Chantal Akermanin teos ohitti Vertigon ja Citizen Kanen maailman parhaana elokuvana

0

Maailman parhaiden elokuvien lista on päivitetty kymmenen vuoden tauon jälkeen. British Film Instituten kustantama Sight & Sound -lehti järjesti äänestyksensä nyt kahdeksatta kertaa. Sen tuloksia on luettu laatuelokuvan kaanonina.

Vuonna 2012 Alfred Hitchcockin Vertigo (1958) syrjäytti ykkössijalta Orson Wellesin Citizen Kanen (1941). Wellesin elokuva oli ollut viisi kertaa ykkönen, vuodesta 1962 alkaen.

Ykkössijalle nousi nyt belgialaisen Chantal Akermanin ohjaama Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles vuodelta 1975. Se on kokeelliseksi luonnehdittu elokuva kotirouvan tukahdutetusta elämästä. Sitä ei nähty Suomessa kaupallisessa levityksessä ja televisiossakin ensiesitys oli vasta vuonna 2020. Akerman (1950–2015) vieraili Sodankylän elokuvajuhlilla vuonna 2015.

Naisohjaajien elokuvia ei ole aiemmin noussut listan kymmenen kärkeen. Nyt joukossa oli toinenkin, Claire Denisin Beau Travail (1998) sijalla seitsemän.

Jeanne Dielman oli vuoden 2012 listalla sijalla 35 ja Beau Travail sijalla 78, jolloin ne olivat sadan parhaan listan ainoat naisten ohjaamat elokuvat. Nyt naisten ohjauksia oli joukossa yksitoista.

Mustien ohjaajien elokuvien määrä nousi yhdestä seitsemään. Spike Leen Kuuma päivä pääsi saman tien sijalle 24.

Äänestäjäjoukko laajeni

Äänestykseen osallistui 1  600 elokuvakriitikkoa ja -tutkijaa. Edelliseen äänestykseen kutsuttiin 846 henkilöä, joten mielipidepohja laajeni merkittävästi.

Vuonna 2012 Antti Alanen ja Peter von Bagh olivat ainoat suomalaiset kriitikkoäänestäjät. Nyt mukana olivat muiden muassa kirjailija Helmi Kajaste, Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin toiminnanjohtaja Anna Möttölä, Tampereen elokuvajuhlien toiminnanjohtaja Riina Mikkonen ja tutkija Tytti Rantanen.

Kymmenen kärjestä putosi tulokkaiden tieltä viisi elokuvaa. Jean Renoirin Pelin säännöt (1938) oli ollut top kympissä koko äänestyksen 70-vuotisen historian ajan, vuosien 1972–1992 listauksissa toisella sijalla Citizen Kanen jälkeen. Nyt se on sijalla 13.

Top 100 -listan ohjaajista katosivat Marcel Carne, D.W. Griffith, Robert Flaherty, Erich von Stroheim ja David Lean, jotka ovat kukin saaneet aikoinaan elokuviaan kymmenen parhaan joukkoon. Ingmar Bergmanin elokuvia oli kymmenen vuoden takaisella listalla neljä, nyt enää Persona (1965) sijalla 18.

Uusi elokuva sai nostetta

Vuoden 2012 listalla oli mukana ainoastaan kaksi 2000-luvulla valmistunutta elokuvaa, Wong Kar-wain In the Mood for Love (2001) ja David Lynchin Mulholland Drive (2001). Nyt ne kumpikin kiilasivat jo kymmenen parhaan elokuvan kärkeen, Wongin elokuva sijalle viisi ja Lynch sijalle kahdeksan. Muutoksen tuulet näkyivät selkeästi elokuvien iässä: parilla viimeisimmällä top 10 -listalla ei ollut lainkaan alle 25-vuotiaita elokuvia, nyt niitä oli joukossa siis kolme.

Top 100 -listalle pääsi aivan viime vuosien elokuvia. Celine Sciamman Nuoren naisen muotokuva (2019) kohosi sijalle 30. Barry Jenkinsin ohjaama Moonlight (2016) oli sijalla 60 ja Bong Joon-hon Parasite jaetulla sijalla 90.

Mukaan nousi uusia elokuvamaita. Parasite on listan ensimmäinen eteläkorealainen elokuva. Vera Chytilovan tshekkoslovakialainen Tuhatkaunokit (1966) kohosi suoraan sijalle 28. Tshekkoslovakia jakaantui vuoden 1993 alussa Tshekiksi ja Slovakiaksi.

Animaatioelokuvia mukana oli kaksi, kumpikin japanilaisen Hayao Miyazakin ohjauksia: Naapurini Totoro (1988) ja Henkien kätkemä (2001).

Kalle Kinnunen