Mies kävi käsiksi kasiluokkalaiseen poikaan kesken liikuntatunnin Halikossa

32

Halikossa Armfeltin koulun lähellä sattui keskiviikkona aamupäivällä välikohtaus, jossa mies kävi käsiksi kahdeksasluokkalaiseen poikaan.

Tapaus sai alkunsa, kun joukko oppilaita oli Postintiellä kävelylenkillä liikuntatunnilla kello 11:n paikkeilla. Välikohtaukseen joutuneen pojan läheinen kertoo, että yksi pojista oli heittänyt lumipallon autoa kohti.

Auto oli pysähtynyt ja autoilija noussut ulos autosta. Mies oli kehottanut lumipallon heittänyttä poikaa tulemaan luokseen selvittämään asiaa. Lumipallon heittäneen pojan sijaan tapausta meni kuitenkin selvittämään toinen poika suojellakseen heittäjää.

– Mies oli napannut poikaa hihasta kiinni, raahannut autonsa toiselle puolelle ja hakannut päätä auton takasivuikkunaa vasten. Siinä kohtaa poika oli rimpuillut pois miehen otteesta ja juossut karkuun, pojan läheinen kertoo.

Mies oli noin 30–40-vuotias. Oppilaat olivat kuvanneet tilannetta videolle, jossa näkyy teko sekä auton rekisterinumero. Mies pakeni pois tapahtumapaikalta.

Tapauksesta on tiedotettu koulussa Wilma-viestillä, jonka myös Salon Seudun Sanomat on nähnyt. Asiasta on myös ilmoitettu poliisille. SSS ei tavoittanut poliisia kommentoimaan tapausta.

Armfeltin koulun apulaisrehtori Juhani Metsäpelto kertoo, että tapauksesta on oltu yhteydessä asianomaisten huoltajiin ja asiaa selvitetään poliisin kanssa.

– Tällaista tilannetta ei ole tullut aiemmin vastaan. En ole keksinyt syytä, mikä oikeuttaa aikuisen ihmisen käyttäytymään noin. Tuollainen ei ole perusteltavissa, Metsäpelto sanoo.

Poliisi kuulusteli poikaa koulussa terveydenhoitajan kautta. Poika kävi näyttämässä vammojaan päivystyksessä.

– Hänellä on silmäkulmassa haavat miehen kynsistä, niska nyrjähtänyt ja kova päänsärky, läheinen kuvailee.

Läheinen kertoo, että poika on tapauksen johdosta luonnollisesti hyvin järkyttynyt.

– Katsotaan, miten hän saa nukutuksi yöllä. Sen perusteella päätetään kouluunmeno torstaina. Kipujen takia estettä sille ei ole. Kotiin tultuaan poika halusi lähteä nuokkariin näkemään kavereitaan.

Läheisen mukaan poika halusi tuoda asian julkisuuteen paristakin eri syystä.

– Ei kannata heitellä lumipalloja eikä vieraiden aikuisten kanssa kannata jäädä selvittämään asioita tällaisissa tilanteissa, koska siinä voi käydä huonosti.

32 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ne nuoret
2 kuukautta sitten

Hyvä esimerkki myös muille saman ikäisille, miten voi käydä, kun hölmöilee. Valitettavasti ymmärrän täysin autoilijaakin.

Rami
2 kuukautta sitten

Eihän tilanne missään tapauksessa oikeuta aikuista kiinni käymään, mutta kyllä tänä päivänä kannattaa myös melko tarkkaan pohtia mitä tekee.

Viikonloppuna Märynummella nuoriso heitteli juhlatilan ikkunoihin kovia palloja ja pakeni luonnollisesti heti, kun kohti vilkaisi. Myöhemmin yöllä kivikovat pallot sinkoilivat taksin kylkiin vpk:n kalliolta. Ei ole ihme, jos joku hermostuu.

Yksi mamma 75
2 kuukautta sitten
Reply to  Rami

Näin nuoret kokeilevat, mitä kaikkea voidaan tehdä ilman seuraamuksia, koska laki suojelee tavallaan. Laissa on lasten oikeudet, on jäänyt pois pykälä lasten velvoitteista ja velvollisuuksista. Jo päiväkotilapsikin tietää, ettei saa torua lujasti.

