”Jatkuvasti muuntuva virus pitää pandemiaa yllä” – koronan ja influenssan ilmaantuvuudet nousussa Varsinais-Suomessa

0

Koronaviruksen ilmaantuvuus nousee tasaisesti Varsinais-Suomessa, ja sen rinnalla on alkanut myös influenssaepidemia.

Koronaviruksen ilmaantuvuus on nyt Varsinais-Suomessa 482 sataatuhatta asukasta kohden kahden viikon ajalta, sairaanhoitopiirin tiedotteessa kerrotaan.

Myös sairaalakuormitus on edelleen kohonnut. Tiistai-aamuna Tyksin sairaaloissa oli hoidossa 36 koronapositiivista potilasta, joista puolet oli hoidossa koronavirusinfektion vuoksi. Muilla potilailla koronavirus todettiin lisälöydöksenä. Perusterveydenhuollon vuodeosastoilla oli tiistai-aamuna yhteensä 68 koronapotilasta.

Koronapandemian jatkumisen lisäksi Varsinais-Suomessa on alkanut influenssaepidemia.

– Influenssa A:n epidemiakynnys ylitettiin 10. joulukuuta. Kyseessä on aikainen ajankohta, sillä yleensä epidemia alkaa vasta vuodenvaihteen jälkeen, Tyksin infektiolääkäri Harri Marttila toteaa sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Koronaviruksestakin on jälleen havaittu uusia muunnoksia.

– Jatkuvasti muuntuva virus pitää pandemiaa yllä. Tartunnat sairastuttavat nyt suhteellisesti enemmän ikääntyneitä, mikä tarkoittaa myös sairaalakuormituksen pysymistä korkeana, Marttila sanoo.

Koronavirustauti on todettu tänä vuonna laboratoriovarmistetusti noin 86 000 varsinaissuomalaisella.

– Arvioimme, että vuonna 2022 vähintään puolet väestöstämme on sairastanut koronan, sillä moni on todennut taudin kotitestillä, Marttila tuumaa.

Suojautumista herkästi tarttuvia viruksia kohtaan kannattaa jatkaa.

– Rokotukset, turvavälit, käsien pesu ja hihaan yskiminen ovat edelleen suositeltavia toimintatapoja. Olemme päässeet taistelussa koronavirusta vastaan niskan päälle, mutta vielä on liian aikaista julistaa voittajaa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vt. johtaja Mikko Pietilä muotoilee tiedotteessa.