Ministeriöt antoivat luvan Salon sairaalan uudisrakentamiselle

5
Salon sairaalanmäellä rakennetaan uutta ja korjataan vanhaa yli 60 miljoonalla eurolla. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon sairaalan uudisrakentaminen voi alkaa ensi vuonna. Hanke vaati vahvistuksen sekä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) valtuustolta että sosiaali- ja terveysministeriöltä, valtiovarainministeriöltä ja sisäasiainministeriöltä. Ministeriöistä saadun ennakkotiedon mukaan ne ovat hyväksyneet Varhan investointisuunnitelmat, kertoo hyvinvointialueen talousjohtaja Arja Pesonen.

Aluevaltuusto hyväksyi sairaalan uudistamisen keskiviikkona.

Salon kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri hyväksyivät Salon sairaalan hankesuunnitelman kesällä 2021. Sen jälkeen on sairaalanmäellä tehty aluesähköjärjestelyjä ja korjattu sairaalan B-osan 0-kerrosta.

Salon kaupunki myönsi sairaalahankkeelle rakennusluvan marraskuussa. Lupa sallii sekä tilojen purkamisen että kahden uuden laajennusosan rakentamisen.

Kymmenien miljoonien hankkeen varsinainen käynnistäminen on vaatinut sote-uudistukseen liittyen hyväksynnän sosiaali- ja terveysministeriöltä.

Luvan saamiseen on Varsinais-Suomessa suhtauduttu luottavaisesti, ja hanketta on viety eteenpäin. Toteutussuunnittelu ja projektinjohtourakoitsijan kilpailutus ovat käynnissä.

Maanrakennustyöt on tarkoitus käynnistää ensi keväänä. Uusien osien rakentaminen alkaa kesällä 2023 ja syksyllä 2025.

Rakennustyöt saadaan arvion mukaan päätökseen syksyllä 2027. Sen jälkeen puretaan vielä käytöstä poistuvat kiinteistön osat. Pihatöineen urakan pitäisi olla valmis keväällä 2028.

Maanrakennustyöt sairaalalla on tarkoitus käynnistää ensi keväänä. Uusien osien rakentaminen alkaa kesällä 2023 ja syksyllä 2025. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Muun muassa Ukrainan sota ja sen aiheuttamat talouspakotteet ovat nostaneet rakentamisen hintaa puolentoista vuoden takaisista laskelmista.

Salon sairaalan päivän arvio on 62,5 miljoonaa euroa. Hyvinvointialueen talousarvioon ja -suunnitelmaan hankkeelle varattiin vajaat 60 miljoonaa euroa.

Asian päätöksentekoon valmistelleen hyvinvointialueen kiinteistöjohtajan Timo Seppälän mukaan urakat on sidottava tulevina vuosina rakennuskustannusindeksiin hankkeen pitkäkestoisuuden takia. Lopullinen hinta riippuu kustannusten kehityksestä.

Salon sairaala on hyvinvointialueen ainoa Turun ulkopuolinen suuri rakennusinvestointi.

Sairaalan lisäksi hyvinvointialueen investointiohjelmasta löytyvät Salosta Alhaisten Senioritalo ja IoT Campuksen vanhusten yksikön toinen osa.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue päätti vuoden viimeisessä kokouksessaan ensi vuoden talousarviosta sekä tulevien talous- ja investointisuunnitelmista. Päätökset olivat yksimielisiä.

Hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen kertoi, että ensi vuoden rahoitus on ohjattu peruspalveluihin. Myös valtion hyvinvointialueen tehtäviin kohdistama rahoituksen kasvu kohdennetaan peruspalvelujen vahvistamiseen, ei erikoissairaanhoitoon, hän painotti.

Hyvinvointialueen ensi vuoden talousarvio on noin 99 miljoonaa euroa alijäämäinen. Toimintakulut ovat runsaat 2,3 miljardia euroa.

Hyvinvointialueen rahoitus tulee pääasiassa valtiolta. Alijäämä pienenee valtion rahoituksen kasvaessa, mutta tasapainotettavaa jää senkin jälkeen yli 62 miljoonaa euroa.

Alijäämä pitää kattaa vuoden 2025 loppuun mennessä.

– Tasapainottamiseen tarvittava muutosohjelma rakennetaan palvelustrategian mukana ensi vuonna, sanoi Martikainen valtuuston kokouksen aluksi.

Vuoden vaihtuessa vaihtuu myös hyvinvointialueen valtuuston puheenjohtaja.

Aiemmin tehdyn sopimuksen mukaisesti Ari Korhonen (sd.) erosi tehtävästä vuoden viimeisessä kokouksessa, ja seuraajaksi valittiin kansanedustaja Aki Lindén (sd.).

Jutun alkuun on lisätty 15.12.2022 klo 9.45 myös valtiovarainministeriö ja sisäasiainministeriö.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Salon kaupunki maksaa
11 kuukautta sitten

Taas remontoidaan Salon aluesairaalaa niin kuin viimeksi, kun tekonivelkirurgiaa piti keskittää Saloon tai ainakin näin väitettiin. Nyt tilanne on se, että Salossa ei taideta juurikaan tehdä näitä leikkauksia, vaan ne tehdään Turussa, jossa jonot 1 000 potilaan luokkaa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri osasi hyvin pelata pelinappulansa, sillä silloinkin Salon kaupunki astui ansaan ja joutui maksumieheksi. Ettei vaan taas samat metkut mielessä.

Rami
11 kuukautta sitten

Kyllä tässä niin käy. Uudisrakennuksen myötä Salosta vähenee kymmeniä erikoissairaanhoidon paikkoja, joita ei tälläkään hetkellä ole riittävästi. Tästä ei paljon meteliä pidetä. Toki sairaala on huonokuntoinen ja vanhanaikainen, mutta suunnitelma on järjetön, ja budjetin tiedetään olevan aivan liian pieni.

Todennäköisesti sairaalaa rakennetaan turkulaisella matematiikalla, jonka tuotoksia voi seurata vaikka Logomon sillan laskelmista ja todellisista tuloksista.

Yksi mamma 75
11 kuukautta sitten
Reply to  Rami

Se mitä tarvitaan on, että kaupunki järjestää hoivapaikat meille ikääntyneille asukkailleen niin, ettei ambulanssien tarvitsisi kuskata meitä kodin ja päivystyksen väliä edestakaisin. Saisivat sairaalan päivystyksen toimimaan paremmin.

Tammisiltalainen
11 kuukautta sitten

Ei Salo tuota enää maksa, vaan Varha. Sairaalan rakentamisesta päättävissä Varhan hallintoelimissä on kyllä salolaisiakin poliitikkoja. Varha ei kustannuksista välitä, ja se on tämän uuden väliportaan hallintohimmelin suurin virhe.

Nyt jo hyvinvointialueet miettivät, voisivatko ottaa lainaa vuonna 2024. Kaupungin tasolla veronkorotukset henkilöityvät poliitikkoihin, mutta hyvinvointialueen tasolla ne häviävät maakuntatasolle.

Lasse Reunanen / Salo
11 kuukautta sitten

Salon sairaalanmäkeä on vuosikymmenten aikana uusittu paljon ja vieläkin uutta tulee. SSS voisi tehdä jutun niistä sairaalan rakennusmuutoksista – mitä missäkin kohdin ennen ollut ja mitä kenties jo kokonaan poistunut. Itsekin siellä jossain aikoinani synnyin, mutta en tarkemmin tiedä synnytyssalin sijainnista silloin.