
Perniön Kirkonkylän koulun kutosluokkalaiset Mikaela Kalliola, Evelina Kilkki, Tytti Mäenpää ja Linda Vuorinen ovat tyytyväisiä uuteen opinahjoonsa. Koulurakennus vihittiin käyttöön perjantaina, mutta oppilaille koulu on ollut käytettävissä elokuusta lähtien, kun uusi lukuvuosi alkoi. Viimeiset pihatyöt valmistuivat syksyn aikana.
– Täällä on paljon tilaa ja tämä on modernin näköinen, tytöt iloitsevat.
He ovat myös helpottuneita siitä, että pitkä taival väistötiloissa on ohi.
– Ei tarvitse ravata eri rakennusten välillä, vaan kaikki luokat ja tilat löytyvät samasta paikasta.
Koulun päärakentajana toimi Jatke Oy, rakennuttajatoimistona oli HTJ Oy ja arkkitehtuurisuunnittelusta vastasi Mikko Uotila Oy.
SSS tiedusteli uuden koulun lopullista hintaa, mutta kaupungin kiinteistöpäällikön Jarno Mustosen mukaan tarkkaa summaa ei ole vielä tässä kohtaa saatavilla. Kirkonkylän koulun kustannusarvio oli 13,2 miljoonaa euroa ilman irtaimistoa.

Uusi koulu valmistui Lupajantien varteen Perniön vanhan lukiorakennuksen paikalle. Rakentaminen alkoi vuoden 2020 lopulla. Uusi Kirkonkylän koulu tarvittiin, koska Lampolantiellä sijainnut vanha koulu kärsi sisäilmaongelmista. Ongelmat todettiin vuonna 2017.
Kahteen kerrokseen kohoavassa Kirkonkylän uudessa koulussa on yhteensä yli 250 esi- ja alakoululaista, 18 opettajaa, viisi esikoulunopettajaa ja 11 koulunkäynninohjaajaa. Lisääkin on tulossa, sillä Kirkonkylän kouluun siirretään lakkautettavan Saurun koulun oppilaat syksyllä 2023.
Koulurakennuksessa sijaitsee myös yläkoulun käsityö- ja kotitalousluokat, koulun iltapäiväkerho sekä kansalaisopiston musiikinopetus. Liikuntasalia käyttävät oppilaiden lisäksi iltaisin urheiluseurat.
Koulussa toimii myös valmistuskeittiö. Talosta lähtee päivittäin 900 annosta eri puolille eteläistä Saloa.
Modernit luokkatilat ovat muunneltavissa, ja niitä voidaan yhdistellä tarpeen mukaan suuremmaksi kokonaisuudeksi. Luokat on varustettu nykyaikaisella esitystekniikalla.
Musiikki- ja käsityö- ja liikuntatilat ovat monipuoliset ja ajanmukaiset.

Kirkonkylän koulun rehtorina kymmenen vuotta työskennellyt Sirkku Leikkonen uskoo, että esi- ja alakoululaiset osaavat laajasti arvostaa uutta koulua.
– Meillä on uudet kalusteet ja välineet sekä iso liikuntasali. Lisäksi pihalla on paljon erilaista toimintoa, Leikkonen sanoo.
Leikkonen näkee, että uutuuttaan hohkaavat tilat tuovat myös ripauksen ylimääräistä motivaatiota oppilaille koulunkäyntiin.
– Perustyö ei ole seinistä riippuvainen, mutta mahdollisuudet ovat uudet.
Leikkonen on eniten ylpeä Kirkonkylän koulun keskeistilasta, jossa toimii koulun ruokala. Tarvittaessa se myös muokkautuu juhlatilaksi.
– Ikkunoista näkee hienon kirkkomaiseman ja vuodenaikojen vaihtelut. Tämä on arkkitehtuurisesti hyvin suunniteltu, Leikkonen kehuu.

Salon kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen muistutti tervetulopuheessaan, että uusi koulu on aina toivottu ja odotettu, niin tässäkin tapauksessa.
– Uuden rakennuksen vihkiäisillä on myös symbolinen arvo: kysymys on uudesta alusta ja konkreettisesta panostuksesta alueen elinvoimaan ja tulevaisuuteen, Korhonen lausui.
Juhlapuheen piti professori Mirjamaija Mikkilä-Erdmann Turun yliopiston opettajankoulutuslaitokselta.
– Tämä juhla on osoitus siitä, että Salo luottaa ja uskoo sivistykseen, Mikkilä-Erdmann sanoi.
Salon sivistyspalveluiden johtaja Pia Stoor näki, että uusi koulu on merkittävä vetovoimatekijä Perniön alueella.
– Koulun yleisilme on harmoninen, valoisa ja hyvin rauhoittava. Olemme sivistyspalveluissa uteliaita, mitä kaikkea tämä talo vuosien aikana mahdollistaa, Stoor kuvaili.