Vilppaalla on kaksi isoa ongelmaa – edistyneiden tilastojen mukaan alkukauden paras pelaaja on Mikko Koivisto

0
Juho Nenonen on ollut edistyneiden tilastojen perusteella Vilppaan ydinrotaation heikoin pelaaja alkukaudella. (Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Vilpas palaa lauantaina parketille yli kahden viikon maaottelutauolta, kun se saa Salohallissa vastaansa Lahti Basketballin.

Muistin virkistykseksi: Vilppaan saldo on tällä hetkellä neljä voittoa ja viisi tappiota, mutta yhtä hyvin saldo voisi olla 2/7. Vilpas nimittäin voitti kahdessa viimeisimmässä ottelussa ensin Kouvot jatkoajalla ja sitten KTP:n noustuaan päätösneljänneksellä 16 pisteen takaa yhden pisteen voittoon.

Kaksi niukkaa voittoa nostivat käden pois paniikkinappulalta ja antoivat joukkueelle hengähdysaikaa – ainakin hetkeksi.

Mutta vieläkään ei ole saatu selkeää kuvaa siitä, minkälainen koripallojoukkue kauden 2022–2023 Vilpas on ja ennen kaikkea: onko Vilppaasta tulevanakin keväänä mitalijoukkueeksi?

Alkukauden tilastot eivät joukkuetta mairittele.

Vilpas on päästänyt 100 pallonhallintaa kohti 108 pistettä ja tehnyt itse 106,6 pistettä. Kun lukemaa tarkastelee pelaajakohtaisesti, vahvistuu näkemys siitä, ketkä ovat olleet Vilppaan onnistujia.

Tai siis kuka eli kapteeni Mikko Koivisto.

Koivisto (kolmosprosentti 42) on kentällä ollessaan tehnyt tai luonut 118 pistettä per 100 pallonhallinta, joka on Vilppaan ylivoimaisesti paras lukema. Yli 110 pisteen pääsevät vain Isaiah Crawley (111,8) ja KeyShawn Feazell (110,0). Odotuksiin nähden heikoimmin hyökkäyspäässä on onnistunut Juho Nenonen (94,0).

Puolustuspäässä hieman yllättäen matalin luku on Feazellilla (102,5). Suurimpia minuutteja pelanneista myös Perttu Blomgrenin puolustusluku (105,9) on joukkueen keskiarvoa parempi. Suurimmat ongelmat puolustuspäässä on ollut Roope Ahosella (111,2).

Kun vähennetään tehdyt ja päästetyt pisteet per pallonhallinta, niin vain kolme Vilppaan pelaajaa pääsee plussalle: Koivisto (+11,1), Feazell (+7,6) ja Crawley (+4,4). Blomgren (-0,8) on lähes plusmiinusnollassa, kun taas Jalon Pipkins (-9,1), Ahonen (-9,4) ja Nenonen (-14,1) rumasti pakkasella.

Tilastosta käy myös ilmi, että kenkää saanut Bo Hodges pärjäsi hyvin puolustuksessa (103,6), mutta oli Vilppaan heikoin hyökkäyspään pelaaja (83,6).

Vilppaan tuorein hankinta Quentin Goodin on pelannut vasta kolme ottelua, joten häntä ei otettu vielä huomioon tässä tilastossa.

Helpommin lukijoille avautuva plusmiinustilasto kertoo aavistuksen toisenlaista tarinaa.

Siinä Vilppaan parhaat pelaajat ovat olleet Blomgren (+37), Crawley (+29) ja Koivisto (+17). Nenonenkin (+1) on tässä tilastossa niukasti plussalla, toisin kuin Pipkins (-8) ja Feazell (-15).

Surullisimmat lukemat ovat Ahosella (-47) ja koko alkukauden itseään hakeneella Riku Laineella (-47). Hodges (-23) oli tässäkin tilastossa joukkueen heikoimpia, Goodin (+4) on aloittanut selvästi paremmin.

Joukkuetilastojen perusteella Vilppaalla on ollut kaksi ongelmaa yli muiden. Joukkue on ottanut vain 42,5 prosenttia levypalloista, joka on liigan kolmanneksi matalin luku. Vilppaan pallonmenetysprosentti 17,7 on taas liigan toiseksi korkein.

Vastapainoksi Vilppaan heittoprosentit ovat olleet liigan keskitasoa parempia niin kahden ja kolmeen pisteen heitoissa kuin vapaaheitoissa.

Vilpas on antanut kolmanneksi eniten koriin johtaneita syöttöjä ja ollut myös riistoissa ja heiton torjunnoissa liigan eliittiä niin määrällisesti kuin pallonhallintoihin suhteutettuna.

Eli onko Vilppaasta mihinkään?

On.

Kunhan joukkue alkaa voittaa enemmän levypalloja ja pitämään pallosta parempaa huolta. Muut osa-alueet näyttävät olevan hyvällä tolalla.

Vilppaan paras pisteiden tekijä Isaiah Crawley on täyttänyt paikkansa hyökkäyksessä, mutta puolustuspelaamisessa riittää hänellä(kin) vielä parannettavaa.

Vilpas–Lahti Basketball Salohallissa lauantaina kello 18

Lähtökohdat: Vilpas lähti tauolle nousukiidossa, LaBa palasi jo tauolta tutun sekavana. LaBa on päässyt harjoittelemaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella terveenä, mutta vielä keskiviikkona Kauhajoella se ei siltä näyttänyt – Pieti Poikolan joukkue on silti arvaamaton ja vaarallinen.

Seuraa häntä: Quentin Goodin.
Vilppaan tuorein vahvistus ei ole sähäkkä tai räjähtävä, mutta pää toimii, eikä heittäminen kolkuta omaatuntoa. Odotusarvo ei ole ainakaan laskenut.

Kokoonpanot:
Vilpas: Jalon Pipkins, Quentin Goodin, KeyShawn Feazell, Perttu Blomgren, Mikko Koivisto, Patrik Poutiainen, Juho Nenonen, Roope Ahonen, Niilo Kärkkäinen, Riku Laine, Isaiah Crawley. Ei poissaoloja.
Lahti: Devon Thomas, Arttu Saarijärvi, Michael Ertel, Henri Ventoniemi, Eemi Luukkonen, Karl Gamble, Erik Sajantila, Roi Byman, Steven Haney. Epävarmoja: Ricky Waxlax, Eetu Lähdetniemi ja Ville Tolonen.

Tulosennuste: 88–79.