuu 360 ihmistä. Kivassa on myös inva-wc.

Teatteri on päättänyt Kivan vuokrauksesta vuoteen 2025. Vuokrattavien päivien määrästä sovitaan vuosi kerrallaan.

Ensimmäinen Salon Teatterin Kivan näyttämöllä nähtävä näytelmä on Maarit Pyökärin ohjaama Rakkauskirjeitä, jossa esiintyvät Paula Lehtinen ja Ola Leinonen. Näytelmän ensi-ilta on 14. tammikuuta, ja viimeinen näytös 11. helmikuuta.

Kiertueelle lähtevästä näytelmästä Herra Hakkarainen harrastaa nähdään kevään aikana esityksiä myös Kivassa.

Ensi vuoden syksyksi ohjaaja, näyttelijä ja oopperalaulaja Anu Hälvä ohjaa Salon Teatterille koko illan näytelmän Kivaan.

Teatterin toimisto ja lipunmyynti siirtyvät 150 neliön vuokratiloihin Annankatu 10:een, jossa on viimeksi toiminut Ihme ja Kumman kahvila. Tilat omistaa Jorma Nieminen .

Annankadun tiloihin on luvassa monipuolista kulttuuritoimintaa, pienimuotoisia esityksiä ja vierailunäytöksiä. Tiloihin mahtuu noin 30 hengen yleisö.

– Tila ei juurikaan vaadi muutostöitä; vain maalia ja väliseiniä. Sinne on mahdollista rakentaa pieni nouseva katsomo, jos jäämme sinne pidemmäksi aikaa, Kuisma toteaa.

Salon Teatterin puvustamo muuttaa Salon kaupungin omistamiin Näkkärin kulttuuritiloihin Ylhäistentielle.

Salon Teatterin tuotantosihteeri Miia Raivikko-Alhoranta (vas.), toiminnanjohtaja Mia Kuisma ja teatterin hallituksen jäsen Nora Koivunen iloitsevat uusien tilojen löytymisestä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Mariankadulla tilojen ahtaus ja toimimattomuus ovat olleet ongelmana pitkään. Lisäksi terveystarkastaja on jo vuosia sitten huomauttanut lisäsiivessä havaituista terveydelle haitallisista sisäilman epäpuhtauksista. 1980-luvulla rakennettu lisäsiipi on saanut jo purkumääräyksenkin. Teatteri toivoo Salon kaupungin kuitenkin korjaavan käyttökuntoon Mariankadun suojellun, 1900-luvun alussa rakennetun osan.

– Olemme anoneet kaupungilta, että voisimme pitää varastoamme Mariankadun tiloissa, jos ne jäävät tyhjilleen, Kuisma kertoo.

Mia Kuisma kuvailee tunnelmien olevan muuton alla yhtä aikaa haikeat ja toiveikkaat. Mariankadun kiinteistön jättäminen yli 40 vuoden jälkeen on kova paikka jäsenistölle.

– Teatterilaiset ovat kuitenkin saaneet talossa hälyttävän paljon oireita huonosta sisäilmasta, ja oireet ovat vain pahentuneet.

Mariankadulla tilojen ahtaus ja toimimattomuus ovat olleet ongelmana pitkään. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon kaupungilla ei ollut tarjota tiloja Salon Teatterille muita tiloja, joten se kävi uusia tiloja etsiessään tutustumassa myös muun muassa entisen ravintola Ipaneman tiloihin.

– Talouskurimuksessa on oltu pitkään, joten minkään suurta remontointia teatteriksi vaativan paikan vuokraus ei tullut kyseeseen, Kuisma huomauttaa.

Kivaan ei tarvita muita muutostöitä kuin akustiikkalevyjen lisäämistä. Teatteri selvittää, siirtääkö se sinne äänentoiston teatterilta.

Salon kaupunki on antanut Mariankadun tilat Salon Teatterin käyttöön tilatukena. Toiminnan muuttaessa muualle tilatuki siirtyy kaupungin teatterille myöntämään toiminta-avustukseen.

Salon Teatteri järjestää Mariankadulla vielä uudenvuodenaattona Kymppi-illan improvisaatioteattereineen. Pihalla nähdään tulishow.