Evondos hakee kasvua uudella lääkeannostelurobotilla, jossa on videoyhteys – ”Meillä on jatkuvasti suunnitelmissa laajennus”

0
Evondosin toimitusjohtaja Eetu Koski kuvailee uutta videoyhteydellä varustettua lääkeannostelijaa laitteeksi, joka nostaa Evondosin palvelun aivan uudelle tasolle. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salolainen teknologiayritys Evondos tuo markkinoille lääkeannostelurobotin, jossa on myös videoyhteys.

Laitteen valmistus käynnistyy Salossa ensi viikolla, ja toimitukset asiakkaille aloitetaan ensi vuoden alussa.

– Tämä on ihan maailmaa mullistava asia, sanoo Evondosin toimitusjohtaja Eetu Koski.

Laitteessa on vuorovaikutteinen videoyhteys, joka mahdollistaa virtuaaliset hoivakäynnit. Toiminto voi tuoda ison avun esimerkiksi alueille, joissa välimatkat ovat pitkiä ja kotihoidon väen työajasta iso osa kuluu autossa.

Lääkeasioiden hoitamisen lisäksi hoitaja voi esimerkiksi vetää asiakkaalle jumppatuokion tai kurkata laitteen kameran avulla, onko asiakkaalla jääkaapissa ruokaa.

– Teknologia on tässä kumppanina. Hoitajat eivät häviä minnekään, vaan heille tulee lisää käsiä ja työvälineitä arjen pyörittämiseen.

Uusi laite on saanut nimekseen Evondos Anna, ja sen ensimmäiset käyttäjät löytyvät Pohjois-Karjalasta Siun soten alueelta.

Evondosin lääkeannostelija tarjoaa lääkkeet asiakkaalle annospusseissa. Valmiiksi tehty lajittelu vähentää lääkinnän virheitä. Kuva: TS arkisto/Jari Laurikko

Evondosin lääkeannostelurobotti on tällä hetkellä käytössä lähes 300 kunnassa Pohjoismaiden alueella.

Kuluvan vuoden liikevaihtoennuste on yli 20 miljoonaa euroa. Myynnistä noin kolmannes kertyy Suomesta ja kaksi kolmannesta muista Pohjoismaista. Yritys pyrkii parhaillaan laajentamaan toimintaansa myös muualle Eurooppaan.

Viime vuonna liikevaihtoa kertyi 16,6 miljoonaa euroa ja tätä edeltävänä vuonna 11 miljoonaa euroa.

Tulospuolella menestystä odotetaan tulevina vuosina.

– Käyttökate kääntyi vuonna 2019 plussalle, mutta esimerkiksi Anna-laitteeseen olemme investoineet valtavasti. Se tietysti näkyy tuloksessa, ja lisäksi henkilöstöä on tullut paljon. Koetamme lähteä kansainvälisille markkinoille, ja laajentuminen vie rahaa. Käyttökate ei ole vielä niin optimipisteessä kuin mitä se voisi olla, sanoo Koski.

Evondos ei myy laitteita vaan palvelua, johon laite kuuluu. Käyttäjät eli useimmiten kunnat maksavat kuukausimaksua, joka on peruspalvelulle tyypillisesti 220–265 euroa kuukaudessa per laite.

Tuotantojohtaja Pekka Kytösaho ja uusi Anna-annostelija, joka on varustettu kuvaruudulla ja videoyhteydellä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Ripeä kasvu ja uusi tuotelanseeraus tietävät lisää töitä myös tuotantoon.

Evondosin palveluksessa on tällä hetkellä kaikkiaan 165 työntekijää. Suomessa työntekijöitä on 130.

Salossa yrityksellä on konttorin lisäksi tehdas, jossa laitteita valmistaa tällä hetkellä 69 työntekijää.

– Välillä nipistän itseäni ja mietin, voiko tämä olla tottakaan, sanoo tuotantojohtaja Pekka Kytösaho.

Kymmenen vuotta sitten Kytösaho oli ainoa tuotantotyöntekijä 560 neliön hallissa. Nyt tuotantotilaa on 1 700 neliötä, ja ajatuksissa siintävät jo seuraavat neliöt.

– Meillä on jatkuvasti suunnitelmissa laajennus, ja mietimme mahdollisuutta mennä kahteen vuoroon.

Kytösaholla on Nokia-tausta ja lean-filosofia hallussa. Hän kertoo, että tuotannon järkeistämisellä lääkerobotin valmistusajasta on saatu vuosien varrella nipistetyksi 60 prosenttia.

– Tänäkin vuonna on tehty pari tuotantosolujen sijoittelun muutosta, hän kertoo.

Yrityksessä ollaan tyytyväisiä siihen, että konttori- ja tuotantotilat ovat samassa kiinteistössä Astrum-keskuksessa. Myös konttoria on vastikään laajennettu ja remontoitu.

– Samassa rakennuksessa olemisella on valtavan iso arvo, ja se tuo kilpailuetua, sanoo Eetu Koski.

Evondos on omalla alallaan Pohjoismaiden johtava toimija. Yrityksellä on muutamia kilpailijoita, mutta ainakaan vielä ne eivät ole onnistuneet kasvamaan merkittäväksi uhaksi.

– Ei ole välttämättä paras paikka olla ensimmäisenä, vaan olisi hyvä olla kakkonen ja tulla nopeasti ja tehdä parempi versio. Kyllä meidät selvästi on huomattu, ja moni miettii tuloa markkinoille.

Lue myös: Jättilaina vauhdittaa Evondosin kasvua – salolaisyritys saa 42 miljoonan euron rahoituksen amerikkalaiselta sijoitusyhtiöltä