Asko Lehtonen mukana poliittisen runon antologiassa – ”Koneellani on tiedosto nimeltään Rivi päivässä”

0
Asko Lehtonen on urallaan kirjoittanut kolme runokirjaa ja kaksi pakinakokoelmaa. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salolainen toimittaja ja runoilija Asko Lehtonen on saanut arvostusta Otavan ja KOM-teatterin yhteisessä Poliittinen runo NYT! -kilpailussa. Lehtosen runo valittiin noin tuhannen runon joukosta kolmenkymmenen parhaan joukkoon. Kilpailuun osallistui yli 400 henkilöä.

– Onhan tämä kiva saavutus, kun kyseessä on kuitenkin valtakunnallinen kilpailu, johon on osallistunut ammattikirjailijoita, Lehtonen hymyilee.

Hänen sykkivän runosuonensa salaisuus piilee pitkässä ajatustyössä. Runot perustuvat vapaaseen assosiaatioon.

– En oikeastaan kirjoita runoja yhdeltä istumalta. Koneellani on tiedosto nimeltään Rivi päivässä. Sinne kokoan siis rivi kerrallaan runonpätkiä, Lehtonen kertoo.

– Poliittista agendaa minulla ei ole, enkä kirjoittanut kilpailuun lähettämiäni runoja kisaa varten, hän jatkaa.

Lehtonen sanoo parhaimpien joukkoon päässeen Lintu kärttää kevättä -runonsa koostuvan kolmesta erillisestä palasesta. Ne hän kokosi yhteen kisaa varten aiheisiin sopivaksi kokonaisuudeksi.

Kilpailun 30 parasta runoa on kerätty Luistelukentänhoitajan ongelmat ovat meidän kaikkien ongelmia -kirjaan.

Luistelukentänhoitajan ongelmat ovat meidän kaikkien ongelmia -runoantologia esittelee Poliittinen runo NYT! -kilpailun 30 parasta runoa.