Salon yläkouluissa, lukioissa sekä ammattiopistossa äänestetään tällä viikolla uudesta nuorisovaltuustosta. Nuorisovaltuuston väistyvän puheenjohtajan Daniel Kalintivin mielestä toimintaan mukaan lähteminen voi parhaimmillaan olla äärimmäisen opettavainen kokemus.

– Kyllä tästä on saanut paljon irti. Pääsee sisään kuntapolitiikkaan ja siihen, miten kaupungin päätöksenteko etenee. Tässä ymmärtää, miten asioita käsitellään, Kalintiv kertoo.

Joka toinen vuosi valittavalla nuorisovaltuustolla on läsnäolo-, puhe- ja aloiteoikeus kaupungin lautakunnissa. Tämän viikon vaalien äänet lasketaan ensi maanantaina. Ehdokkaita ilmoittautui 24, ja heistä 15 valitaan.

Vaalit ehtivät villitä jo esimerkiksi maanantaina Moision koulussa, jossa oli Kalintivin mukaan poikkeuksellisen korkea äänestysaktiivisuus.

– Kuulin semmoista huhua, että melkeinpä koko koulu kävi äänestämässä, paljastaa Kalintiv.

Vaikuttamisharrastus on vienyt Daniel Kalintivin jopa Brysseliin saakka. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
Vaikuttamisharrastus on vienyt Daniel Kalintivin jopa Brysseliin saakka. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Viime keväänä Salon lukiosta ylioppilaaksi valmistuneen 19-vuotiaan Kalintivin mielestä nuorisovaltuusto pystyy Salossa oikeasti vaikuttamaan asioihin.

– Koen, että Salon seudulla nuoria kuunnellaan hyvinkin aktiivisesti. Tekemämme aloitteet ovat kantaneet hedelmää. Varsinkin nuoriin liittyvissä asioissa vaikuttaminen on nuorisovaltuuston kautta helppoa.

Yksi nuorisovaltuuston tämänvuotisista suurista hankkeista oli aloite Pride-liputuksesta, joka sai sateenkaariliput liehumaan kesällä Vilhonsillalle. Kaupunginhallituksen päätös syntyi, kun yli puolet kaupunginvaltuutetuista kannatti nuorten aloitetta.

– Sekin asia alkoi aktiivisista nuorisovaltuutetuista, jotka lähtivät viemään aloitetta eteenpäin. Koko nuorisovaltuusto oli asian takana. Saimme kuitenkin aloitteen tekoon paljon apua ja tukea kummivaltuutetuiltamme, Kalintiv sanoo.

Kalintiv on ollut mukana nuorisovaltuustotoiminnassa neljä vuotta. Nyt on kuitenkin tullut aika jäädä pois ja siirtyä pikkuhiljaa vielä haastavampien aiheiden pariin. Kalintiv toimii nykyään Liike Nyt -puolueen paikallisyhdistyksen hallituksessa nuorison edustajana.

Kiinnostus vaikuttamisesta on ehtinyt vuosien varrella viemään Kalintivin myös Brysseliin saakka. Hän pääsi nimittäin valtuustokollegansa kanssa Varsinais-Suomen liiton vaikuttamiskouluun, jonka kautta oli mahdollista tutustua Euroopan unioniin toimintaan.

Aikaa nuorisovaltuustossa voi jäädä hyvin mielin muistelemaan, sillä sen ilmapiiri saa väistyvältä puheenjohtajalta kiitosta.

– Meillä on ollut todella leppoisa ja rento meininki. Kaikki tulevat hyvin toimeen kaikkien kanssa, ihailee Kalintiv.

Daniel Kalintivin mielestä nuorisovaltuustotoiminnassa oppii paljon yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
Daniel Kalintivin mielestä nuorisovaltuustotoiminnassa oppii paljon yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Miksi salolaisen nuoren kannattaisi sitten Kalintivin mielestä lähteä nuorisovaltuustotoimintaan mukaan?

– Aivan ehdottomasti sen kokemuksen takia, jonka tästä saa. Tapaa uusia ihmisiä ja ymmärtää enemmän yhteiskunnallisista asioista. Ja vaikkei hirveästi tietäisi asioista etukäteen, niin kyllä matkan varrella oppii ja asioihin perehdytetään.

Tuleville nuorisovaltuustoille Kalintivilla on selkeät vinkit.

– Kannattaa olla oma itsensä. On tärkeää kuunnella kaikkien mielipiteet rehdisti läpi ja miettiä, mikä olisi kaikkien kannalta hyvä ratkaisu, Kalintiv pohtii.

– Toivotaan, että tulee hyvät vaalit, lisää Kalintiv.