Suurin osa Varsinais-Suomen eduskuntavaaliehdokkaista asuu Turun seudulla

0
SDP:llä, vasemmistoliitolla ja perussuomalaisilla on Varsinais-Suomessa jo täydet listat. Muiden puolueiden ehdokaslistat täydentyvät vielä ennen vaaleja.

Puolueet etenevät eduskuntavaalien ehdokasasettelussa eri tahtiin. Myös ehdokaslistojen maakunnallisessa kattavuudessa on eroa.

Tähän mennessä julkistetuista ehdokkaista kolme neljästä asuu Turun kaupunkiseudulla. Turkulaisia on kaikista ehdokkaista noin puolet.

Viime eduskuntavaaleissa vuonna 2019 Varsinais-Suomen nykyisistä 17 kansanedustajasta kolme valittiin Turun kaupunkiseudun ulkopuolelta.

Listoilla oli ehdokkaita eri puolilta maakuntaa, mutta läpi päästiin sieltä, missä on eniten äänestäjiä. Varsinais-Suomessa on lähes 400 000 äänioikeutettua. Heistä yli 250 000 asuu Turun seudulla.

Salossa on runsaat 43 000 äänioikeutettua. Somerolla heitä on runsaat 7 000.

Tähän mennessä julkaistujen tietojen perusteella SDP, kokoomus, vasemmistoliitto ja vihreät ovat ”turkulaisimmat” puolueet.

Perussuomalaisilla Turun seudun ja muun maakunnan välinen jako menee tasan. Ehdokkaista yhdeksän on Turun kaupunkiseudulta ja kahdeksan muualta maakunnasta.

SDP:llä on 13 ehdokasta Turun seudulta, vasemmistoliitolla 12. Vihreät on asettanut 14 ehdokasta, joista 11 on Turusta tai kaupunkiseudulta. Kokoomuksen luvut ovat 13 ja 10.

Toisessa ääressä on keskusta, jonka ehdokkaista toistaiseksi vain kolme on Turun seudulta.

– Näin kaunista karttaa en ole näissä tehtävissä tähän mennessä nähnyt, sanoo keskustan piirin toiminnanjohtaja Hanna Vuola.

Kauniilla kartalla Vuola tarkoittaa sitä, että puolueella on ehdokkaita tasaisesti kaikissa seutukunnissa.

Vuola on merkinnyt karttaansa myös muiden puolueiden ehdokkaat.

– Me katamme vaalipiirin parhaiten, hän sanoo

Keskustalla on tiedossa ehdokkaita, joiden nimiä ei ole vielä julkistettu. Vuolan mukaan erityisesti Turussa ja Turun seudulla käydään vielä joidenkin henkilöiden kanssa keskustelua.

Viime eduskuntavaaleissa puolueen nykyinen puheenjohtaja Annika Saarikko oli turkulainen. Nykyään hän asuu Oripäässä.

SDP lähti Varsinais-Suomessa ehdokashankinnassa siitä, kuinka paljon miltäkin alueelta on tullut ääniä edellisissä vaaleissa, kertoo piirin toiminnanjohtaja Talvikki Jori.

– Ehdokaspaikat jaettiin siltä pohjalta alueiden kesken. Kaikilta osin emme onnistuneet, ja hajauttamisen varaakin olisi. Nyt meillä on kuitenkin ehdokkaita kaikilta alueilta. Toisenlaisiakin aikoja on ollut.

Alueellisuus on vain yksi elementti, kun kootaan tasapainoista listaa, Jori huomauttaa.

– Mutta kyllä kotipaikalla on merkitystä. Moni haluaa äänestää omalta alueelta olevaa ehdokasta.

Ensi vuoden eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 2. huhtikuuta. Ehdokaslistat on jätettävä vaalipiirin keskusvaalilautakunnalle 21. helmikuuta mennessä. Arkistokuva SSS/Jukka Vaso.

Tässä jutussa Turun seudulla tarkoitetaan Turun, Kaarinan, Liedon, Raision, Naantalin ja Ruskon muodostamaa kaupunkiseutua. Alueen kunnat perustivat tänä vuonna yhteisen kuntayhtymän, jonka tavoitteena on muun muassa lisätä seudun kilpailukykyä vahvistamalla poliittista yhteistyötä.

Salosta ovat eduskuntaan ehdolla Mikko Lundén (ps.), Anu Aaltonen (kok.), Saku Nikkanen (sd.), Olavi Jantunen (kesk.), Timo Lähteenmäki (vas.) ja Pasi Lehti (vihr.).

Tähän mennessä asetetut somerolaisehdokkaat ovat Jani Kurvinen (kesk.) ja Kirsti Kurki (ps.).

Äänestyksen alkuun neljä kuukautta

SDP, perussuomalaiset ja vasemmistoliitto ovat jo julkaisseet kaikki 17 ehdokastaan Varsinais-Suomessa. Suurimmista puolueista kokoomuksen, keskustan ja vihreiden listoilla on vielä tilaa.

Vajaat listat eivät välttämättä kerro todellisesta ehdokastilanteesta. Lista voi olla täynnä, mutta nimien julkistamisella ei pidetä kiirettä.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen alkuun on vähän yli neljä kuukautta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 2. huhtikuuta.

Ehdokaslistat on jätettävä vaalipiirin keskusvaalilautakunnalle 21. helmikuuta mennessä.

Varsinais-Suomesta valitaan 17 kansanedustajaa.

SDP, perussuomalaiset ja vasemmistoliitto ovat jo julkaisseet täydet ehdokaslistat.

Kokoomukselta ja vihreiltä puuttuu neljä nimeä. Keskustan listalla on tilaa vielä viidelle ehdokkaalle. RKP on julkistanut kymmenen ehdokasta ja kristillisdemokraatit kuusi.

Eduskuntapuolueista Liike nyt ei ole vielä kertonut varsinaissuomalaisista ehdokkaista. Valta kuuluu kansalle -puolueelta ei saatu tietoa mahdollisista ehdokkaista.