Sushikeisari innostui Salosta nähtyään Tiktok-videoita, joissa barbecue-liha tirisee savustimessa

12
Luckiefun´s ravintolaketjun johtaja Luckie Bao sanoo, että sushi on uusi pizza. Kuva: Iiro Rautiainen.

Savustimessa tirisevä liha houkutteli raakaa kalaa tarjoilevan sarjayrittäjän perustamaan ravintolan Saloon. Lähiviikkoina avattavan Luckiefun´s -sushibuffetin takana on 31-vuotias Luckie Bao, joka lapsena kuori porkkanoita ja sipuleita äitinsä ruokapaikassa Helsingissä. Nyt hän hallinnoi kymmenien aasialaisravintoloiden ketjua.

– Kuulin Salosta ensimmäisen kerran JJ’s BBQ:n kautta Tiktokista, Bao sanoo.

Ilmiöksi nousseet Jari-Jukka Kallungin videot barbecue-ravintolan arjesta saivat Baon päättelemään, että salolaiset ymmärtävät hyvän ruuan päälle. Päätös uudesta ravintolasta syntyi kuitenkin väkiluvun perusteella.
– Asukkaita pitää olla yli 30 000, jotta uskallamme mennä. Sushibuffet on volyymituote. Yhdessä annoksessa ei ole hirveästi katetta, mutta kun volyymi on iso, siitä jää viivan alle.

Liikepaikka löytyi kauppakeskus Plazasta.

Uusi sushiravintola tulee Plazan kävelysillalle. Kuva: SSS-arkisto/Jan Sundman

Baon luotsaama Luckiefun´s on kasvanut seitsemässä vuodessa 26 sushiravintolan ketjuksi. Lisäksi marketeissa eri puolilla maata on toistakymmentä sushipistettä. Yritysryppääseen kuuluu myös kuplatee Qitea-kahviloita, kiinalainen katuruoka Crazybing, korealaisjapanilainen Sizzle Station ja aasialainen premiumburger Burger Dojo.

– Olen tullut Suomeen puolitoistavuotiaana, ja meidän koko sukumme on ollut ravintola-alalla, Bao kertoo.

Teininä Bao lintsasi koulusta pelatakseen tietokonepelejä. Ylioppilaaksi hän kirjoitti aikuislukiossa, ja yrittäjyys sai alkunsa sukupolvenvaihdoksesta. Bao ryhtyi vuonna 2015 johtamaan äitinsä ravintolaa, joka oli toiminut Helsingissä tuolloin jo parikymmentä vuotta.
Kiinalaiset ravintolat olivat Baon mukaan toisilleen kateellisia. Tietoa ja kokemuksia yrittämisestä ei haluttu jakaa, jotta ei tulisi uusia kilpailijoita. Bao näki toisin.

– Katselin, kuinka ahkeria kiinalaiset ovat. Kukaan ei pelkää töitä, kaikki haluavat pärjätä ja kaikilla on näyttämisen halua.

Bao laajensi ravintolaansa, perusti toisen ja vielä kolmannenkin. Hän kertoo tehneensä pari, kolme vuotta 20 tunnin työpäiviä. Sitten hän luopui omistamistaan ravintoloista ja keskittyi yrittäjävetoiseen franchising-toimintaan.
Nykyisin Bao on ravintolaketjun johtaja, joka suunnittelee, mihin kaupunkiin seuraava Luckiefun´s avataan. Salon lisäksi ketju avaa sushibuffetin vielä tänä vuonna Jyväskylässä.
– Ensi vuodellekin on lyöty jo lukkoon kaksi paikkaa. Me tuemme ja rahoitamme yrittäjiä avaamisessa, eikä yhtäkään konkurssia ole tullut.

Uusia yrittäjiä on löytynyt yrityksen työntekijöistä. He ovat kaikki taustaltaan kiinalaisia. Kauppakeskus Plazassa aloittava yrittäjä on hänkin ketjun vanha työntekijä.
– Nyt voi ottaa vähän iisimmin ja olla lasten kanssa, Luckie Bao naurahtaa.
Luckiefun Suomi Oy:n liikevaihto oli viime vuonna 2,8 miljoonaa euroa. Liikevoittoa kertyi yli 900 000 euroa.

12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pertti
1 vuosi sitten

Ei kiinalainen voi olla mikään sushikeisari, se on Japanissa taidetta. Vain japanilaista voi kutsua sushikeisariksi.

Vlad
1 vuosi sitten
Reply to  Pertti

Ja Putinia voi kutsua sotakeisariksi.

Jaska
1 vuosi sitten
Reply to  Pertti

Sekoitat nyt sanaan sushimestari, joksi voi kutsua itseään ainoastaan japanilaisesta sushikoulusta valmistunut sushikokki. Tai toisaalta kyllähän kuka tahansa voi kutsua itseään miksi haluaa, se onko kyseinen henkilö ansainnut sen tittelin, on eri asia.

Kalan täytyy olla kypsää
1 vuosi sitten

No, sushi ja liha, ei voi verrata. Varsinkin, jos ei raakaa kalaa syö. Toivotaan, että riittää asiakkaita.

Syön kotona
1 vuosi sitten

No, jos laittaa siihen kalan tilalle HK:n sinistä ohuina siivuina? Ja riisiä nyt saa kotonakin, että turha siitä on maksaa.

Niko
1 vuosi sitten

Muistaakseni siinä Linjurin kiinteistössä oli vähän aikaa joku pieni sushipaikka. Toivottavasti menestyy, mutta vaikeaa se on Salossa varsinkin ulkopaikkakuntalaisen tulla yrittäjäksi.

Matti
1 vuosi sitten
Reply to  Niko

Siihen on monia syitä. Yksi niistä on ainakin se, että Salo on edelleen maailmankartalla omalla tavallaan menneeseen aikaan ja asenteisiin jämähtänyt kylä. Tämä siitä huolimatta, että kaupungin titteliä se saa kantaa.

Make
1 vuosi sitten
Reply to  Niko

Et ole tainnut käydä Turuntiellä Sushihousessa. Väkeä riittää ja on riittänyt pidempäänkin. Saa nähdä kuinka kahden käy.

Niko
1 vuosi sitten
Reply to  Make

En ole käynyt. Olen huomannut että porukkaa siellä käy, mutta uskoisin Plazan liikepaikan vuokrakulut olevan korkeammat kuin ns. kivijalkaravintolassa Turuntiellä.

Pertti
1 vuosi sitten

Sushiin voi laittaa melkein mitä vain. Graavia käytämme kotona, porkanaa ja kurkkua. Voi kokeilla mitä tahansa. Wasabia myös, ja voi vielä kastaa wasabiin. Riisin määrää kannattaa tarkkailla, paljon hiilihydraattia.

Suomessa ei juuri syödä raakaa kalaa muuta kuin suolattuna, eli graavi.

Vlad
1 vuosi sitten
Reply to  Pertti

Kyllähän siihen venäläinen kaviaari sopisi kuin ohjus Ukrainaan.

Tavis torilta
1 vuosi sitten

On edes hetkeksi pöhinää Plazan käytävillä. Hyvin hiljaista oli tänäänkin puolen päivän aikaan Plazan sillalla. Uusi Mac vetää porukoita tällä hetkellä aterioilleen.