Henkalla hektistä – lauantaina Salohallissa poikkeava Henri Kantonen on pelannut koripalloa 10. elokuuta alkaen yhdeksässä eri maassa

0
Ex-Vilpas Henri Kantosen Karhubasket tekee kovaa jälkeä eurokentillä. (kuvat: FIBA)

Liettua, Tshekki, Viro, Espanja, Puola, Unkari, Portugali, kahdesti Saksa. Matkailu avartaa.

Kauhajoen Karhubasketin Henri Kantonen on pelannut virallisen koripallo-ottelun 10. elokuuta lähtien Suomen lisäksi kahdeksassa eri Euroopan maassa. Kaikkiaan otteluita kertyi pelkästään loka-marraskuussa 18 ja 6. elokuuta alkaen alle neljässä kuukaudessa 32.

Pelejä on siis ollut keskimäärin noin kaksi viikossa useiden lentomatkojen kera. Eikä Kauhajoki ole kotimaan bussimatkailun osaltakaan ihan kaikista keskeisin paikka.

Kuorma pysyy jatkossakin samankokoisena, sillä Karhubasket pelaa joulukuun aikana kahdeksan ottelua. Talven aikana reissukohteiksi tulevat vielä ainakin Slovakia, Israel ja Italia.

Salon Seudun Sanomat tavoitti Kantosen perjantaina aamupäivällä Kauhajoelta. Jatkopaikan FIBA Europe Cupissa saavuttanut joukkue kotiutui sinne perjantaiaamuna kello 3.30 maanantaina alkaneen Portugalin reissun jäljiltä. Korisliigaottelu Vilppaan vieraana Salohallissa odottaa lauantai-iltana.

Tuntuuko edelleen siltä, että pelipäivä on aina juhlapäivä, Henri Kantonen?

– Heh, kyllä tuntuu. Olen jaksanut sekä fyysisesti että psyykkisesti läpi syksyn hyvin. Tietysti olo vaihtelee sen mukaan, jos on ollut esimerkiksi edellisenä päivänä matkustusta ja peli.

– Ei matkustaminen sinänsä aina kivaa ole, mutta on toisaalta ollut siistiä käydä monissa maissa. Ei tämä ainakaan vielä ole tuntunut liian raskaalta.

25-vuotias pelaaja nostaakin nykytilanteesta ymmärrettävästi esiin hyviä puolia.

– Viimeistään näinä kuukausina sen on huomannut, kuinka tärkeää on pelata otteluita, joissa vastustajat ovat enimmäkseen omantasoisia tai parempia. Voin pelaajan näkökulmasta suositella lämpimästi muillekin suomalaisjoukkueille lähtemistä kansainvälisiin otteluihin. Tietysti ymmärrän, että siinä on usein kysymys myös resursseista.

Karhubasketin resurssit ovat riittävät siihen, että joukkuetta pystytään peluuttamaan tasaisesti. Europeleissä yhdeksänneksi eniten pelannutkin on viettänyt kentällä keskimäärin yli 13 minuuttia, eikä kenenkään keskiarvo ole yli puolta tuntia. Korisliigassa peliaikajakauma on ollut vielä tasaisempi.

– Tottakai jokainen haluaisi pelata niin paljon kuin mahdollista. Tämä tilanne on kuitenkin mahdollistanut sen, että kaikki ovat ainakin toistaiseksi välttyneet isommilta loukkaantumisilta, Kantonen mainitsee.

Harjoittelu koostuu paljolti palauttavasta ja toisaalta valmistavasta treenistä.

– Jos saamme olla esimerkiksi viikonlopun ottelun jälkeen vähän pidempään Kauhajoella, niin silloin on ainakin maanantaisin mahdollisuus kovempiinkin harjoituksiin.

Juuri europelit ja uusi IKH Areena sinetöivät sen, että Kantonen jatkaa seurassa edelleen. Viime vuoden kesällä solmittuun kahden kauden mittaiseen sopimukseen sisältyi ulkomaanoptio ennen tätä kautta.

