Herättäjäjuhlat ensi kertaa Salossa 2025 – suurtapahtuma vetää jopa 20000 ihmistä

0
Salon Urheilupuistoon aiotaan sovittaa 20000 ihmisen herättäjäjuhlat heinäkuussa 2025. Kuva: SSS Arkisto/Marko Mattila

Herättäjäjuhlat järjestetään ensimmäistä kertaa historiassa Salossa 4.–6. heinäkuuta 2025.

Herättäjäjuhlat ovat yhdet Suomen evankelis-luterilaisen kirkon suurimmista hengellisistä kesäjuhlista. 1800-luvun lopulta asti järjestetty tapahtuma on kerännyt ennen korona-aikaa noin 20 000 kävijää kolmessa päivässä.

Suurtapahtuma järjestetään Salon keskustassa ja tarkemmin Urheilupuistossa, josta löytyy riittävästi kenttätilaa. Lähellä on myös tapahtuman tarvitsemaa toimisto- ja hallitilaa esimerkiksi ruokailujen järjestämiseen, ja nuorille löytyy kävelymatkan säteellä majoituskouluja.

– Varmaa päätöstä tästä ei ole vielä, mutta suurella todennäköisyydellä paikka on Urheilupuisto. Olemme yleensä keskustan tuntumassa puistoalueella tai urheilukentillä. Esimerkiksi viime kesänä juhlakenttä oli Joensuun pesäpallokentällä ja ruokailu Joensuu Areenalla. Ensi vuoden herättäjäjuhlat järjestetään Seinäjoella Lakeuden Ristin alla, aluesihteeri Simo Korkalainen Herättäjä-yhdistyksestä kertoo.

Herättäjäjuhlien järjestäminen on monivuotinen urakka, ja suurtapahtuman rakentamiseen tarvitaan Simo Korkalaisen mukaan yli tuhat talkoolaista.

Salon tapahtumalle on nimetty valmisteleva työryhmä, jonka tehtävänä on koota juhlaa järjestelemään juhlatoimikunta ja sen alle kymmenen eri toimikuntaa. Toimikunnat kokoaa Salon seurakunta.

– Organisaatio on varsin mittava. Toimikuntia tarvitaan miettimään esimerkiksi majoitusta, ruokailua, liikennejärjestelyjä, turvallisuutta ja ensiapua sekä ohjelmaa. Toistaiseksi olemme etsineet vasta puheenjohtajia. Tavoitteena on aloittaa keskustelut, kun uusi kirkkovaltuusto kokoontuu tammikuussa, kirkkoherra Timo Hukka kertoo.

Hukan mukaan ihmisiä tarvitaan mukaan Salon lisäksi lähiympäristöstä ja kauempaakin. Talkoisiin on jo lupautunut esimerkiksi Turun kristillinen opisto ja Herättäjä-yhdistyksen Lounais-Suomen paikallisosasto.

– Eri paikkakunnilla on aiemminkin ollut mukana talkoolaisia myös seurakuntien ulkopuolelta. Moni lähtee talkoisiin, koska haluaa, että omasta kaupungista jää hyvä kuva, Simo Korkalainen sanoo.

Timo Hukan mukaan seurakunta aikoo nimetä herättäjäjuhlien toimikunnat kevään aikana.

Tavoitteena on, että Salon herättäjäjuhlien organisaatio käy tutustumassa Seinäjoen järjestelyihin ensi kesänä. Vuoden 2024 herättäjäjuhlilla Vaasassa Salon tapahtumaa mainostetaan jo omalla ständillä ja omilla materiaaleilla.

– Herättäjäjuhlat muodostavat ketjun, ja tulevien vuosien järjestäjät saavat käydä aiemmissa tapahtumissa katsomassa, miten kaikki järjestetään, Simo Korkalainen muistuttaa.

Salo on Korkalaisen mukaan hyvä paikka herättäjäjuhlille. Kaupungin sijainti on Etelä-Suomessa hyvä, ja täällä on mahdollista vierailla päiväseltään esimerkiksi pääkaupunkiseudulta, Turusta ja Tampereelta.

– Tarvitsemme kaiken mahdollisen majoitustilan Salosta ja lähialueilta. Lisäksi tarvitsemme karavaanialueen ja teltta-alueen, hän sanoo.

Korkalaisen mukaan herättäjäjuhlille tullaan paljon matkailuautoilla ja -vaunuilla. Paljonko karavaanareille tarvitaan tilaa, se riippuu järjestävän kaupungin majoituskapasiteetista.

– Esimerkiksi Nivalassa vuonna 2019 oli yksi hotelli, joka täytyi nopeasti. Siellä taisi olla 300 karavaanaria. Nilsiässä, jossa majoituskapasiteettia oli enemmän, karavaanareita oli vuonna 2017 ehkä 90.

Timo Hukan mukaan herättäjäjuhlien kanssa samaan saumaan osunee Turun Ruisrock, joka syö majoituskapasiteettia Turussa.

– Salon seudun majoituspaikat tulevat varmasti täyttymään. Onneksi tänne voi tulla päiväseltään esimerkiksi pääkaupunkiseudulta, Hukka sanoo.