Salon Yrittäjien johdossa kuohuu jälleen –  puheenjohtaja Jukka Alangon haastanut varapuheenjohtaja Stina Siikonen erosi kesken kauden hävittyään äänestyksen niukasti

9
Jukka Alanko jatkaa Salon Yrittäjien puheenjohtajana. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen.

Salon Yrittäjien hallituksessa kuohuu taas. Yhdistyksen varapuheenjohtaja Stina Siikonen erosi hallituksesta kesken kauden hävittyään puheenjohtajavaalissa Jukka Alangolle äänin 9–7.

Siikonen julkaisi torstaina illalla Facebookissa päivityksen, joka on avoimesti kaikkien luettavissa.
”Nykyisellään Salon Yrittäjien vaikuttamistyö ei ole sellaista, jonka takana voin seistä. Ei siksi, että käytetään kovia otteita, vaan siksi, että niitä käytetään enemmän kuin maltetaan rakentaa yhteistyötä”, Siikonen kirjoitti.

Puheenjohtajana jatkava Jukka Alanko sanoo, ettei hän tiedä, mitä Siikonen puheillaan tarkoittaa.
– Milloinkaan ei ole ollut pienintäkään ristiriitaa, Alanko toteaa.

Salon Yrittäjien vuosikokous oli torstaina. Yhdistyksen yli viidestäsadasta jäsenestä paikalla oli kuusitoista jäsentä.
Salon Seudun Sanomat oli keskiviikkona illalla kertonut, että Salon Yrittäjät oli sanoutunut irti kaupungin kanssa allekirjoittamastaan sopimuksesta, jonka tavoitteena on tehdä Salosta Suomen yritys- ja asukasystävällisin paikkakunta.

Sopimuksen on allekirjoittanut kaupungin ja Yrityssalon lisäksi kahdeksan Salon alueella toimivaa yrittäjien yhdistystä. Niille Salon Yrittäjien päätös tuli yllätyksenä.
”Salon Yrittäjien irtiotto hämmentää”, SSS otsikoi juttunsa.
Salon Seudun Sanomien tietojen mukaan uutinen aiheutti vilkasta viestittelyä eri yrittäjäyhdistyksissä.

Stina Siikonen kertoo miettineensä ehdokkuuttaan puheenjohtajaksi jo vuosia, mutta tehneensä lopullisen päätöksen ”ihan viime metreillä”. Istuvan puheenjohtajan haastaminen tuli kokousväelle mitä ilmeisimmin yllätyksenä, vaikka Siikosen ja Alangon näkemyserot ovat olleet yrittäjien tiedossa.

– Katsoin, että vuosikokous on hyvä hetki, Siikonen toteaa.

Puheenjohtaja valittiin suljetulla lippuäänestyksellä. Häviön jälkeen Siikonen jätti eropyynnön Salon Yrittäjien hallituksesta. Hän ehti toimia hallituksessa viisi vuotta, joista neljä viimeistä varapuheenjohtajana. Erovuorossa Siikonen olisi ollut vasta ensi vuonna.

Stina Siikonen hävisi äänestyksen puheenjohtajasta äänin 9-7. Kuva: TS-arkisto: Jori Liimatainen.

Puheenjohtaja Jukka Alanko kommentoi Siikosen julkista somepäivitystä perjantaina kello 08.21.
Alanko: ”Olisin ehkä mielellänikin luopunut paikasta. Asiasta olisi ollut hyvä sopia etukäteen, jotta olisi saanut keskeneräiset asiat järjestettyä. En tiedä politiikasta, mutta vapaaehtoisessa yhdistystoiminnassa avoimuus olisi mahtavaa.”

Siikosen vastaus: ”Jukka Alanko, tämä oli minulle uutta. Aiemmat keskustelumme ovat olleet päinvastaisia.”
Alanko: ”Ei pidä paikkaansa.”
Tämän jälkeen osapuolet jatkoivat keskustelua julkisuudelta piilossa.

Jukka Alanko sanoo, ettei hänellä ole mitään erimielisyyttä Stina Siikosen kanssa.
– Jokainen saa tehdä, puhua ja kirjoittaa mitä parhaaksi katsoo. En tiedä, mitä hän puheillaan tarkoitti. Hallituksemme on ollut aina kaikissa päätöksissään yksimielinen, ja olemme toimineet samanhenkisesti, Alanko sanoo.

Tämä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun Salon Yrittäjissä kuohuu. Yhdistyksen hallitus ei ollut yksimielinen, kun se neljä vuotta sitten antoi lausunnon Länsirannan parkkipaikoista ja alueelle suunnitellusta paviljonkiravintolasta.

”Riita paviljonkiravintolasta repii Salon Yrittäjiä”, Salon Seudun Sanomat uutisoi.

Yhdistyksen hallitus ajautui kriisipalaveriin, jonne kutsuttiin avuksi Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter , Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Hakkarainen sekä ulkopuolinen viestintäkonsultti.
Jotkut Salon Yrittäjien jäsenet ilmoittivat julkisesti vaihtavansa jäsenyytensä Halikon Yrittäjiin.

Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter korostaa, että edunvalvonta on yrittäjäyhdistysten tärkein tehtävä.
– Yhdistykset ovat itsenäisiä ja hoitavat asioita parhaaksi katsomallaan tavalla. Kovienkin keinojen pitää olla edunvalvontajärjestön keinovalikoimassa, mutta Salon Yrittäjissä niitä on ehkä käytetty aika usein, Munter toteaa.

Aluejärjestö seuraa, mitä Salossa jatkossa tapahtuu. Munterin mukaan Salon Yrittäjien on nyt lähdettävä rakentamaan yhteistyötä Salon kaupungin kanssa puhtaalta pöydältä.

Stina Siikonen sanoo tuntevansa olonsa helpottuneeksi ja vapautuneeksi: ”Kaiken tekemiseni ydin on avoimuudessa, yhdessä tekemisessä, yhteisten ratkaisujen etsimisessä, rakentavassa keskustelussa ja tarpeen tullen tiukassa haastamisessa”.

Salon Yrittäjien jäsenyydestä Siikonen ei ole luopunut, ja hän jatkaa Varsinais-Suomen Yrittäjien varapuheenjohtajana ja Suomen Yrittäjien valtuuston jäsenenä. Siikonen on myös kokoomuksen valtuutettu Salon kaupunginvaltuustossa.

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Masa
4 kuukautta sitten

Salossa on hyvä yrittää, kun on kaupungin ja Salon yrittäjien tuki takana ja edessä.

Reijo Tuominen
4 kuukautta sitten

Yrittäminen ja kunnallispolitiikka eivät aina kulje käsi kädessä, joten ei tule tuomita kunnallisia päätöksiä siten, että ne olisivat yrittäjiä vastaan.

Ne tehdään kokonaisedun kannalta monta kertaa kaupunkilaisten eli veronmaksajien kannalta järkevästi.

Keijo K.
4 kuukautta sitten
Reply to  Reijo Tuominen

Esimerkkejä kiitos.

Repa
4 kuukautta sitten
Reply to  Reijo Tuominen

Kaupungin päätökset pitäisi aina tehdä veronmaksajien kokonaisedun mukaisesti avoimesti ja läpinäkyvästi.

Ei niin, että jälkikäteen mietitään, mitä on tullut sovittua tai mitä sopimuksella on tarkoitettu.

Reijo Tuominen
4 kuukautta sitten

Onko tosiaan Salon yrittäjien tärkein teema vielä 2022 Salon kaupungin ero Lounais-Suomen Jätehuolto oy:stä?

Havainto
4 kuukautta sitten

Salossa on kahdenlaista yrittämistä. On kiinteistösijoittamista ja sitten on kaikkea muuta yrittämistä.

Urheilun ystävä
4 kuukautta sitten

Pikkumaista toimintaa. Heti kun ei saa tahtoaan läpi ja puheenjohtajaksi, niin lehtien palstoille itkemään. Kaikkea ei voi saada, ja aina ei voi voittaa. Uskon, että loppupeleissä voittaja on Salon Yrittäjät.

Pertti
4 kuukautta sitten

Minäkin olen joskus poistunut yhdestä hallituksesta, koska sen toiminta ei ollut minun periaatteitteni ja moraalin mukainen enkä pystynyt linjaa muuttamaan.

Jos henkilöitä eroaa jostain hallituksesta, on hallituksen sisällä ollut ongelma, jota ei puhumalla ole saanut ratkaistua. Hallituksen pitää pystyä toimimaan kaikkien hallituksen jäsenten kanssa, muutoin sen johdossa on ongelma, mikä pitäisi poistaa.

Jari Mäkilä
4 kuukautta sitten

Eniten ihmetyttää se, kuinka SSS voi alentua noin 7 päivää -tyyliseen uutisointiin ja kirjoitteluun. Erittäin skandaalinhakuista eikä minkäänlaista yhteistyötä edistävää journalismia. Yhdistyksessä ei millään lailla kuohu. Ei ole mitenkään epätavallista että yhdistyksen kokouksesssa äänestetään pj- tai hallituspaikoista. Näin tehtiin nyt, tulos saatiin ja sillä selvä. Kaikki tämä pahansuopaisuus kulminoituu lisäksi liikaa Jukka Alankoon. Myönnettäköön, että yhteistyösopimuksesta irtautuminen kuulostaa ikävältä, mutta kun perusteet ovat olemassa ja ne on hyväksynyt koko yhdistyksen hallitus, ei yhtä miestä saa syyttää. Yrittäjien hallitus on tehnyt ratkaisun, jossa toteutetaan yrittäjien edunvalvontaa, joka on yksi yhdistyksen tehtävistä. Lisäksi lienee oikein, että kaupungilla nuijittu kauppa saatetaan julkisuuteen siksi,… Lue lisää »