– Ei ollut oikeastaan edes lähellä, että olisin tässä vaiheessa siirtynyt ulkomaille, kauden 2020–2021 Ranskan kakkosliigassa viettänyt ja viime syksyn EM-joukkueesta nyt ainoana Korisliigassa pelaava Kantonen sanoo.

Karhubasket voitti viisi kuudesta FIBA Europe Cupin alkulohko-ottelusta. Toisaalta lähes kaikki pelit olivat tasaisia, ja vastaavasti joukkue hävisi aivan kauden alkumetreillä Mestarien liigan karsintaottelun. Omantasoisia joukkueita vastaan pelaaminen pätee siis tässäkin tapauksessa.

– Näissä peleissä iso asia on ollut se, kuinka erilaisia vastustajat ovat keskenään ja myös moniin korisliigajoukkueisiin verrattuna. Etenkin puolalainen Anwil on oikeasti hyvä joukkue, joka pelaisi mitaleista Korisliigassakin. Lisäksi korinaluspelaajat ovat monessa tapauksessa oikeasti isokokoisia, Kantonen vertaa.

Kantonen teki itsestään tärkeän lenkin myös maajoukkueessa. EM-lopputurnauksen kenties tärkein anti oli alkulohkossa annetut kymmenen koriin johtanutta syöttöä ilman ainuttakaan pallonmenetystä.

Etenkin juuri maajoukkuepelit olivat suuren luokan voitto kevään ja alkukesän terveyshaasteiden jälkeen. Alaraajavamma vaikeutti pelaamista viime kauden korisliigafinaaleissa Vilpasta vastaan, eikä kuntoutuminen MM-karsintoihin ja EM-kisoihin mennessä ollut kesän mittaankaan missään nimessä varmaa.

Henri Kantonen on kohdannut monentasoisia vastustajia viimeisimpien kuukausien aikana.

VILPAS–KARHUBASKET LAUANTAINA KLO 18 SALOHALLISSA

Ainekset hienoon ottelutapahtumaan

Lähtökohdat: Edellytykset runsaan yleisömäärän sisältävään hienoon ottelutapahtumaan ovat olemassa. Pelillisesti Vilpas pyrkii hyödyntämään sen, että joukkue pelasi viimeksi lauantaina Nokialla ja on sen jälkeen viettänyt aikaansa Salossa.

Karhubasketin kolusi ulkomaita maanantaista perjantain puolelle. Kahdeksan korisliigaottelun voittoputki perustuu jo viime kaudelta tuttuun laadukkaaseen puolustamiseen sekä jopa ennennäkemättömään tasaisuuteen ja peluutukseen hyökkäyspäässä. Kahdeksan pelaajan pistekeskiarvo on välillä 9,5–12,9.

Kokoonpanot:

Vilpas: Jalon Pipkins, Quentin Goodin, KeyShawn Feazell, Perttu Blomgren, Mikko Koivisto, Juho Nenonen, Riku Laine, Isaiah Crawley. Poissa: Roope Ahonen. Epävarmat: Patrik Poutiainen, Niilo Kärkkäinen.

Karhubasket: Henri Kantonen, Daniel Dolenc, Teemu Suokas, Severi Kaukiainen, Eero Innamaa, Miikka Marttinen, Joona Hakamaa. Viisi ulkomaalaispelaajaa on merkitty perinteiden mukaan GTD-luvuilla. Epätodennäköisintä on Kuany Kuanyn pelaaminen.

Seuraa häntä: KeyShawn Feazell. Tämän hetken Korisliigassa olisi mahdollisuus lunastaa dominoivan sentterin status, kun esimerkiksi Karhubasket etsii kyseiselle pelipaikalle uutta miestä. Euroopan kenttien tulokas Feazell on väläytellyt – löytyykö tasaisuutta, joka auttaisi Vilpasta pidemmällä tähtäimellä hurjasti?

Tulosennuste: 80–83