”Perniön Sisu on ollut elämäni”– urheiluseuran merkitys on parhaimmillaan valtavan suuri

0
Perniön Sisu on tärkeä asia Pirjo Niittoselle (vas.), Jouko Degertille, Martti Peijoselle, Eetu Luukkaselle, Juhani Vuorisalolle, Juliet Ristimäelle ja Mikko Venhomaalle. (kuva: SSS/Marko Mattila)

Urheiluseuran merkitys ihmiselle on parhaimmillaan valtavan suuri. Kokonaisuuden kannalta olisi toki tärkeää, ettei yksittäisen ihmisen merkitys urheiluseuralle olisi valtava.

70 vuotta täyttäneessä ja lauantaina pyöreitä vuosiaan juhlivassa Perniön Sisussa on henkilöitä, joiden rooli koko toiminnassa on iso. Varsin aktiivista lentopallotoimintaa pyörittävät vapaaehtoisvalmentajat.

Sisun tärkeyttä yksittäisille henkilöille ei tarvitse epäillä sen jälkeen, kun kuuntelee valtaosan elämästään mukana olleen Martti Peijosen pohdintaa.

– Perniön Sisu on ollut minun elämäni, Peijonen tiivistää.

Eri sukupolvien sisulaiset kertoivat seurasta ja omasta historiastaan.

Martti Peijonen, pitkäaikainen sihteeri ja puheenjohtaja

– Vuodesta 1965 lähtien olen ollut mukana Sisussa. Ensin pelaajana ja valmentajana, minkä jälkeen vuosikymmeniä varsinaisessa seuratyössä. Puheenjohtajana olin vuoteen 2017 asti.

– Olen kasvanut seuraan kiinni, ja se on antanut minulle valtavasti.

Juhani Vuorisalo, johtokunnan jäsen

– Jo vuonna 1960 pelattiin Ervelän kentällä. 1970-luvulla haimme innostusta lentopalloon siitä, kun Japanin maajoukkue tuli Saloon harjoittelemaan. Se joukkue voitti sitten olympiakullan 1972. Heillä oli sellainen passari, joka liikkui kuin kissa.

– Urheiluseuran merkitys: Nuorille ihmisille on valtavan tärkeä asia, että seuroja on olemassa ja tarjolla varsinkin täällä hiljaisella maaseudulla. Olennaista on myös se, että nuoret jaksaisivat pysyä harrastuksessa mukana. Tärkeintä on itsensä kehittäminen, ei voittaminen.

Juliet Ristimäki, lentopalloilija seuran naisten joukkueessa

– Pelaan lentopalloa kahdeksatta vuotta. Lentopallo on isossa osassa elämääni: minulla on kolme pienempää sisarusta, joista kaikki pelaavat lentopalloa. Iskä valmentaa pienempiä ja on tullut mukaan lasten kautta ilman omaa lentopallotaustaa. Myös äiti on kahvilatoiminnassa mukana.

– Tämä on siis koko perheen juttu.

Mikko Venhomaa, seuran nykyinen puheenjohtaja

– Oma lentopallourani alkoi 6-vuotiaana Sisussa vuonna 1980. Kun vanhin lapsi täytti kuusi vuotta 2010, aloitimme junioritoiminnan seurassa uudelleen. Nyt molemmat tyttäret pelaavat lentopalloa ja itse käyn valmentamassa pääsääntöisesti kolme kertaa viikossa sekä pelit päälle.

– Kuten Marttikin sanoi, niin olen seuraan kasvanut, eikä tästä oikein osaa enää poiskaan lähteä.

Pirjo Niittonen, seuran johtokunnan jäsen ja pitkäaikainen sihteeri

– Minut ”nakitettiin” seurasihteeriksi vuonna 1993. Sihteerin tehtävistä luovuin kaksi vuotta sitten, mutta jatkan hallituksessa ja olen mukana Hallin lavan bingotoiminnassa. Sen aloitin vuonna 1985, ja siellä ollaan edelleen joka kesä.

– Kun johonkin eli moneen asiaan olen elämässäni ryhtynyt, niin se mukanaolo tuppaa venähtämään pitkäksi. Urheiluseuratyö on kivaa, ja jokaisen ihmisen merkityksen huomaa siinä hyvin. Jos joku puuttuu, niin se yhteistyön lenkki katkeaa.

Eetu Luukkanen, sulkapalloilija

– Olen pelannut sulkapalloa nyt seitsemisen vuotta. Isosisko alkoi silloin harrastaa lajia, ja käytiin kaverin kanssa kokeilemassa. Se tuntui heti omalta jutulta.

– Kun aloitin sulkapallon ala-asteikäisenä, en ollut harrastanut juuri muuta liikuntaa. Siinä mielessä se oli elämää jopa mullistanut asia, jonka seura mahdollisti.

Jouko Degert, sulkapallotoiminnan vetäjä ja moninkertainen miesten Suomen mestari 1970- ja 1980-luvuilta

– Tulin esimerkiksi Helsingissä ja Ruotsissa kierreltyäni Perniöön viettämään eläkepäiviäni vajaat 15 vuotta sitten tänne äitini syntymäpaikkaan. Sisusta houkuteltiin minua mukaan. Meillä on tällä hetkellä parisenkymmentä pelaajaa, ja kolme kertaa viikossa harjoitellaan.

– Sisun toiminta on mukavaa. Se melkein voittaa kotiolot.

PERNIÖN SISU

Olympiavuodesta alkaen

Seura perustettiin Helsingin olympiavuonna 1952, kun muutama henkilö halusi ”irrottautua” Perniön Nouseva -nimisestä seurasta.

Lajeina olivat aluksi ne perinteiset, maastohiihto ja yleisurheilu. Tällä hetkellä seurassa harrastetaan lentopalloa ja sulkapalloa sekä kuntoliikuntaa.

Lentopallotoiminta aloitettiin uudelleen vuonna 2010. Tällä hetkellä seurassa on joukkue B-tytöistä lähtien kaikissa tyttöikäluokissa (B, C, D, E ja F). Viime kaudella C-tytöt sijoittuivat SM-sarjassa 18:nneksi.

Lisäksi seura ylläpitää Hallin lavan toimintaa.