Hyvinvointialue varautuu puhelinruuhkiin ja toivoo asiakkailta malttia – ”Asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään”

3
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen asiointipisteet ovat tammikuussa samoja kuin kunnissa nyt. Kuva: SSS-arkisto

Suuri sote-uudistus elää historiallisia hetkiä.

Tammikuun ensimmäisenä päivänä vastuu palveluista siirtyy kunnilta uusille hyvinvointialueille. Kyseessä on samaan aikaan valtava ja toisaalta ensi alkuun näkymätön muutos.

– Olemme onnistuneet hyvin, kun se ei näy asiakkaalle millään tavalla, asiakkuusjohtaja Pasi Oksanen Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta kuvailee tammikuun tavoitetta.

Kaikki sote-palveluiden asiakkuudet jatkuvat automaattisesti. Esimerkiksi kotihoidon asiakkaiden ei tarvitse joulukuun viimeisenä päivänä olla huolissaan, tuleeko kukaan seuraavana päivänä.

– Asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään, tiivistää Oksanen.

Myös asioinnin suorat puhelinnumerot säilyvät ennallaan.

– Haluamme korostaa viestiä, että asiakkaat ottaisivat edelleen suoraan sinne oman kunnan asiointipisteeseen yhteyttä.

Asiointipisteiden numerot pysyvät ennallaan, mutta puhelinvaihteiden numerot muuttuvat. Kuntien puhelinvaihteet eivät voi jatkossa automaattisesti kääntää puheluita sote-palveluihin.

Uudet vaihteiden numerot, asiointipisteiden numerot ja Varhan palvelut löytyvät hyvinvointialueen verkkosivuilta osoitteesta www.varha.fi.

Jatkossa Varha pyrkii tarjoamaan soittamisen rinnalla yhä enemmän sähköisen asioinnin kanavia, koska moni asiakas kokee verkossa asioinnin luontevaksi.

– Se on yksi meidän kärkihankkeitamme, sanoo Oksanen.

Vaikka asiakkaiden toivotaan luottavan arjen jatkuvan kuten ennenkin, yhteydenottojen uskotaan kasvavan vuodenvaihteessa.

– Jotkut saattavat lähteä vaihteen kautta hakemaan vastausta, miten saa jatkossa yhteyttä. Pyrimme lisäämään vaihteeseen resurssia, että siellä riittää kapasiteettia ottaa vastaan kaikki puhelut.

Oksanen arvioi, että iso muutos tuo tullessaan jonkin verran yllätyksiä. Esimerkiksi sote-palveluiden lukuisissa lomakkeissa voi ilmetä ongelmia, joita ei ole vielä havaittu.

– Olemme varautuneet siihen, että puhelimet ruuhkautuvat ja palveluissa voi olla hitautta vuoden alussa.

Ongelmista kannattaa heti ilmoittaa Varhaan. Se onnistuu esimerkiksi Varhan verkkosivuilla, jonne avautuu palautejärjestelmä tammikuun ensimmäisenä päivänä.

– Toivomme, että niistä raportoidaan meille, että saamme välittömästi kiinni havaituista ongelmista.

Mikä Varha?

  • Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha järjestää kaikille avoimen infotilaisuuden, jossa kerrotaan tulevasta hyvinvointialueesta ja sen palveluista.
  • Varha tutuksi -asiakasinfotilaisuus järjestetään ensi maanantaina 19. joulukuuta klo 18 verkossa. Infotilaisuutta voi seurata osoitteessa: bit.ly/VarhaLIVE. Tallenne tulee myöhemmin katsottavaksi Varhan verkkosivuille ja Youtube-kanavalle.
  • Infotilaisuudessa voi kysyä palveluista. Toiveita käsiteltävistä asioista voi myös laittaa ennakkoon lomakkeella, joka löytyy Varhan verkkosivuilta.
  • Mukana keskustelussa ovat hyvinvointialueen sote-palveluiden tulosaluejohtaja Mikko Pakarinen, ikääntyneiden palveluiden tulosaluejohtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen ja asiakkuusjohtaja Pasi Oksanen.
  • Jatkossa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen palvelut löytyvät kootusti osoitteesta: www.varha.fi.
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Salolainen
11 kuukautta sitten

Miksi pitäisi käydä?

Toivotaan parasta
11 kuukautta sitten

Aika näyttää, kuinka tässä uudistuksessa käy. Mutta pelkään, että hyvin ei käy, kun katsoo näitä viime ajan muutoksia eri hallinnoissa hommat ruuhkautuvat ja homma kokonaisuudessa ei toimi. Mutta toivotaan parasta ja pelätään pahinta.

Keijo K.
11 kuukautta sitten

Voimmeko sanoa, että ”Harha” järjestää tiedotustilaisuuden, jossa yritetään kertoa miten mahdottomasta saataisiin, mahdollisesti toimiva, Varha?