Marko
2 kuukautta sitten
Reply to  Yksi mamma 75

Lasten tekemiset ovat huoltajien vastuulla. Valitettavasti nuo nykyajan huoltajat ovat yhtä vastuuttomia kuin lapsensa, mihin se kalikka karahtaakaan? Lapset eivät ole rikosvasuussa, mutta korvausvastuussa kyllä, jos aiheuttavat vahinkoa.

Autoilija oli oikeassa, sanoo laki mitä sanoo. Länsimaissa on menty kasvatusmetodeissa täysin pieleen. Lapsista kasvatetaan narsisteja paapomalla ja täyttämällä kaikki mielihalut hinnasta välittämättä. Narsismi on totaalisesti epäonnistuneen kotikasvatuksen tulos, ja lopputulos on nähtävillä.

Kun täällä jo vanhempikin väestö kuvittelee omaavansa vain oikeuksia, niin eipä kannata ihmetellä, mistä lapset ovat kuvitelmansa omineet. Lapsi näes oppii matkimalla.

Olli P.
2 kuukautta sitten

Jutun viimeinen kappale oli hyvä yhteenveto, varsinkin ”ettei kannata heitellä lumipalloja”.

Ajorauha
2 kuukautta sitten

Toivottavasti hölmöily nyt loppuisi. Riittää, kun verottaja kiusaa autoilijoita. Yhtään enempää ei kiusantekijöitä kaivata.

Jussi
2 kuukautta sitten

Kuusikymmentäluvulla tämä oli normaali käytäntö, ja suotavaa olisi edelleenkin. Eli ilkivallantekijä tunsi kyllä nahoissaan, mikä oli seuraus, jos jäi teostaan kiinni.

Keijo K.
2 kuukautta sitten
Reply to  Jussi

Onko menty liian pitkälle noiden pahantekijöiden oikeusturvan suhteen? Nykyään jo rikollisillakin on oikeuksia enemmän kuin tekojensa kohteiksi joutuneilla. Rehtori tuntuu olevan myös sitä mieltä, että on vain toinen osapuoli syyllistynyt väärään tekoon. Eikö hänellä ole käsitystä, miten jotkut oppilaista käyttäytyvät?

Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan
2 kuukautta sitten
Reply to  Jussi

Jussi on niin oikeassa tässä asiassa. Ilkivallan tekijä joutui aina vastuuseen ennen aikaan. Tuli jälki-istuntoa koulussa ja myös omat vanhemmat rankaisivat tyhmyydestä tavalla tai toisella. Mutta nykyään ote on lipsunut niin kotona kuin koulussa.

Ihmetellä pitää myös, missä valvova opettaja oli, jos ei ohjaamassa nuoria liikuntatunnilla.

Sara
2 kuukautta sitten

Olisi autoilijakin voinut hillitä hermonsa ja jutella tai huutaa mutta ei käydä käsiksi toiseen.

Repa
2 kuukautta sitten

Missä oli valvova opettaja, tauolla opettajanhuoneessa?

Asko
2 kuukautta sitten
Reply to  Repa

Jos oli kyseessä liikuntatunti, niin missä on opettajan vastuu? Eikö opettajan olisi alun perin pitänyt puuttua pallojen heittelyyn ja ainakin
siinä vaiheessa puuttua, kun tilanne eskaloitui. Mitä jos kuskin huomio olisi toisessa tilanteessa herpaantunut ja liukkaalla kelillä ajanut jonkun yli?

Ehdottaisin tasapuolisuuden nimissä kuskille yhteiskuntapalvelusta muutama kuukausi suorittamaan liikuntaopettajan virkaa, niin saataisiin vielä meidän nuoristakin kelpo veronmaksajia.

