
- ”Kurvinen suoraan”, lukee pakettiauton kyljessä. Siinä loistavat myös somerolaisen Jani Kurvisen kasvot.
Vaaleja on niin tiheässä, että ehdokkaan ei kannata poistaa tarroja niiden välillä.
Jani Kurvinen on tuttu monesta yhteydestä. Hänet voi nähdä puku päällä johtamassa kaupunginvaltuustoa, räntäsateessa ohjaamassa liikennettä Autoliiton liiveissä tai tekemässä kotitilalla polttopuita haalarit päällä. Muun muassa.
Moneen suuntautuva toimeliaisuus on sukuvika, vanhempien ja isovanhempienkin perua.
– Isä oli leijonissa ja isäntäkerhossa, osallistui ahkerasti talkoisiin ja näytteli. Hän oli myös Autoliiton Someron osaston puheenjohtaja. Äiti toimi martoissa. Myös isovanhemmat olivat aktiivisia, Kurvinen kertoo.
Kurvisen tila Kökkö on vanhan Hämeen Härkätien varrella Someron Pitkäjärvellä. Paikka on luonteva matkailuyritykselle, sillä 1700-luvulla tilalla toimi kestikievari.
Kökkön tilan historia ulottuu 1500-luvulle. Jani Kurvisen isä osti paikan 1958.
Sukupolven vaihdos tehtiin 1993. Kurvisen isä kuoli kahta vuotta myöhemmin.
Kun 20-vuotiaasta Janista tuli isäntä, tilalla oli peltoviljelyä, sikoja ja metsää. Koulut siinä jäivät kesken, Kurvinen sanoo, mutta hän opiskeli yksityisoppilaana ylioppilas-merkonomiksi.
Lomamökkitoiminta oli alkanut jo 1960-luvulla äidin aloitteesta. Rantamökkejä oli kuusi, ja 1989 avattiin pieni leirintäalue.
– Oli meillä keskiolutkuppilakin, Kökkön Aittabaari, joka toimi 1800-luvun lopun liha-aitassa.
Jani Kurvinen omistaa Kökkön Lomamökit Oy:n yhdessä äitinsä ja isoveljensä kanssa.
– Ja minä olen yrityksen ainoa työntekijä, hän naurahtaa.
Puoliso Meira Kurvinen käy tehtaassa vuorotöissä Salossa.
Kurvinen on myös tuonut pellettejä, brikettejä ja lannoitteita Venäjältä 15 vuotta. Sen toiminnan lopettivat pakotteet, joita Venäjälle asetettiin Ukrainaan hyökkäyksen takia.
– Ei kyllä ole mitään haluakaan käydä nyt kauppaa venäläisten kanssa. Pelolla johtaminen on siellä silmiinpistävää. Kansa ei siellä pystyy valtaa vaihtamaan.

ja Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen arkistokuvassa. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila
Kunnallispolitiikkaan Kurvinen meni mukaan vuoden 1996 kuntavaaleissa. Nuorten tuottajien toimintaan osallistunutta miestä pyydettiin keskustan ehdokkaaksi, ja hän pääsi läpi ensi yrittämällä.
Sen jälkeen Kurvinen on istunut suurimman osan valtuustovuosista kaupunginhallituksen pöytäkunnassa, jäsenenä tai valtuuston puheenjohtajana.
– Innostuin politiikasta heti tosi kovin, ja harmittelin, että miksi lähdin mukaan vasta nyt, Kurvinen kertoo – edelleen innoissaan.
Kunnallispolitiikka vei keskustan nuorten piirin puheenjohtajaksi ja keskustanuorten liittohallitukseen. Puolueen Varsinais-Suomen piirin puheenjohtajana Kurvinen oli seitsemän vuotta vuoteen 2018 asti. Piirien puheenjohtajat kuuluvat myös puoluehallituksen.
Eduskuntavaalit ja eduskuntatalokin tulivat Kurviselle tutuiksi somerolaisen kansanedustajan Mauri Salon vaalipäällikkönä ja eduskunta-avustajana.
Itse Kurvinen oli ensimmäisen kerran ehdolla eduskuntaan keväällä 2015. Tuloksena oli ensimmäinen varasija. Samoin kävi vuonna 2019. Ensi kevään vaaleissa hän on jälleen ehdolla.
– Tilastollisesti eduskuntaan päästään kolmannella yrittämällä, Kurvinen sanoo.
– Ja nyt olen taas viisaampi ja kokeneempi kuin viime kerralla.

Keskustan kannatus on mittauksissa pudonnut kymmenen prosentin tietämille. Kurvisen mukaan puoluetta painaa edelleen Juha Sipilän hallituksen taakka. Suomi kuntoon -teemalla leikattiin kaikilta.
