Jääkiekkoliigan seurojen liikevaihto kasvoi voimakkaasti – tukirahaa on tullut lähes 20 miljoonaa euroa kahden viime kauden aikana

0

Miesten jääkiekkoliigan seurojen yhteenlaskettu liikevaihto nousi viime kaudella 64 prosenttia toissa kaudesta. Yhteenlaskettu liikevaihto kipusi 114,6 miljoonaan euroon, ja liiketulos oli yli 4,4 miljoonaa euroa. Seurakohtainen liikevoitto nousi keskimäärin 296  000 euroon.

Luvut käyvät ilmi konsulttiyhtiö EY:n perjantaina julkaisemasta Liigan talousraportista.

–  Nämä ovat merkittävän hyviä lukuja. Neljästä tekemästämme raportista vain kaudella 2018–2019 Liigan liikevaihto oli korkeampi kuin nyt. Se oli samalla viimeisin kokonainen kausi ilman koronarajoituksia, Janne Aalto EY:n taloushallinnon neuvontapalveluista sanoi tiedotteessa.

Koronarajoitukset vaikuttivat osaan viime kaudesta. Vastaavasti valtiovallan tuet auttoivat Liigan seuroja.

EY:n raportin mukaan Liigan seurat ovat saaneet tukia yhteensä yli 19,5 miljoonaa euroa kahden edelliskauden aikana. Viime kaudella kustannustukea tuli yhteensä 9,6 miljoonaa euroa.

Saadut tuet vaihtelivat seuroittain paljon. Viime kaudella vähiten tukirahaa saivat KalPa ja Sport –  noin puoli miljoonaa euroa kumpikin –  kun toisessa ääripäässä Pelicansin tuet olivat noin miljoonan.

Liigan seuroista kymmenen ylsi positiiviseen liiketulokseen. Selvästi suurin liikevoitto oli Kärpillä, noin 2,5 miljoonaa euroa. Yli miljoonan euron liikevoittoon ylsivät Ilves ja Tappara. Viidestä liiketappiota kirjanneesta seurasta suurin liiketappio oli Lukolla, yli 2,4 miljoonaa euroa.

Jokerien paluu nostaisi Liigan liikevaihtoa

Raportissa arvioitiin myös, millainen talousvaikutus Jokerien mahdollisella paluulla olisi kotimaan pääsarjalle.

–  Jokerit olisi taloudellisesti yksi Liigan suurimmista seuroista ja pystyisi nostamaan liigaseurojen yhteenlaskettua liikevaihtoa arviolta noin 10–15 prosenttia, mikäli seuran kannattajatasot ja kiinnostavuus yltäisivät edes samalle tasolle kuin ennen KHL-reissua, Aalto arvioi.

Kauden kokonaiskatsojamäärä oli 1,29 miljoonaa silmäparia. Yleisömäärät jäivät tavoitteesta, mitä osaltaan selittää se, että kuluvan vuoden alussa osa seuroista pelasi tyhjille katsomoille koronarajoitusten takia. Yleisökeskiarvo oli 2  870.

Tapio Keskitalo