Olkiluoto 3:n sähköntuotanto jatkuu aikaisintaan joulukuun lopulla – Fingrid: riski sähköpulaan joutumisesta kasvanut

14

Olkiluoto 3:n sähköntuotanto jatkuu aikaisintaan joulukuun lopulla, kertoo ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voima (TVO).

TVO kertoo, että laitostoimittajan eli Areva-Siemens-konsortion mukaan sähköntuotanto jatkuu aikaisintaan 25. joulukuuta ja säännöllinen sähköntuotanto alkaisi näin ollen helmikuussa. Aikatauluun liittyy vielä epävarmuuksia.

TVO:n mukaan Olkiluoto 3:n syöttövesipumppujen vaurioiden selvitystyöt ovat edenneet loppusuoralle. Syöttövesipumppujen juoksupyörien säröjen tarkemmat tutkimukset ja perussyyselvitykset jatkuvat.

Selvitysten valmistuttua tehdään päätös laitoksen käynnistämisestä. Tulosten mahdollisista vaikutuksista aikatauluun tiedotetaan heti selvitysten valmistuttua, TVO kertoo.

Fingrid: Olkiluoto-ilmoitus kasvattanut riskiä talviseen sähköpulaan joutumisesta

Kantaverkkoyhtiö Fingrid päivitti arviotaan sähkön riittävyydestä TVO:n ilmoituksen jälkeen. Riski sähköpulaan joutumisesta talvipäivinä on kasvanut, koska Olkiluoto 3:n käyttöönotto viivästyy, Fingrid kertoi tiedotteessaan.

Sähkön käytön talven kulutushuipun Fingrid arvioi edelleen 14  400  megawattiin, mutta ilman Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoksen kapasiteettia kotimaisella tuotannolla pystytään kattamaan vain 11  300 megawattia.

Fingrid arvioi, että kun sähköä on saatavilla aiemmin arvioitua vähemmän, sähkön säästämisen ja sen käytön ajoittamisen tärkeys korostuu.

–  Merkittävä epävarmuustekijä sähkön riittävyydessä on tulevan talven säätila ja Etelä-Ruotsista tuotavan sähkön saatavuus, jonka osalta seuraamme Itämeren alueen sähkömarkkinoiden tilannetta, Fingridin voimajärjestelmän käytön johtaja Tuomas Rauhala sanoo tiedotteessa.

Syöttövesipumppujen vaurioista kerrottiin lokakuussa

Syöttövesipumppujen sisäosissa havaituista vaurioista kerrottiin alun perin lokakuun puolivälissä. Ydinvoimalan turbiinilaitoksella sijaitsevilla syöttövesipumpuilla pumpataan vesi syöttövesitankista höyrystimiin. Pumppujen vaurioilla ei ole vaikutusta ydinturvallisuuteen.

Marraskuussa TVO ilmoitti aikatauluksi, että Olkiluoto 3:n sähköntuotanto jatkuisi aikaisintaan 11. joulukuuta ja säännöllinen sähköntuotanto alkaisi aikaisintaan tammikuun lopussa.

Viikko sitten TVO kertoi, että syöttövesipumpun halkaistun juoksupyörän laboratoriotutkimukset olivat valmistuneet ja tarkka käyttöhistoria selvitetty. Lisäksi oli selvitetty samantyyppisten pumppujen käyttökokemuksia maailmalta. Tuolloin TVO ei antanut päivitystä sähköntuotannon aikataulusta.

Kun säännöllinen tuotanto aikanaan alkaa, Olkiluoto 3:n sähköntuotannon odotetaan vastaavan noin 14:ää prosenttia Suomen sähkön kokonaiskulutuksesta. Olkiluodon kolmosreaktorin sähköteho on noin 1  600 megawattia.

Iiro-Matti Nieminen, Elias Peltonen

14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pumppumies
1 kuukausi sitten

Nyt alkaa jo epäilyttää, viivästetäänkö Olkiluoto 3:n käyttöönottoa tarkoituksella sydäntalven yli. Ongelma on vesipumpuissa, on outoa, että sellaisten peruskomponenttien korjaaminen kestää kuukausitolkulla.

