Hiihtokeskusalan työntekijät uhkaavat joulunajan lakolla, koskisi kuuden keskuksen rinteitä

0

Hiihtokeskusalan työntekijät uhkaavat joulunpyhien ajan lakolla, kertoo Palvelualojen ammattiliitto PAM. Kuutta keskusta koskeva lakko alkaisi aatonaattona ja kestäisi kolme vuorokautta.

Lakko koskisi PAMin mukaan Rukan, Pyhätunturin, Levin, Vuokatin, Tahkon ja Ylläksen hiihtokeskusten rinteitä.

Edellinen työnseisaus samoissa hiihtokeskuksissa järjestettiin 1.–3. joulukuuta.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtajan Annika Rönni-Sällisen mukaan torstaina ilmoitetun lakon piirissä on kaikki rinnekeskuksissa tehtävä työ, joka kuuluu hiihtokeskusalan työehtosopimuksen piiriin. Tällaista työtä tekevät esimerkiksi rinnetyöntekijät, hiihdonopettajat ja välinevuokraamoiden työntekijät. Sen sijaan muiden työehtosopimusten alainen työ, mitä tehdään esimerkiksi keskusten hotelleissa ja ravintoloissa, jää Rönni-Sällisen mukaan lakon ulkopuolelle.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että ammattitaitoisen henkilökunnan poissaolo näkyisi hiihtokeskuksissa palveluiden hidastumisena ja supistumisena. Rinteiden aukioloaikoja jouduttaisiin supistamaan ja rinteitä sulkemaan.

Lappi muistuttaa, että kyseessä on yksi vuoden tärkeimmistä sesongeista hiihtokeskusyrityksille.

–  Kaikki tietysti tehdään, että pystytään pitämään rinteet auki, mutta voi olla, että joitakin keskuksia menee kokonaan kiinni. Varmasti jokainen keskus tekee kaikkensa, että keskus pystyttäisiin pitämään auki, Lappi sanoo STT:lle.

PAM: Kenenkään joulua ei haluta pilata, mutta muuta keinoa ei tilanteessa nähdä

PAM kertoo tiedotteessaan mahdollisen joulunajan lakon syyksi sen, että työnantajapuoli on haluton tulemaan vastaan alan palkkaratkaisussa.

PAMin mukaan alalla on tehty erittäin hyvää tulosta edelliskautena ja myös kuluva kausi näyttää erinomaiselta. Työnantajapuolen haluttomuus palkankorotuksiin kuohuttaa kenttää, PAM sanoo.

Rönni-Sällisen mukaan lakolla ei haluta pilata kenenkään joulua, mutta muuta keinoa ei tilanteessa nähdä.

Hiihtokeskusalan työehtosopimus päättyi lokakuun lopulla.

Marraskuun puolivälissä PAM kertoi katkaisseensa työehtosopimusneuvottelut. Marraskuun lopulla valtakunnansovittelija kertoi lopettaneensa työriidan sovittelun tuloksettomana. Valtakunnansovittelija katsoi tuolloin, että neuvotteluosapuolet Mara ja PAM olivat näkemyksiltään liian kaukana toisistaan.

–  Olemme puhuneet ostovoimaa tukevista korotustavoitteista, Rönni-Sällinen sanoo STT:lle.

Hän ei kommentoi julkisuuteen tarkemmin sitä, millaisia korotusehdotuksia osapuolet ovat neuvotteluissa käsitelleet.

–  Toivon kovasti, että ratkaisuun päästäisiin ennen joulua.

Mara: Täydellistä piittaamattomuutta yrityksille aiheutuvista vahingoista

Mara syyttää tiedotteessaan PAMin lakkouhkauksen olevan vastuuton, sillä parhaaseen joulusesonkiin ajoittuvan lakon tarkoituksena on aiheuttaa alan yrityksille ja niiden asiakkaille mahdollisimman suuri vahinko.

Lapin mukaan lakon ajoittaminen joulusesongin alkuun osoittaa piittaamattomuutta yrityksille aiheutuvista vahingoista. Vaikka lakkoa ei tulisikaan, pelkkä lakon uhkakin voi vaikuttaa negatiivisesti epävarmoihin asiakkaisiin, jotka epäröivät lähtöä joulunajaksi pohjoisen hiihtokeskuksiin, Lappi arvioi.

Lappi sanoo, ettei PAM olisi ollut missään vaiheessa aidosti valmis keskustelemaan työehtosopimusratkaisusta, joka turvaisi ”kohtuullisen palkkojen korotuksen, mutta turvaisi myös yritysten taloutta tilanteessa, jossa kotimainen kysyntä on laskussa ja kustannukset kovassa nousussa”.

–  Haluttomuus etsiä ratkaisua on ihmetyttänyt meitä. Tämä on hyvin poikkeuksellista. Meillä on pitkä historia neuvotteluista PAMin kanssa ja hyvästä yhteistyöstä, mutta tämä kierros poikkeaa kaikista muista olennaisella tavalla, Lappi sanoo.

Lapin mukaan PAMin esittämät väitteet tulevasta hyvästä kaudesta eivät pidä paikkaansa. Maran tiedotteen mukaan tuleva kausi ei ole läheskään yhtä hyvä edelliseen kauteen verrattuna, sillä lainojen korkojen nousu sekä kohonneet kustannukset heikentävät asiakkaiden ostovoimaa.

Lapin mukaan PAMille on esitetty palkankorotuksen lisäksi yhtenä vaihtoehtona kertaerää, jolla palkittaisiin työntekijöitä hyvästä viime kaudesta.

Lappi sanoo ymmärtävänsä, että elintarvikkeiden, lainojen korkojen ja sähkön hinnan korotukset koskevat toki työntekijöitä, mutta yhtä lailla ne vaikuttavat myös yrityksiin ja asiakkaisiin.

–  Etsimme edelleen ratkaisua, joka turvaisi sekä yritysten että työntekijöiden tilanteen, Lappi sanoo.

Elias Peltonen, Markku Uhari