Finnhits valtaa Paimion talviteatterin – karaokebaarin kanta-asiakkaat laulavat elämästään

0
Harri Vuorela (vas.), Nana Väätäjä, Jere Saaristo, Marjut Ruusumo, Hanna Huhtala, Anton Simolin ja Hanna Suomi ovat karaokebaarin työntekijöitä ja kanta-asiakkaita. Kuva: Paimion Teatteri/Sebastian Allén

Tarinat mikin takaa heräävät eloon Vistan näyttämöllä Paimiossa, kun talviteatterin ensi-ilta koittaa uudenvuodenaattona. Paimion Teatterin kahdeksas talviesitys on riemastuttava Finnhits -tarinoita mikin takaa, jonka Sakari Kirjavainen on käsikirjoittanut kirjailija Kari Hotakaisen samannimisen novellikokoelman pohjalta.

Näyttämölle nousevat karaokeisäntä Juhiksen roolissa Jere Saaristo ja baarin emäntä Miran roolissa Hanna Huhtala sekä liuta elämää nähneitä kanta-asiakkaita. Esitys ei ole juonellinen näytelmä, vaan sikermä kohtauksia baari-illasta.

Yhteen iltaan mahtuu rosoinen läpileikkaus suomalaisista, joiden valitsemat kappaleet sanoittavat heidän elämäänsä. Ikivihreät Finnhitsit elävät ja voivat hyvin karaokebaarien soittolistoilla. Luvassa ovat muun muassa Sata kesää, tuhat työtä, Mombasa, Sinut haluan vain ja monia muita hittejä 1970-luvulta.

Musiikin sovittaja Outi Ollila on pitänyt huolen myös lauluvalmennuksesta. Kuva: Paimion Teatteri/Sebastian Allén

Lauluosuudet on hiottu toimiviksi siitä huolimatta, että tapahtumat sijoittuvat karaokenaariin. Musiikin on sovittanut ja laulut harjoituttanut pienen tauon jälkeen Paimion Teatteriin palannut Outi Ollila. Musiikkitaustoista ja ääniefekteistä vastaa Pasi Ketola.

– Biisit ovat loistavia ja iskeviä, kunnon korvamatoja, tuottaja Sebastian Allén hehkuttaa.

Finnhitsin ensi-ilta on 31. joulukuuta. Sen jälkeen näytöksiä on 16. Esitys kestää väliaikoineen kaksi ja puoli tuntia.

– Aika kuluu kuin siivillä, Allén vakuuttaa.

Finnhits on pitkän ohjaajan uran tehneen Timo Tirrin ensimmäinen ohjaus Paimiossa. Yhteistyö näyttelijöiden ja muun muassa Vantaan Näyttämölle ja Forssan Teatterille viime aikoina ohjauksia tehneen Tirrin kanssa on sujunut hyvin. Hän päätyi Vistan näyttämölle avoimen haun kautta.

– Se järjestettiin, koska haluamme vaihtelua ohjaajiin, Allén huomauttaa.

Marko Carlsson ja Emmi Tiermas ovat tehneet koreografian, Jemina Kurum maskeeraa ja Mari Mäntylä puvustaa. Kuiskaajana ja tarpeistonhoitajana toimii Johanna Johnsson Jalo. Lassi Turve ja Anton Simolin rakentavat lavasteet.

Ohjaaja Timo Tirri halusi esityksen lavasteet useampaan tasoon. Kuva: Paimion Teatteri/Sebastian Allén

Paimion Teatterin kesäteatteri on toiminut yli 40 vuotta, mutta talviteatterilla on menossa vasta kahdeksas vuosi. Talvinäytännöt pidetään näyttämöksi muokatussa entisessä elokuvateatterissa.

– Talviteatterin esityksissä on pienempi kokoonpano kuin kesäteatterissa, sillä lavalle mahtuu vain seitsemästä kymmeneen näyttelijää, Sebastian Allén huomauttaa.

– Monista kesäteatterilaisista on löytynyt virtaa myös talviteatteriin, mutta lavalla on myös täysin uusia kasvoja kuten Hanna Huhtala.

Ensi kesänä Paimiossa nähdään Viulunsoittaja katolla. Sen harjoituskausi alkaa tammikuussa.

– Muutamia 16–20-vuotiaita miehiä tarvittaisiin vielä, Allén vinkkaa.

Finnhits -tarinoita mikin takaa 31.12.–4.2. Paimion Teatterin Vistan näyttämöllä (Myllyhaantie 2, Paimio, käynti Hirsitien puolelta).