Allan
2 kuukautta sitten
Reply to  Asko

Mitäpä opettaja olisi asialle voinut tehdä? Eipä juurikaan mitään, kun voi herkästi olla syytteessä, ja jos ei joudu syytteeseen, niin vanhemmat alkavat uhkailemaan. Äskettäin opettaja hävisi oikeudessa, kun yritti poistaa häiriköivää oppilasta luokasta. Vanhemmat uhkailevat opettajia jo pelkästään siitä syystä, etteivät kultamussut saa tarpeeksi hyviä numeroita. Silti olen sitä mieltä, että autoilija menetteli väärin, kun aloitti hakkaamisen. Nuoria on kuitenkin kenenkään turha puolustaa ja etenkin vetoamalla, että niin tehtiin ennenkin. On myös turha vedota nuorten huonoihin oloihin niin kuin on jollain tapana. Eivät nuoret olleet ennenkään aivottomia ameeboja eikä nykyäänkään. On paljon nuoria, jotka eivät ennenkään tehneet hölmöyksiä. Ja ennen… Lue lisää »

Veka
2 kuukautta sitten

Hirveän moni tuntuu olevan pahoinpitelijän puolella täällä. Mitä ihmettä? On väärin ja typerää heitellä autoja lumipalloilla, mutta ei se oikeuta toiseen kajoamiseen.

Keijo K.
2 kuukautta sitten
Reply to  Veka

Pitääkö vaan kylmän rauhallisesti ottaa vastaan se haistattelu ja nimittely, jota se ”rohkea” menee antamaan?

Veka
2 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K.

Kyllä. Ei haukku haavaa tee.

Tammisiltalainen
2 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K.

Ei. Minä vastaisin kyseisessä tilanteessa lupavapaalla sumuttimella. Yhden kun näyttävästi sumuttaa, niin muutkin ehkä ymmärtävät.

Aikanaan Turussa juostiin sateessa ravirataa ympäri. Mies- ja naismaikka vaan kuhertelivat autossa sateensuojassa.

Entinen nuori
2 kuukautta sitten

Eihän lehtijutun mukaan tämä poika ollut pallon heittäjä. Muistan, kun lapsena ja nuorena 80-luvulla tehtiin ihan samanlaisia hölmöilyjä kuin nyt, ihan jokainen.

Marko
2 kuukautta sitten
Reply to  Entinen nuori

No, me ei tehty 60-luvulla, olisi tullut kotona seurauksia: pellolle töihin ja tikkaripäivä jäihin. Ehkä se kasvatus on mennyt pieleen sitten 80-luvulla, vai? Puolustelemallahan näistä kasvaa kunnon kranaatinheittelijöitä, kuvaannollisesti.

Entinen nuori
2 kuukautta sitten
Reply to  Marko

En kyllä usko, ettet koskaan mitään tehnyt. Kyllä meitäkin rangaistiin, jos jäätiin kiinni. Aina ei jääty. Tämä vaan on valitusvirsi, että nuoret ovat kamalia. Se virsi on kaikunut sukupolvesta toiseen.

Marko
2 kuukautta sitten
Reply to  Entinen nuori

Eipä meillä ollut koulun vieressä autoja. Voit sulkea silmäsi siitä mitä nuoret tekevät. Lehdestä saat lukea puukotuksista ja muista väkivallan muodoista. Siinä peräkylässä missä asuin ei todellakaan ollut nuorisojengejä hakkaamassa toisiaan. Tuo sinun asenteesi on naurettava. Mene katsomaan vaikka öisin johonkin metroaseman nurkille mitä sinun nuoresi puuhaavat, voisi asenteet muuttua. Ainakin pitäisi.

Entinen nuori
2 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Luulen, että minulla on asenne kohdillaan. Ongelmia on, on ollut ja tulee olemaankin. Mutta eivät kaikki nuoret silti ole pöljiä, niin kuin ilmeisesti sinun mielestäsi ovat. Siellä peräkylässä vissiin istuttiin pyhäkoulussa kesät talvet.

Marko
2 kuukautta sitten
Reply to  Entinen nuori

En ole käynyt pyhäkoulua. Oletko kuullut sellaisen sanonnan, että luulo ei ole tiedon väärtti? Jatka vaan luulemista, niin me jatketaan tietämistä, pysyy tasapaino.