TVO:n omistajilla on paljon muuta sähköntuotantoa, onkohan edullisempaa ylläpitää talven yli sähköpulaa, jolloin hinnat pysyvät tapissa.

Ikään kuin öljyntuottajien OPEC-ilmiö, tuotantoa pienennetään, jotta hinnat pysyvät korkealla.

Mamma maalta
1 kuukausi sitten
Reply to  Pumppumies

Tätä samaa on myös pohdittu. Miten tuo Olkiluoto 3 voisi todella noin huono ja epäkelpo olla. Tällä hetkellä kun kaikki tahot tuntuvat vetävän suuria tuloja firmoillaan, vaikka pitäisi heikosti mennä eli hinnoittelussa paljon ilmaa. Kuluttajilla maksatetaan rankimman kautta, kun ei edes hallitus halua tätä uskoa eikä etenkään vihreät.

VK
1 kuukausi sitten
Reply to  Mamma maalta

Mitä korkeampaa hintaa kuluttajallta peritään, niin sitä suurempi verokertymä valtion pohjattomaan kassaan.

Eivät poliitikot tulojaan halua pienentää.
Ryöstömeininkiä koko touhu.

Pertti
1 kuukausi sitten

Olisi pitänyt ostaa ydinvoimala Venäjältä, aikaisempikin venäläisten tekemä on toiminut erinomaisesti. Mutta tätähän se tekee typerä politiikka, laitetaan kansa maksamaan lännen valtapolitiikka.

Kreml murhaa siviilejä
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Energiapulan syy on Kremlin sairas hyökkäyssota. Moskova pakottaa nälkiintyneet sotilaansa tuhoamaan naapurimaata.

Pertti
1 kuukausi sitten

Energian pula johtuu pakotteista, onko tämä vieläkin epäselvää.

MDI
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Pertti se jaksaa, pitäisikö se energia ostaa Aadolfilta tai Idiltä? Itäraja kiinni kaikelta, energia, liikkuminen jne., muhikoon omissa nesteissään ja asennelkoot aitovenäläisiä turvatyynyjä Ladoihinsa.

Pertti
1 kuukausi sitten
Reply to  MDI

En ota kantaa siihen, mistä pitää energia ostaa, koska en itse sitä tuota enkä osta maailmalta. Haluan ainoastaan, että ollaan rehellisiä.

Ensimmäisen kerran maailmassa laitetaan pakotteita jotka haittaavat Ukrainan, Venäjän, Euroopan ja aika pitkälle osin maailmassa Yhdysvaltain ja Naton halusta hallita suurempaa osaa maailmasta.

Jos jätettäisiin pois pakotteet, jotka vaikeuttavat tavallisten ihmisten, yleensä köyhemmästä olevia ja ajateltaisiin ihmisten hyvinvointia sekä jätettäisiin pois tuollainen poliittinen tarve hallita aina vain suurempaa osaa maailmasta.

JT
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Olisit sitten rehellinen, sillä kaikki valitettavat pakotteet (halpa hinta Ukrainan tukemisesta vs. antaa Venäjän valloittaa toinen, suvereeni maa itselleen) ovat seurausta Venäjän omista toimista.
Mitään niistä ei olisi, ellei Venäjä olisi aloittanut valloitus- ja ryöstösotaa naapurimaataan kohtaan.

Ja sotahan loppuu sillä hetkellä, kun Venäjä poistuu kokonaisuudessaan Ukrainasta, Krimiä myöten. Mitään suoraa paluuta aikaan entiseen ei enää ole mahdollista tehdä, vaan se vaatii todennäköisesti paljon pidemmän ajan. Luottamus on mennyt todella pitkäksi aikaa Venäjään.

Mitä tulee juttuihisi koskien Yhdysvaltoja ja Natoa kohtaan, niin se on taas sitä sinun perussettiä, jossa ei ole mitään tolkkua missään vaiheessa.

