Bengtskärin majakka kytkettiin sähköverkkoon – ”Merkittävä askel kohti fossiilivapaata tulevaisuutta”

4
Bengtskärin majakka kytkettiin sähköverkkoon marraskuun puolivälissä. Ennen uudistamistöitä saaren sähkö tuotettiin generaattoreilla. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Kemiönsaarella sijaitseva Bengtskärin majakka on kytketty sähköverkkoon. Ensimmäinen mantereelta tulevalla sähköllä toimiva pöytälamppu syttyi marraskuun puolivälissä.

Sähköjä tarvitaan Bengtskärissä sekä majoitustoimintaan että tukiasemien ylläpitoon. Ennen uudistamistöitä saaren sähkö tuotettiin generaattoreilla.

– Sähkön tuottaminen generaattoreilla on kuluttanut suuria määriä polttoainetta ja vaatinut paljon huoltotyötä. Majakan liittäminen valtakunnan sähköverkkoon on ollut pitkäaikainen haaveemme, majakan isäntä Per Wilson toteaa tiedotteessa.

Vuonna 1906 rakennetulla Bengtskärin majakalla vierailee vuosittain yli 10 000 matkailijaa. Kuva: SSS-arkisto/Kati Järvinen

Majakkasaaren sähköistäminen sisälsi monta vaihetta. Ennen rakentamista kartoitettiin vaihtoehtoja sähkökaapelin reiteille ja haettiin rakennuslupaa aluehallintovirastosta. Suunnitteluvaiheessa kuultiin maanomistajia ja lähisaarten mökkiläisiä.

Projektin toteuttamisesta vastannut sähköverkkoyhtiö Caruna tilasi kaapelitoimittaja Prysmianilta erikoistilauksena 20 kilometrin pituisen sähkökaapelin. Kaapeli kulkee saareen meren pohjassa, mutta käy kahdessa lähisaaressa pinnan yläpuolella huolto- ja korjaustöiden helpottamiseksi.

Meren pohja kartoitettiin kaikuluotaamalla ja sukeltamalla, ja kaapeli laskettiin pohjaan Telepaatti-laivalta.

Bengtskärissä kaapeli nousee maalle kallion läpi porattua reikää pitkin. Reikä alkaa maan pinnalta ja tulee ulos kalliosta 9 metrin syvyydessä.

– Verkkosähkön myötä Bengtskärin tulevaisuus on turvatumpi kuin aikaisemmin. Majakalla voidaan nyt korvata öljylämmityskattilat kalliolämpöpumpulla ja ottaa merkittävä askel kohti fossiilivapaata tulevaisuutta, majakan emäntä Paula Wilson kertoo tiedotteessa.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mahtava paikka
9 kuukautta sitten

Nyt majakalla jo pystyisi asumaan ympäri vuoden?

Pertti
9 kuukautta sitten
Reply to  Mahtava paikka

Kotkassa meni kerrostalo konkurssiin. Asuntojen omistajat menettää kaiken. Jos asunnosta velkaa se pitää vielä maksaa pankille.
Antaa yhteikunnan leikkiä sähköautojen tuilla rikkaille ja annetaan köyhien menettää kaiken. Tämä on sitä vihreiden politiikkaa. He juhlii parhaillaan kun sähköä ja energiaa menee vähän, kohta menee vielä vähemmän tätä rataa kun ei ole käyttäjiä.

Repa
9 kuukautta sitten

Mitä tämä tuli maksamaan, ja kuka sen maksaa?

Marko
9 kuukautta sitten
Reply to  Repa

Se rahoitettiin keräyksellä ja puolet tuli yliopistosäätiöltä ja yksityiseltä Wilsonien rahastolta. Hanketta on ollut ajamassa mm. rajavartiolaitos. Pertti taas keksii päästään jotakin vihreistä, heillä ei ole mitään tekemistä hankkeen kanssa. Kaapeli maksoi miljoonan, ei paljoa jos laskee hyödyn.