Olympiahopeaa purjehtinut Tuuli Petäjä-Sirén keskittyy jatkossa perhe-elämään ja Finlandia-hiihtoon

0

Purjelautailija Tuuli Petäjä-Sirén kiersi pitkällä urallaan neljät olympialaiset sekä MM-kilpailut peräti 17 peräkkäisenä vuotena, mutta matka Pariisin 2024 olympiakisoihin jäi kesken. Kymmenen vuotta sitten Lontoon kisoissa RS:X-luokan olympiahopeaa purjehtinut Petäjä-Sirén, 39, ilmoitti maanantaina urheilu-uransa päättymisestä.

Pariisin olympialaisissa purjelautailijat kisaavat uudessa ja nopeammassa iQFoil-luokassa, jossa Petäjä-Sirénin tulokset jäivät tänä vuonna laihoiksi. Hän arvioi tiedotustilaisuudessaan, että ”leijuluokassa” menestymiseen olisi vaadittu noin kymmenen kilon painonlisäystä.

–  Olen tottunut liikkumaan tietynlaisen kehon kanssa, olemaan ketterä ja taitava, joten se olisi ollut iso muutos. Toiveissa ehkä oli, että ensimmäinen vuosi uudessa luokassa olisi todistanut, että pikkuisen vähemmälläkin (painolla) olisi pärjännyt, mutta ikävä kyllä niin ei käynyt, lokakuun MM-kisoissa sijalle 67 jäänyt Petäjä-Sirén sanoi.

Toinen lopettamispäätökseen keskeisesti vaikuttanut asia löytyi kotoa, jossa paluuta kisamatkoilta ovat odottaneet kaksi tytärtä ja aviomies. Työuraansa Petäjä-Sirén jatkaa urheilu-uran aikana hankitulla pätevyydellään arkkitehtinä. Suvussaan hän on arkkitehti jo kolmannessa polvessa.

–  Urheilijaminä on ollut pitkään iso osa identiteettiäni, niin tietenkin tuntuu haikealta ja vaikealta päästää siitä irti. Mutta oma identiteetti rakentuu myös ihanan perheen ympärille. Lisäksi on koulutus ja työ, joten elämä jatkuu, Petäjä-Sirén hymyili.

”Ei ole tarvetta sulkea ovia perässäni”

Petäjä-Sirén ei hylkää purjehdusta, vaikka täysipäiväisiin valmennustöihin hän tuskin ryhtyy. Suomen purjehdus ja veneilyn valmennuspäällikkö Vili Kaijansinkon mukaan kokenut purjehtija nähdään jatkossa etenkin nuorten maajoukkueen tukena.

Purjelautailun tulevien olympiapaikkojen metsästys jää nyt Aleksandra Blinnikan, Jakob Eklundin ja kumppanien harteille.

–  En näe itseäni päätoimisena valmentajana, mutta ei ole myöskään tarvetta tai hinkua sulkea ovia perässäni. Kilpaurheilun ja purjehduksen parissa toimiminen tulee olemaan jatkossakin mieluisaa hommaa, keikkaluontoisesti, Petäjä-Sirén kertoi.

Petäjä-Sirén saavutti vuonna 2012 olympiahopeansa lisäksi RS:X-luokan EM-pronssia. Urheilutoimittajain liitto arvosti kalenterivuoden saavutuksia valitsemalla hänet Vuoden urheilijaksi.

Ehjänä ”eläkkeelle”

Petäjä-Sirén kertoi olevansa kiitollinen, että sai urheilla pitkään terveenä hyvien purjehduskumppanien rinnalla. Urheilun ja liikunnan ilo ei uran varrella hiipunut, pikemminkin päinvastoin.

–  Olen nyt hiihtänyt jonkin verran ja ilmoittautunut Finlandia-hiihtoon, siellä olen seuraavaksi starttiviivalla. Treeni on maistunut edelleen, eikä palo urheiluun ole kadonnut. Olen iloinen siitä, että urheilu-uran päätteeksi pääsen ehjänä ”eläkkeelle” hyvän taustatiimin ansiosta.

Paavali Pastila