Niinistö: Luottamus Suomeen syntynyt hankalista vaiheista selviämällä – ”Kai nämä talven tuiskut opettavat vähän sitkeyttäkin”

0

Presidentti Sauli Niinistö sanoo luottavansa Suomeen, koska hankalien vaiheiden kautta ihmiset voivat löytää itsestään yllättäviä voimia. Niinistö vastasi kysymykseen puhuessaan medioille ennen Linnan juhlien kättelyjen alkua.

Hänen puolisonsa Jenni Haukio lisäsi, että tukea löytää ihmisistä lähellään, kun sellaista tarvitsee.

–  Lähiyhteisöjen, perheen, ystävien, tuttavien, naapurien kautta löydämme sen tuen toinen toisistamme pahana päivänä, Haukio sanoi.

Linnan juhlien teemana on tänä vuonna itseensä luottava Suomi.

Niinistöltä kysyttiin myös, millaista kansaa suomalaiset haastavina aikoina oikein ovat.

–  Luulisin, että tässä tarvittaisiin viitisen miljoonaa peiliä kertomaan se, jokainen tuntee itsensä ja läheisensä. Meillä on aikamoiseen mittaan asti kykyä toimia yhdessä. Ja kai nämä talven tuiskut opettavat vähän sitkeyttäkin, hän sanoi.

Demokratian riemuvoittona Niinistö sanoi pitävänsä sitä, miten muun muassa poliittiset puolueet, eduskunta, hallitus ja hallinto ovat osoittaneet kykyä toimia yhdessä nopeasti vaikean vuoden aikana.

Itsenäisyys yhä arvokkaampi

Itsenäisyyden merkityksen muuttumista Niinistö ei ajattelussaan tunnistanut, mutta sen arvossa on tapahtunut muutos.

–  Kun jokin on uhattuna, se osoittautuu entistäkin arvokkaammaksi. Myös tapahtumat, joilla oma itsenäisyytemme on saavutettu ja onnistuttu pitämään, nousevat entistä suurempaan arvoon.

Tulevaisuuden Suomen Niinistö sanoi näkevänsä sellaisena, jossa siihen suhtaudutaan hyvin luottavaisesti ja sitä rakennetaan aina vain paremmaksi.

–  Se on haastava tehtävä: tänään silmiini sattui taas yksi kansainvälinen vertailu, jossa emme näköjään mitenkään pääse tipahtamaan kolmen–viiden kärjestä pois, Niinistö sanoi.

Tapio Pellinen