Somero hankkii siirrettävää tilaa päivähoitoon – väestöennusteista huolimatta lapsimäärä kasvaa koko ajan; nyt uusia paikkoja tarvitaan 60 lapselle

2
Somerolla on 270 päivähoitopaikkaa. Uusia tiloja tarvitaan yli 60 lapselle.

Someron kaupungin on tehtävä nopea ratkaisu päivähoitopaikkojen lisäämiseksi, sillä varhaiskasvatukseen jonottaa parhaillaan yli 30 lasta. Nähtävissä on, että kevään aikana päivähoitopaikkojen tarve kasvaa edelleen. Kaupungin kaikki nykyiset 270 päivähoitopaikkaa ovat täynnä.

Keskiviikkona asiaa käsitellyt sivistyslautakunta esittää hankittavaksi siirrettävää päivähoitotilaa, johon voidaan sijoittaa kevään aikana hoitopaikkaa tarvitsevat lapset sekä Metsätien rivitalosta sisäilmaongelmien takia poistumaan joutuneiden esiopetusryhmien 27 lasta.

Uutta tilaa tarvitaan mahdollisimman nopeasti, koska kaikki päivähoidon nykyiset tilat ovat täynnä ja Metsätien tila käyttökelvoton. Moduulirakennusta arvioidaan tarvittavan viitisen vuotta.

Sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm ei ota vielä kantaa siirrettävän tilan kokoon:

– Asioita selvitellään parhaillaan.

Moduuli sijoitetaan Tuulihatun päiväkodin ja liikuntapuiston välille. Rakennus saataneen pystyyn kevättalven aikana. Siihen asti Metsätien esiopetusryhmien toiminta jatkuu Tuulihatun salissa.

Sivistyslautakunta esittää lisäksi, että tekninen toimi järjestää Tuulihatun päiväkodissa sijaitsevalle varhaiskasvatuksen toimistolle toiset tilat. Toimisto saadaan nopeasti muutettua väliaikaiseksi päivähoitotilaksi. Siihen on tarkoitus sijoittaa väliaikaisesti uusi lapsiryhmä jo 9. tammikuuta.

Lautakunta toteaa, että tilojen pidempiaikainen käyttö on arvioitava uudelleen, kun Leivonpesän päiväkodin pitkittynyt peruskorjaus- ja laajennushanke etenee.

Sivistyslautakunta ehdottaa kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle 250 000 euron määrärahan varaamista päivähoidon toimitilaratkaisuihin.

Somero on viime vuosina tehnyt varhaiskasvatuksessa useita nopeita ja määräaikaisiksi tarkoitettuja tilaratkaisuja, joilla on vastattu kasvaneeseen hoitopaikkakysyntään.

Väestöennusteista huolimatta päivähoidon lapsimäärä on viime vuosina vain lisääntynyt, ja määräaikaisiksi suunniteltujen tilojen toimintaa on jouduttu jatkamaan. Lamminniemessä on edelleen väliaikaiseksi avattu päivähoitoyksikkö.

Someron varhaiskasvatuksessa on 84 työntekijää. Lapsimäärän kasvu aiheuttaa jatkuvaa henkilöstöpulaa.

Teknisen toimen, kaupunginjohtajan ja johtoryhmän kanssa vaihtoehtoisia päiväkotitiloja selvittänyt sivistyslautakunta päätyi moduulirakennuksen hankintaan toiminnallisuuden perusteella.

Asiaa valmisteltaessa selviteltiin myös mahdollisuuksia hyödyntää Solua eli Someron lukion entisiä väistötiloja urheilukentän kiinteistössä, Lamminniemen Hyvinvointikeskusta sekä yksityisomistuksessa olevien liiketiloja.

Leivonpesän ja Tuulihatun päiväkotien läheisyydessä sijaitsevan Metsätien rivitaloasunnossa toimineen esiopetuksen tiloja laajennettiin ja remontoitiin viime kesänä. Sisäilmaongelmat ilmenivät esiopetuksen alettua elokuussa. Niin sanotun uuden osan sisäilmatutkimuksen tulokset johtivat siihen, että esiopetusryhmät siirrettiin marraskuussa Tuulihattuun päiväkodin saliin. Vanhassa osassa tehty sisäilmatutkimuksen perusteella päätettiin, että Metsätien tilat ovat jatkossa kokonaan poissa käytöstä.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Uskomatonta
10 kuukautta sitten

Metsätien rivitalot olivat ja ovat yhä asumiskäytössä. Miksi?
Kyseisistä rivitaloista on muuttanut moni pois valittaen hajuja ja sisäilman huonolaatuisuutta. Nämä lukuisat pois muuttaneet ovat saattaneet tietonsa myös tietoon Someron kaupungille ja epäilleet hometta ja ties mitä.
Mutta Someron kaupungilla ei ole reagoitu mitenkään tähän palautteeseen. Sen sijaan kaupunki remontoi tilat esiopetuskäyttöön ja laittoi sinne esiopetusryhmän 27 lasta ja aikuiset.
Onko todella niin, ettei ketään kuunnella vaan jääräpäisesti viedään läpi vain omat ideat jopa siinä määrin, että ollaan valmiita altistamaan muiden terveys?

Tosi on
10 kuukautta sitten

Okein viisas ratkaisu. Tästä voisivat Salon päättäjät ottaa oppia Meri-Halikon koulun korvaamiseksi. Halvempi ratkaisu ja voidaan siirtää pois, kun oppilaat loppuvat. Ei mitään monumentteja.