Ei mitään krimskramssua – Rikalanmäen joulumyyjäiset jatkuvat vielä sunnuntaina

0
Vaskiolainen Hanna Virkki myy humoristisia huovutustöitään tänä jouluna vain Rikalanmäen joulumyyjäisissä. – Laulavat kirkonrotat voi laittaa vaikka joulukuusen juurelle, ja heti syntyy satumaista tunnelmaa, hän vinkkaa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Rotat laulavat joululauluja kuin viimeistä päivää, ja tonttu on torkahtanut käsi poskella. Pöllähtäneet punatulkut ovat kuin suoraan Mauri Kunnaksen kirjoista.

Kun katselee vaskiolaisen Hanna Virkin huovuttamia eläinhahmoja, ei voi olla hymyilemättä.

– Minulla oli myös viulunsoittaja katolla eli viulua soittava kirkonrotta. Se oli mun showstopper, mutta se myytiin heti, Virkki kertoo.

Virkki on yksi niistä noin 25 käsityöläisestä ja lähituottajasta, jotka myyvät tuotteitaan tänä viikonloppuna Rikalanmäen joulumyyjäisissä. Myyjiä on pääasiassa Krouvin vintillä ja lisäksi jonkin verran ulkona. Rikalanmäen yrittäjä Eija Halkilahti kuvailee, että tapahtumaan on haluttu mukaan nimenomaan aitoja paikallisia käsityöläisiä ja lähituottajia.

Hanna Virkin hiiret valmistautuvat jouluun. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Hanna Virkki myy satumaisia eläimiään tänä jouluna vain Rikalanmäen myyjäisissä, sillä tuotteita ei yksinkertaisesti riitä moneen tapahtumaan. Virkki on geologi ja tekee päivätyönsä kartta-aineistojen parissa. Huovuttaminen on hänelle harrastus.

– Tämä on stressinpurkua. Mitä pahempi päivä, sitä nopeammin huovutan illalla. Nämä on tehty neulahuovutuksella, mitä voin tehdä sohvalla samalla, kun katson televisiota. Televisiosta tulee niin huonoa ohjelmaa, että voin hyvin katsoa sitä vain toisella silmällä, hän toteaa.

Virkki on harrastanut huovuttamista 12 vuoden ajan. Kaikki alkoi pienestä huovutetusta porkkanasta.

– Näin sellaisen Helsingissä ja ajattelin, että kyllä minun täytyy osata sellainen tehdä. Sittemmin tämä on vähän päässyt karkaamaan käsistä, hän nauraa.

Ideat käsitöihin pulppuavat Virkin omasta päästä, ja idealista on niin pitkä, että kunhan kaiken vain ehtisi toteuttaa.

Seppämestari Eveliina Halosen tuotteista suosituin joulumyyjäisissä on sinappituubin puristin. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Lohjalainen seppämestari Eveliina Halonen taas on aloittanut joulumyyntinsä Rikalanmäeltä. Seuraavana viikonloppuna hän suuntaa Lohjalle Menneen ajan joulumarkkinoille ja viikkoa ennen joulua Helsingin Kalasatamaan Teurastamon joulumarkkinoille.

– Salossa olen aiemmin ollut mukana vain Design Hillin joulumyyjäisissä, hän kertoo.

Halonen on tehnyt sepän työtä ammatikseen jo 11 vuotta. Halosen paja sijaitsee Mustiolla, ja kaikki hänen myymänsä tuotteet ovat hänen itse valmistamiaan. Myyjäiskauden alkamista on edeltänyt ankara puurtaminen.

– Suosituin tuotteistani on sinappituubin puristin. Haluttuja ovat myös sydämenmuotoiset seinäkoukut ja pöytäliinan painot, jotka ovat ulkona käytettäviä kesätuotteita, mutta niitä käytetään myös koristeina sisällä, hän kertoo.

– Aivan ihana kranssi, ihastelee Ursula Nordblom ostostaan, Sini Tuomelan tekemää käpykranssia. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Rikalanmäen joulumyyjäisissä teki löytöjä lauantaina muun muassa lietolainen Ursula Nordblom.

– Nämä olivat ihanat myyjäiset. En ole aiemmin käynyt täällä, ja nyt ajattelin lähteä katsomaan. On ihanaa, kun ei ole mitään krimskramssua, vaan oikeita käsitöitä. Ja tarjonta on monipuolista. Joissakin myyjäisissä on monia villasukanmyyjiä, mutta täällä on paljon muutakin. Tulen varmasti uudelleen.

Nordblom osti kemiönsaarelaisen keraamikon Tiina Harjolan tekemän kahvikupin ja hajalalaisen Mikkolan tilan villalankaa.

– Minulla on Harjolan kuppeja ennestäänkin – olen kerännyt niitä, missä on omenankukkia. Ja tästä ihanasta harmaasta villalangasta aion tehdä lahjaksi lapaset, Nordblom suunnittelee.

Sokerina Nordblomin ostoskassin pohjalla oli marttilalaisen Sini Tuomelan tekemä kranssi.

– Aivan ihana kranssi, jonka aion laittaa oven viereen. Siinä on käpyjä, höyheniä ja myös pellavaa. Teen itsekin kransseja lahjaksi ja omaisten haudoille vietäväksi, mutta tällaista en itse jaksaisi tehdä. Eli osaan kyllä arvostaa.

Rikalanmäen joulumyyjäiset (Rikalantie 74, Salo) jatkuvat vielä sunnuntaina 4. joulukuuta klo 10–16.