Pertti
1 kuukausi sitten
Reply to  JT

Kaikki pakotteet kaikkiin maihin, mitkä tehdään, on tarkoitettu maan köyhemmille. Heidän elintasonsa kärsii aina kaikkein eniten. Sillä on tarkoitus saada eripuraa maahan niin paljon, että hallitus ja johtajat saadaan kaatumaan ja tilalle Yhdysvaltain sanelema politiikka. Pakotteiden ainoa tarkoitus on johtaa kapinaan ja lietsoa mahdollisimman paljon eripuraa. Tämä on Yhdysvaltain politiikkaa, jota Eurooppa on aloittanut matkimaan, miksi? En koskaan voi hyväksyä tuota sortopolittiikkaa, mitä Yhdysvallat on 60 vuotta harrastanut ja asettanut toisin ajatteleviin maihin pakotteet. Tämä Ukrainan sota on pelkästään Naton ja pääasiallisesti Yhdysvaltain suunnittelema. Seuraavaksi uhrataan Suomi, kun sota on tarpeeksi laajentunut. Nato jättää linjansa Suomen ja Ruotsin väliseen mereen,… Lue lisää »

JT
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Pakotteet ovat siksi, että Venäjä hyökkäsi naapurimaahansa Ukrainaan. Sitä venäläiset tuhoavat ja ryöstävät tälläkin hetkellä. Pakotteiden tarkoitus on tehdä hyökkäyksestä mahdollisimman kallis hyökkääjälle.

Venäjä on se maa, joka hyökkäsi Ukrainaan. Venäjä, ei kukaan muu. Sotaa (erikoisoperaatio, denatsifikaatio, desatanisaatio jne) ei aiheuttanut kukaan muu, eikä siihen ole ketään muuta syyllistä kuin Venäjä (Putin).

Venäjää ei myöskään ole kukaan uhannut millään lailla, eikä sinne ole ollut kukaan hyökkäämässä. Päinvastoin Venäjä on hyökännyt yhden sun toisen naapurinsa kimppuun Putinin NL:n palautusyrityksessään ja Pietari Suuren ihailussaan.

Tällä kertaa ahneelle tulee käymään huonosti, ja Venäjä tulee kärsimään siitä pitkään.

Pertti
1 kuukausi sitten
Reply to  JT

Pakotteita on ainakin kymmenessä maassa. Ja Venäjällä on ollut ainakin 10 vuotta. Tällä Yhdysvallat hakee eripuraa ja köyhimpien ihmisten kautta. En kirjoittanut Venäjän pakotteita vaan pakotteista.
En milloinkaan hyväksy Yhdusvaltain sortopolitiikkaa jossa se laittaa maille pakotteen mistä kaikkein köyhimmät kärsii eniten.
Yhdysvallat ei ole ihmisen asialla he hakee valtaa kaikkien ihmisten kustannuksella. Nyt ei ole kysymys yksin Venäjästa eikä Putinista.

JT
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Pakotteet Venäjää kohtaan ovat suora seuraus Venäjän omista toimista Ukrainaa kohtaan. Jos Venäjä olisi onnistunut pysymään omalla maallaan, niin mitään pakotteita ei olisi koskaan tullutkaan. Ei Krimin valtauksen eikä Ukrainaan hyökkäyksen seurauksena tulleita pakotteita.

Muu maailma ja Suomi sen joukossa kävisi edelleen kauppaa Venäjän kanssa kuten ennenkin.

Se juna vaan meni jo, eikä helpolla palaa.

Japi
1 kuukausi sitten

Tämä voimala on yli 10 vuotta myöhästynyt. Jos sopimuspaperit on oikein laadittu, laitoksen pitäisi olla ilmainen.

Yhtiöt ainakin Suomessa vaativat kovat sanktiot, jos komponentit ovat vaikka päivän myöhässä. Tällöin voi koko tuotanto pysähtyä firmassa.