– Hallitukseen meno oli yllätys niin puoluehallitukselle kuin meille puoluevaltuuston jäsenille. SDP:n puheenjohtajan Antti Rinne halusi hallituksen keskustan mieluummin kuin kokoomuksen, ja demarit hyväksyivät kaikki keskustan ehdot.
Kurvinen arvioi, ettei Sipilän hallituksen juustohöylätyyli vaikuttanut suuresti juuri kenenkään henkilökohtaiseen talouteen, ”mutta kun kaikilta leikataan, kaikista tulee vihollisia”.
– Pidämme itseämme asioiden hoitajapuolueena, ja sitä tehdään jopa oman kannatuksen hinnalla.
– Politiikkaa on kuitenkin tehty ajassa. Yrityksiä ei ole kaatunut, eikä verotusta ole kiristetty. Edelliseen hallituskauteen verrattuna kulkutaudin ja sodan vuoksi valtio on velkaantunut ennennäkemättömällä vauhdilla. Seuraava hallitus joutuu sopeuttamaan.
Kurvinen uskoo, että gallupit tasaantuvat kevääseen mennessä keskustalle säälliseksi vaalitulokseksi.
Kunnalliset ja maakunnalliset luottamustehtävät tukevat Kurvisen mukaan toisiaan. Yhtä lailla käytännön työnteko tilalla antaa uskottavuutta. Kurvinen ei kuitenkaan pidä hyvänä, että kansanedustajilla on tehtäviä joka tasolla.
– Kansanedustaja voisi minusta olla mukana oman kunnan politiikassa tai aluehallinnossa, mutta ei molemmissa. Tässä edustajien pitäisi käyttää omaa harkintaa.
Varsinais-Suomessa puolueet kokoomusta lukuun ottamatta päättivät vähentää monessa paikassa vaikuttavien henkilöiden luottamustoimia. Niinpä Kurvinenkin jätti pitkäaikaisen paikkansa Varsinais-Suomen liiton hallituksessa.
Vuodenvaihteessa sosiaali- ja terveyspalvelut ja pelastustoimi siirtyvät kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle. Kurvinen pitää usean hallituksen aikana valmisteltua sote-uudistusta välttämättömänä.
– Kunnat ovat jo pitkään odottaneet, että joku muu hoitaa soten. Ei ole huolehdittu kiinteistöistä, eikä henkilöstön pysyvyydestä. Sote-menot ovat myös nousseet enemmän kuin minkään kunnan tulot, eikä kunnilla ole resursseja huolehtia palveluista.
Hyvinvointialueenkaan resurssit eivät riitä, jos ei puututa rakenteisiin.
– Kunnan rajat eivät ole paras peruste, kun päätetään terveysasemien paikoista. Moneen palveluun saadaan parannusta, kun maakuntaa tarkastellaan helikopteriperspektiivistä.
Jani Kurvinen ei vetäydy merkkipäivänään matkoille, mutta vastaanottoakaan ei ole.
– Ensi kesänä Kökkössä juhlitaan, hän lupaa.
Jani Kurvinen 50 vuotta
Syntynyt: 12.12.1972 Somerolla
Ammatti: yrittäjä
Koulutus: yo-merkonomi
Nykyisiä luottamustehtäviä: Someron kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuutettu ja hallituksen jäsen, keskustan puoluevaltuuston jäsen, Autoliiton Salon osaston puheenjohtaja, Kunnallisalan kehittämissäätiön hallituksen jäsen, Someron yrittäjät ry;n puheenjohtaja, Hämeen Härkätie ry:n hallituksen jäsen, Suur Seudun Osuuskaupan edustajiston jäsen.
Perhe: vaimo, neljä lasta
Motto: Kaikki hommat, ku on luvattu, tehdään!
Itse odotan keskustalta vastausta muiden puolueiden kykyyn ajaa yleistä etua. Keskusta on tällä vaalikaudella näyttäytynyt mediassa jarruna niin Tunnin junalle, tehokkaammalle luonnonsuojelulle, EU:n metsäpolitiikalle, saamelaiskäräjälaille kuin monille muille yleisen edun kannalta tärkeille uudistuksille ja kehitykselle.
Jatkuva yhteisten tavoitteiden jarruttaminen saa aikaan käsityksen puolueesta, joka olisi valmis ajamaan lähinnä omaa etuaan. Sikäli puolueen kannatuksen lasku on ansaittu, jos toki valtavan kovalla ja ennen kaikkea suoraselkäisellä työllä mahdollisesti joskus oikaistavissa.