Somero-sarja jäämässä tyhjän päälle Alfa TV:n konkurssin vuoksi, kaupunki ja paikalliset yritykset rahoittivat toista tuotantokautta tuhansilla euroilla –  ”Aina kun rahaa lähtee omasta taskusta, tuntuu se huonolta”

0
Alfa TV:n oli tarkoitus esittää Somero-sarjaa 12. joulukuuta alkaen. Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari

Someron kaupungin ja somerolaisten yritysten rahoittaman kymmenosaisen Somero-sarjan toisen tuotantokauden jaksot voivat pahimmassa tapauksessa jäädä esittämättä kokonaan.

Toisen tuotantokauden oli tarkoitus pyörähtää käyntiin Alfa TV:llä 12. joulukuuta, mutta kanavan omistava Brilliance Communications Oy jätti perjantaina konkurssihakemuksen Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen.​ Näin ollen Alfa TV:n toiminta loppuu.

Somero-sarjan kokonaisbudjetti oli noin 65 000 euroa. Someron kaupunki lähti tv-sarjan rahoittajaksi 15 000 eurolla.

– Sellainen pelko on totta kai, että rahat menevät hukkaan. Muutaman päivän päästä tulee lisätietoa, ja silloin olemme viisaampia, Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen kertoo.

Suikkanen ei näe mahdollisena, että tv-sarjasta kuvattu materiaali soveltuisi esimerkiksi kaupungin esittelyvideoksi.

– En usko, että se taipuu sellaisenaan. Eri asia on, voisiko kuvausten yhteydessä syntyneestä raakamateriaalista koostaa jälkeenpäin jotain, Suikkanen pohtii.

Kaupungin lisäksi sarjassa oli mukana kymmenkunta somerolaista yritystä. Sarjan tuottaja ja Koda Productionin toimitusjohtaja Jarmo Korhonen kertoi huhtikuussa 2021, että yritysten hinta tv-sarjassa on 5 000 tai 6 500 euroa riippuen siitä, olivatko ne mukana jo ensimmäisellä tuotantokaudella vai eivät.

– Aina kun rahaa lähtee omasta taskusta, tuntuu se huonolta. Ei jaksojen näyttämättä jääminen maata kaada, mutta ilkeää se on, jos jaksoja ei saada ulos mistään. Ensimmäisen kauden avulla saimme paljon töitä, Vilart Oy:n toimitusjohtaja Teemu Heinonen sanoo.

Putkiasennus Lindström Oy:n yrittäjä Mikko Lindström harmittelee niin ikään tilannetta ja toivoo, että joku tv-kanava kiinnostuisi ottamaan sarjan ohjelmistoonsa.

– Sarjaan on laitettu rahaa kiinni ja olen hakenut itsekin sponsoreita. Mitä teen niiden kanssa, maksanko sopimusrahat heille takaisin? Ikävä tilanne, Lindström sanoo.