Huolla, korjaa ja korjauta tavaroitasi – näin vietät jätteetöntä joulua

0
Siivouspäivä-kirppistapahtuma järjestetään 26.8. Kuva: TS-arkisto/Jane Iltanen

1. Älä tuota turhaa jätettä

Lajitteluasemille tuodaan tähän aikaan vuodesta ihan liikaa vielä käyttökelpoista tavaraa. Esimerkiksi puujätekasassa makaa surullisen näköisenä ehjiä tuoleja ja pöytiä, joiden ääreen voisi kerääntyä nauttimaan jouluateriaa. Ennen kuin ostat, harkitse, tarvitsetko todella uutta. Voisiko tarvitsemasi tuotteen lainata ostamisen sijaan?

2. Lahjoita tarvitseville, myy eteenpäin

Käyttökelpoinen tavara ei ole jätettä. Älä tuo sitä lajitteluasemalle tai lajittele jäteastiaan, vaan anna eteenpäin tarvitsevalle. Ehjiä huonekaluja, astioita ja valaisimia voi lahjoittaa esimerkiksi sosiaalisen median annetaan-ryhmissä tai nettikirpputorilla. Tavara- ja vaatelahjoituksia ottavat vastaan useat hyväntekeväisyysjärjestöt ja kierrätyskeskukset. Usein lahjoituksia ottavat vastaan myös oman alueen seurakunnat. Voit myös myydä käyttökelpoiset tavarat live- tai nettikirpputoreilla.

3. Huolla, korjaa ja korjauta tavaroitasi

Jätteen syntyä voi ehkäistä huoltamalla hankintojaan. Hyvänä esimerkkinä ovat kengät ja vaatteet, joita hoitamalla niiden ikä pitenee. Vinkkejä erilaisten kenkien huoltoon löytyy muun muassa Marttojen sivuilta.

4. Älä osta uutta vaan second handia

Jos tarvitset uutta, selaa ensimmäisenä läpi some- ja nettikirpputorit, käy kirpputoreilla ja vieraile second hand -liikkeissä. Vaatteita, vintagea ja kodintekstiiliä voi hankkia pienellä kilohinnalla esimerkiksi LSJH:n poistotekstiilimyymälästä.

5. Osta kestäviä ja pitkäikäisiä tuotteita

Älä hurahda tähdenlennon lailla kuoleviin villityksiin, äläkä kääri joululahjapakettiin turhaa krääsää vain siksi, että on kiva nähdä perheenjäsenten avaavan kassikaupalla lahjapaketteja. Nykyisten kulutustottumusten vuoksi ihmiskunta käytti uusiutuvat luonnonvaransa tänä vuonna jo 28. heinäkuuta.

6. Anna aineeton lahja

Jälkikasvu kannattaa totuttaa pienestä pitäen arvostamaan yksinkertaisia asioita: olemaan kiitollinen vähästäkin ja arvostamaan yhteisiä hetkiä tavaroiden sijaan. Antaudu leikkiin lasten kanssa, lue heille kirjaa, telmi pulkkamäessä. Tee perheen kesken yhteinen joulunäytelmä ja valmista lasten kanssa välipäivinä pitsaa ylijääneistä jouluherkuista. Anna hieronta hartiansa jumiin saaneelle etätyöläiselle. Luo lumet isovanhempien tai naapurin pihasta. Tilaa vanhemmille kotisiivous, tai auta heitä itse jouluvalmisteluissa.

7. Hanki ruokaa vain sen verran, kuin syöt

Saa Syödä! -sivuston mukaan koko maailmassa noin 30 prosenttia kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy hävikkiin, ja Suomessa kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta haaskataan koko elintarvikeketjussa peräti 10–15 prosenttia eli noin 360 miljoonaa kiloa. Tämä tarkoittaa noin 8 000 täysperävaunullista rekkaa ruokajätettä Jos ruokahävikkiä syntyy, hyödynnä tähteet joulun ja uudenvuoden välipäivinä pitsaan, piirakoihin ja keittoihin.

8. Säästä energiaa ja osallistu sen tuottamiseen – lajittele biojätteet

Energiakriisi koskettaa tulevan vuoden aikana meitä kaikkia. Lajittelemalla biojätteet osallistut paikallisen kiertotalouden tukemiseen ja kotimaisen energiantuotannon lisäämiseen.

9. Hyödynnä olemassa olevaa

Kääräise pakettiin itsellesi tarpeeton esine tai tavara, jota tiedät toisen arvostavan.

Lähde: Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) vinkkilista jätteettömämpään jouluun