Tarmo
2 kuukautta sitten
Reply to  Entinen nuori

Kyllä näin oli. Joitakin latojen ikkunoita hajoitettiin ja mopoja viritettiin ja ajettiin poliisia ja vihaisia ihmisiä karkuun mopoilla. Aivan normaalia elämää aikuisena elän nyt, enkä ole narsisti. En kuitenkaan muista, että kukaan ulkopuolinen olisi kiinni jäätyäni kolttosista käynyt kiinni.

Valoja päälle
2 kuukautta sitten

Näitä kommentteja lukiessani aloin piruttain miettiä, mitä jos olisi ollut päinvastainen tilanne. Eli jos aikuinen mies olisi heittänyt kyseisen lumipallon yms. Sitten oltaisiin kauhean dramaattisia, että miten ja kuinka huonoon suuntaan tämä yhteiskunnta on menossa, kun lapset käyvät aikuisiin käsiksi.

Hei aikuiset ihmiset oikeasti! Tämä mitä nuori teki, ei ollut oikein, mutta mikään käytös ei oikeuta käyttämään väkivaltaa, paitsi jos on itsepuolustuksesta kysymys. Oliko tässä kysymys siitä? No ei ollut, joten lopettakaa tuo saarnaaminen ja katsokaa tilanne molempien ihmisen näkökannasta tilanne eikä vain sen osapuolen, jota itse edustat eli aikuisen.

Pertti
2 kuukautta sitten

Minkä takia tämä toinen, joka ei heittänyt palloa, meni autoilijan luokse? Mitä asiaa hänellä voi olla? Jos hän meni miehen luokse uhoamaan, mies teki täysin oikein.

Äidin ja isin kullanmurun kohtelusta rikostutkinta. Onko poliisilla liikaa ressusseja vai riittääkö julkisuus tutkinnan syyksi?

Entinen nuori
2 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Väkivalta riittää syyksi.

Tammisiltalainen
2 kuukautta sitten
Reply to  Entinen nuori

Nykyisin vain rikollisilla on oikeuksia. Ei pidä ihmetellä, miksi sivulliset eivät puutu ryöstöihin tai väkivallantekoihin. Ei haluta joutua syytteeseen. Nuoret kyllä tietävät hyvin, miten toimia. Yksi tekee likaisen työn, ja toinen menee provosoimaan.

Pitääkö sivullisten alkaa valvoa kyseisen koulun liikuntatunteja, kun opettajaa eikä koulua kiinnosta?

Entinen nuori
2 kuukautta sitten

Ehkä sun kanattaa mennä valvomaan, niin ovat sitten kiltisti.

Boomereilla vain väkivalta ratkaisu kaikkeen
2 kuukautta sitten

Tämä keskustelu kuvaa, miten sairasta porukkaa ns. boomerit ovat. Koululainen heittää pyhää lehmää eli autoa lumipallolla. Ei siis ihmistä vaan esinettä. Sen katsotaan oikeuttavan raakaan väkivaltaan ja uhoamiseen lasta kohtaan. Päätä hakataan auton ikkunaan.

Ihmisyys on tuommoisesta kaukana

Keijo.K
2 kuukautta sitten

Olitko mahdollisesti tilanteessa? Tiedät kuitenkin tarkkaan, mitä on tapahtunut, mahdollisesti osallistunut liikuntaan?

Allan
2 kuukautta sitten

Äläpä yleistä.
Kommentoin uudelleen.
Aikuinen toimi väärin, kun kävi käsiksi nuoreen.
Niin ei pidä tehdä kenellekään. Teko on täysin tuomittava ja toivottavasti tuomio tuleekin.
En kuitenkaan hyväksy sitä lumipallo heittelyäkään, koska nuoriso oli liikenteessä ja lumipallo olisi voinut vahingoittaa tai jopa tappaa ihmisen siitä riippuen mihin lumipallo olisi voinut osua. Vaikkapa tuulilasiin.
Lumipallon heittely ei kuulu liikenteeseen missään olosuhteissa ja sitä ei pidä millään tavalla puolustella. Piste.
Siltikään se ei oikeuta käsiksi käymistä.
Eikä kummankaan osapuolen puolustelua.

Esitä joku ratkaisu nykynuorten rötöstelyn lopettamiseksi, ennenkuin joku höyrypää aikuinen tekee jotain vielä kamalampaa.